Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 lutego 2016 r.
10:14

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

- Im prościej, tym lepiej - mówi włoski kucharz Ivo Violante, który przyrządzanie ryb ma we krwi. O tym, że ryby warto jeść świadczy fakt, że Włosi, którzy jedzą sporo ryb i piją wino, mają zdrowsze serca niż Polacy. Violante najbardziej lubi łączyć rybę z warzywami gotowanymi na parze.

- Najprościej zamarynować rybę w soku z cytryny, doprawić ziołami, skropić oliwą, zawinąć w specjalny papier i upiec w piekarniku - twierdzi Ivo Violante.

Dorada po włosku

SKŁADNIKI: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

WYKONANIE: wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Gołąbki z dorsza

Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu), jedna włoska kapusta, pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz.
Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby środkowy nerw, uważając, by liści nie podziurawić.

Z filetów usunąć starannie ości i skórę. Posiekać filety, dodać soczewicę i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do naturalnego wgłębienia w liściu, składać do środka boki liścia, a następnie zwijać gołąbek jak najciaśniej i układać ciasno w dużym płaskim rondlu, wolnym końcem liścia do spodu.

Gołąbki zalać bulionem i dusić 20 minut pod przykrywką. Można pod koniec gotowania dodać zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, usmażyć, mieszając, na jasnozłoty kolor, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu spod gołąbków i wlać do rondla

Karp z kurkami

Składniki: kilogram filetów z karpia, 3/4 kg kurek, 1/4 l śmietany 18%, 2 żółtka, trochę masła i mąki, oliwa.

Wykonanie: filet z karpia umyć starannie i pokroić w dzwonka. Bardzo starannie opłukane i pokrojone na ćwiartki kurki udusić na maśle. Karpia delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. W śmietanie rozbełtać widelczykiem 2 żółtka. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć uduszonymi kurkami i zalać śmietaną.

Zapiec w piekarniku w 150 stopniach, aż śmietana zgęstnieje.

Kergulena z patelni

Składniki: 50 dag kerguleny, jedna cytryna, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, trochę posiekanej pietruszki.

Wykonanie: małe kerguleny robimy w całości, większe kroimy na porcje. Po opłukaniu należy je posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.
Po trzech minutach dodać masło, niech odchodzi na patelni. Na półmisku posypać pietruszką, podać z ósemkami cytryn.

Labraks z peperoni

Składniki: 1 patroszony labraks, 1 cytryna, 100 g sklarowanego masła, sól, pieprz, mąka.
Na sos: 20 dag świeżego ananasa, 20 dag bakłażana, 20 dag jabłek, 1 papryczka peperoni, masło, brązowy cukier, sos słodko kwaśny.

Wykonanie: rybę odfiletować. Filety skropić cytryną, obtoczyć w mące, posolić, doprawić pieprzem do smaku. Usmażyć na sklarowanym maśle.
Pokroić w kostkę ananasa, bakłażana i peperoni.

Z brązowego cukru zrobić karmel, następnie wysypać pokrojone składniki. Dodać jabłka, dusić, doprawić sosem słodko kwaśnym. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać labraksa na sosie. Z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Makaron z makrelą w sosie koperkowym

Składniki: 1 opakowanie makaronu, 15 dag wędzonej makreli, 1 duża cebula,1 małe opakowanie śmietany, 1 małe opakowanie jogurtu, 2 czubate łyżki posiekanego koperku, czosnek, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, jak się usmaży, roztarty czosnek. Makrelę obrać, dodać do cebuli. Wymieszać śmietanę z jogurtem, koperkiem, dodać pieprz, wlać do ryby i podgrzewać, uważając, żeby jogurt się nie zważył. Spróbować sos, ewentualnie doprawić solą. W międzyczasie ugotować makaron.

Kiedy będzie „al dente” odcedzić i połączyć z sosem. Wymieszać i podawać na podgrzanych talerzach. To pyszne i smaczne danie można podawać z warzywami gotowanymi z wody.

