Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Buraczki muszą być

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Buraczki muszą być

Wielbił je już Mikołaj Rej, na wyżyny smaku wyniósł je Władysław Kucharski, który przyrządzał je dla hrabiego Tyszkiewicza. Jak je zrobić u siebie w domu?

Jesień w kuchni. I fasola na osiem sposobów

Jesień w kuchni. I fasola na osiem sposobów

Na targu można kupić fasolę „Piękny Jaś”. To wdzięczny temat w kuchni. Od fasoli ze świeżym pieprzem, przez jesienną fasolową, fasolkę po bretońsku, pyszny pasztet z fasoli i świeżych grzybów aż po smaczne kotlety i pierogi.

Miłość zwycięża zło

Miłość zwycięża zło

Recenzja po premierze „Toski” w Operze Lubelskiej. Wszystko dobre, co się dobrze kończy. Premierowy spektakl „Toski” Giacoma Pucciniego zakończył się huraganem braw i owacjami na stojąco. Na dwa premierowe spektakle organizatorzy sprzedali ponad 2 tysiące biletów

Złota jesień na talerzu. 10 sprawdzonych przepisów

Złota jesień na talerzu. 10 sprawdzonych przepisów

Jesień to prawdopodobnie najsmaczniejsza pora roku w polskiej kuchni. Wybraliśmy dla was złotą dziesiątkę smacznych dań.

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy
galeria

Nalewki z lubelską duszą. Mamy sprawdzone przepisy

To temat przewodni 33 Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, który 8 września odbędzie się w Lublinie. A my mamy dla was sprawdzone receptury na nalewki, które warto nastawić na przełomie sierpnia i września.

Zawsze jak otwieram nową restaurację, obiecuję sobie, że to jest już ostatnia restauracja, którą otwieram w życiu – mówi Jacek Abramowski

Żeby ratować biznes i załogę w czasie pandemii wystawił dom na sprzedaż. Teraz otworzył kolejną restaurację

W dzisiejszych czasach prowadzenie restauracji jest wciąż ostrą wspinaczką w górę, żeby utrzymać się na powierzchni. Dopóki mamy siłę walczyć, to idziemy do przodu. W tym biznesie stagnacja oznacza porażkę. Trzymam się zasady uczciwości, bo wierzę, że dobro wraca – rozmowa z Jackiem Abramowskim, jednym z najbardziej doświadczonych restauratorów lubelskich.

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Klasyki mięsnej kuchni mają się znakomicie. Do tego stopnia, że na fazie mody na jedzenie wege najlepsze restauracje serwują kotlety z kapusty czy rewelacyjne steki Portobello.

To, że zainwestowaliśmy z Ireną w Lublin, to najlepsze co mogliśmy zrobić – mówi Tadeusz Mysłowski

Darczyńca Muzeum Narodowego: "Nasza kolekcja ma tu swój dom"

Walory piękna, detale, panorama, ładne, mniej ładne, szorstkie, brzydkie, zapach jabłek, warzywa, zsiadłe mleko, kiszona kapusta, ogrody, działki, rzeka Czerniejówka i Bystrzyca, Stare Miasto, które otaczało mnie wyimaginowaną fosą. Dwa najważniejsze miasta w moim życiu to Lublin i Nowy Jork – rozmowa z Tadeuszem Mysłowskim, artystą, kolekcjonerem, Honorowym Obywatelem Miasta Lublin, który wraz z Ireną Hochman przekazał Muzeum Narodowemu w Lublinie kolekcję dzieł sztuki liczącą ponad 1000 obiektów.

Studenci wybrali sobie za patrona św. Łukasza, odwołując się do idei średniowiecznych cechów malarskich. Sięgali do sztuki dawnych mistrzów, studiowali kompozycję, analizowali układ renesansowych obrazów, malowali temperą – opowiada Dorota Seweryn-Puchalska
Magazyn
galeria

Do Polski po 83 latach. Wielki powrót Łukaszowców

To była galeria bardzo barwnych postaci, obdarzonych niezwykłym poczuciem humoru. Ich przyjazd do Kazimierza Dolnego wiązał się z niecodziennymi wydarzeniami, anegdotami, którymi obrosły organizowane przez Łukaszowców bale – Rozmowa z Dorotą Seweryn-Puchalską, kuratorem wystawy „Łukaszowcy. Kazimierz Dolny – USA – Kazimierz Dolny”, która prezentowana jest w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym.

Fasolę edamame możemy zastąpić bobem, zblanszowaną fasolka szparagową czy innymi warzywami, które lubimy. W tradycyjnej kuchni polskiej niezwykle popularne było dodawanie do chłodników bulionów drobiowych, wołowych czy nawet rybnych – mówi Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele

Idealny na upały. Chłodnik na osiem sposobów (przepisy)

Przypominamy bogatą historię polskich chłodników, a Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele ma dla was przepis na pyszny chłodnik orientalny.