Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

Te restauracje i hotele z Lublina walczą o tytuł Miejsce Inspiracji

18 restauracji i hoteli z Lublina walczy o prawo posługiwania się tytułem Miejsce Inspiracji. Ale charakterystyczny, podświetlany kaseton znajdzie się przy wejściu do 10 z nich. Jakimi smakami chcą inspirować turystów?

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb

Plac Po Farze w Lublinie, fot. Wojciech Nieśpiałowski

Stowarzyszenie Lubelska Fara chce odbudować kolegiatę w Lublinie. Tylko jak?

Stowarzyszenie Lubelska Fara chce odbudować kolegiatę św. Michała na Starym Mieście w Lublinie. Tylko jak - pyta lubelski architekt. - Budowa kościoła z cegły byłaby fałszem i nadużyciem - dodaje. Co w zamian? Niewidzialny kościół ze stali i szkła. Kościół otwarty z rozsuwanymi ścianami; tak by zachować koncertową funkcję placu Po Farze

Polska kuchnia postna. 10 najlepszych i prostych potraw

Polska kuchnia postna. 10 najlepszych i prostych potraw

Skromne potrawy aż proszą się o ascezę i pozwalają rozsmakować się w prostych daniach. Oto 10 postnych dań, które pozwolą wam poczuć smak prostego jedzenia.

(fot. Andrzej Tyszko)

Urszula: Cenię normalność. Także w wizerunku na scenie

Rozmowa z Urszulą, wokalistką, która w tym roku obchodzi 20-lecie wydania multiplatynowej płyty „Biała droga” i rusza w trasę koncertową po Polsce.

(fot. Maciej Kaczanowski)

To jest twój czas. Rozmowa z ojcem Tomaszem Dostatnim OP

Czas Wielkiego Postu jest czasem świętym, w którym Pan Bóg czasami o nas zawalczy. Są takie przykłady, że to nie jest po naszej stronie, ale po stronie Pana Boga. Że Pan Bóg może się o nas upomnieć przez jakieś wydarzenie, sytuację. Jak się przez lata spowiada, widać, jak ludzie wracają do Boga po latach. Trzeba pamiętać, że Wielki Post to nie jest tylko mój wysiłek, ale że Pan Bóg jest w tym wszystkim obecny. Warto widzieć, że to nie tylko ja, ale najpierw On.

Janusz Opryński: Publicznośc była dla nas łaskawa

Janusz Opryński: Publicznośc była dla nas łaskawa

Trzy pytania do Janusza Opryńskiego, reżysera spektaklu „Punkt Zero: Łaskawe”.

O najtrudniejszych i bolesnych sprawach mówi się w spektaklu Teatru Provisorium z delikatnością i szacunkiem dla ludzkich tragedii (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Teatr Provisorium „Punkt Zero: Łaskawe”. Recenzja spektaklu

Trzeba było wielkiej odwagi, żeby pokazać na scenie historię Maxa Aue, wykształconego Europejczyka, który współżyje z siostrą, uprawia seks z członkami elitarnej grupy, zwanej „mistrzami śmierci”, morduje matkę i ojczyma, zwiedza muzea i kościoły oraz zabija Żydów. W finale spektaklu bardziej współczujemy mordercy niż jego ofiarom.

Za mały zły, za duży też. Trzeba je wymoczyć, ale bez przesady, charakter muszą mieć - mówi Bartosz Sadowski z restauracji „Od Kuchni”
kuchnia

"Charakter muszą mieć". 10 autorskich przepisów na dobre śledzie

Na horyzoncie ostatki, Popielec i 40 dni postu. W Środę Popielcową Kościół zaleca, żeby zjeść jeden posiłek do syta i dwa mniejsze dla posilenia się. Proste jedzenie jak śledź w śmietanie, ziemniaki z olejem czy pyry z gzikiem smakują wtedy najlepiej. Tak, jak śledzie w czasie postu. Oto 10 sprawdzonych przepisów na dobre śledzie

Janusz Opryński (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Wyobrazić sobie niewyobrażalne. Rozmowa z Januszem Opryńskim, reżyserem spektaklu „Punkt zero. Łaskawe” Teatru Provisorium

Zaraz po wojnie było tak, że sprawa likwidacji Żydów jest sprawą żydowską i niemiecką. Potem szybko się okazało, że Europa Niemcom bardzo mocno pomogła. Ktoś wsadzał do tego pociągu. I Paryż, i Saloniki, i Ateny, i wyspa Rodos, i Włochy, Hiszpania, Polska. Myśmy, jako Europejczycy, pakowali Żydów do pociągów.