Morszczuk w sosie cytrynowym

Składniki: 4 filety z morszczuka, sól, pieprz, olej. Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki, 1 szklanka wywaru z ryby i warzyw, 1 żółtko, pół szklanki śmietanki, sok z cytryny, cukier, sól, otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: filety podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać mąkę, wymieszać, delikatnie podsmażyć. Rozprowadzić wywarem rybnym. Dodać śmietankę. Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i mieszając powoli wlać do sosu.

Chwilę podgrzewać, by sos zgęstniał. Nie dopuścić do zagotowania. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i jeśli trzeba solą. Podawać z ryżem.

Pstrągi w cebuli i pietruszce

Składniki: 4 pstrągi po 35 dag, 1 cytryna, sól, pieprz, 4 cebule, pęczek pietruszki, 4 ząbki czosnku, olej rzepakowy lub lniany.

Wykonanie: pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć na bibule. Posolić. Skropić w środku cytryną. Natrzeć pieprzem. Do każdego pstrąga włożyć posiekaną pietruszkę z czosnkiem. Odłożyć do lodówki.
Skropić olejem i upiec w piekarniku na złoto. Obłożyć sparzoną cebulką na 5 minut przed końcem pieczenia. Cebulowe pstrągi doskonale smakują z ziemniakami w mundurkach i dla wzmocnienia smaku: z odrobiną tatarskiego sosu.

Sandacz po polsku
Składniki: kilogram sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza posolić i włożyć do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Włożyć warzywa, przyprawy i ugotować na wolnym ogniu.
Wyłożyć na półmisek. Obłożyć plastrami jajek. Można skropić olejem. Podawać z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym. Lub koperkowym.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Targi Edukacyjne w Lublinie: Dwa dni na zaplanowanie przyszłości

Targi Edukacyjne w Lublinie: Dwa dni na zaplanowanie przyszłości

Strefa kariery, strefa zawodów i Branżowe Centra Umiejętności. Co jeszcze znajdziemy na XVIII Targach Edukacyjnych 2025 w Lublinie?

Związkowe masówki w kopalni Bogdanka: Czas na protest

Związkowe masówki w kopalni Bogdanka: Czas na protest

Walczymy czy godzimy się z losem? - pytają związkowcy działający w kopalni Lubelski Węgiel „Bogdanka” i wzywają pracowników do udziału w masówkach.

„Na pracownika banku”. Jeszcze więcej zatrzymanych oszustów

„Na pracownika banku”. Jeszcze więcej zatrzymanych oszustów

Do tej pory zostały zatrzymane 23 osoby. Dokonano 28 przeszukań, zastosowano 13 tymczasowych aresztów i 12 dozorów policyjnych.

"Uroczyście ślubuję". 54 nowych funkcjonariuszy w lubelskim garnizonie
ZDJĘCIA
galeria

"Uroczyście ślubuję". 54 nowych funkcjonariuszy w lubelskim garnizonie

Uroczystym ślubowaniem i odbiorem odznak policyjnych zakończył się pierwszy w tym roku nabór do lubelskiej policji. Łącznie w 2025 roku planowanych jest ich 8. Swoją służbę w środę rozpoczęło 54 funkcjonariuszy.

Avia zaliczyła w środę pierwszą, ligową porażkę w tym sezonie

Avia prowadziła z Koroną II, ale nie zdobyła w Kielcach ani jednego punktu

Piłkarze Avii w środę rozegrali zaległy mecz z rundy jesiennej. Podopieczni trenera Wojciecha Szaconia zmierzyli się w Kielcach z tamtejszą Koroną II. Goście dobrze zaczęli zawody, bo szybko zdobyli gola. Niestety, nie dopisali do swojego konta nawet punktu, bo przegrali 2:3.

W środę, 19 marca, Wołodymyr Zełenski odwiedził Helsinki, gdzie spotkał się między innymi z prezydentem Finlandii, Alexandrem Stubbem

Putin złamał obietnicę daną Trumpowi. Zełenski oskarża

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski poinformował, że jeszcze dziś będzie rozmawiał z prezydentem Stanów Zjednoczonych Donaldem Trumpem. Oskarżył też Putina o złamanie obietnicy danej Trumpowi.

Płk Marcin Zawodniak (z prawej)
Aktualizacja
galeria

Pułkownik Marcin Zawodniak nowym dowódcą 19 LBZ

Pułkownik Marcin Zawodniak został nowym dowódcą 19 Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej. Do Lublina przeniósł się ze Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.

Wywiad z najwyższej półki. Spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim

Wywiad z najwyższej półki. Spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie zaprasza w najbliższy czwartek, 20 marca na spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim, rektorem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II w latach 2012-2020.

Bolą stawy lub kręgosłup? Ten lubelski szpital szybciej diagnozuje

Bolą stawy lub kręgosłup? Ten lubelski szpital szybciej diagnozuje

Ból kręgosłupa lub stawów? Lubelski szpital prowadzi nabór do pilotażowego programu kompleksowej opieki nad pacjentami z takimi objawami. Na początek, warto udać się po skierowanie od lekarza rodzinnego.

62-letni złodziej chciał oskubać PKP z kabli

62-letni złodziej chciał oskubać PKP z kabli

Funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei w Chełmie zatrzymali 62-letniego mieszkańca powiatu chełmskiego, który próbował sprzedać na złom aluminiowe linki skradzione z terenu PKP PLK. Mężczyzna został przyłapany na gorącym uczynku, gdy usuwał izolację z przewodów.

Mieszkanko za 13 pięter. To za mało

Mieszkanko za 13 pięter. To za mało

Na czwartkowej sesji Rady Miasta Lublina pod głosowanie poddany zostanie Zintegrowany Plan Inwestycyjny przygotowany przez jedną z największych spółek deweloperskich w mieście – Lalak Development. Sylwester Lalak planuje budowę trzech 13-piętrowych budynków przy al. Smorawińskiego. Inwestor za przegłosowanie ZPI proponuje remont 115 metrów ulicy Chodźki oraz przekazanie miastu 50-metrowego lokalu w nowych blokach. Radni Lublina chórem mówią: to za mało, jak na tak duże zmiany

Były rowery i pierwsze treningi na własnym torze. W czwartek Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się z Fogo Unią Leszno

Były rowery i pierwsze treningi na własnym torze. W czwartek Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się z Fogo Unią Leszno

Rozpoczęcie nowego sezonu w PGE Ekstralidze Żużlowej coraz bliżej. W czwartek natomiast odbędą się pierwsze żużlowe zawody w naszym kraju. Weźmie w nich udział Orlen Oil Motor Lublin, który w meczu sparingowym zmierzy się na wyjeździe z Unią Leszno

Kładka na stacji w Zawadówce

Stare płyty i schody do wymiany. Kolej remontuje kładkę nad torami przed Chełmem

Kolejowa spółka wyremontuje kładkę nad torami na stacji w Zawadówce. Podróżni podczas prac będą korzystać z drewnianej konstrukcji zastępczej.

Azoty Puławy muszą wrócić do wygrywania spotkań aby powrócić do najlepszej ósemki Orlen Superligi

Azoty Puławy podejmą PGE Wybrzeże Gdańsk

W spotkaniu 23. kolejki Azoty Puławy zmierzą się z PGE Wybrzeżem Gdańsk. Pierwszy gwizdek w puławskiej hali w środę o godzinie 20

Ewolucja odzieży hip-hopowej: od baggów, przez skinny jeans, aż po…baggy!

Ewolucja odzieży hip-hopowej: od baggów, przez skinny jeans, aż po…baggy!

Hip-hop to nie tylko muzyka – to styl życia, kultura i… moda. Od zawsze ubrania hip-hop były manifestem tożsamości, przynależności i buntu. Kiedyś szerokie spodnie i oversize’owe bluzy z kapturem były znakiem rozpoznawczym ulicznych ekip, później przyszła era dopasowanych krojów, a dziś? Baggy wracają na salony! Jeśli śledzisz trendy i chcesz wiedzieć, jak zmieniała się moda hip-hopowa, rozsiądź się wygodnie. Zaczynamy!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium