Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Król twarożków

Król twarożków

Delikatny, rozpływający się w ustach serek Bieluch produkowany według tajemnej receptury przez Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie pozwoli wam zrealizować w kuchni każde marzenie. Na przykład zrobić bliskiej osobie śniadanie i powiedzieć: Tak cię kocham, że zrobiłem ci twarożek.

 (Archiwum)

Pączki nie zawsze były okrągłe

Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierownikiem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia.

Nieważne, co jesz, ketchup zawsze pasuje

Nieważne, co jesz, ketchup zawsze pasuje

Wszystko wskazuje na to, że Chińczycy nie tylko wymyślili proch i porcelanę, ale także ketchup. Wśród produktów zgłoszonych do naszego konkursu jest właśnie wyśmienity keczup, produkowany w Parczewie.

 (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Parowy smak

Smak ryby ugotowanej na parze można porównać do oglądania filmu w rozdzielczości HD. Bez tłuszczu i soli można osiągnąć niebywałe rezultaty. To najzdrowszy sposób przygotowania posiłków.

W kwietniu 1991 roku Norbert Wojciechowski spotkał się z prymasem Józefem Glempem (Maciej Kaczanowski)

Polacy, trzymajcie się razem. Wspomnienie o kard. Józefie Glempie

Zmarł w środę 23 stycznia 2013 w Warszawie. Długo walczył z rakiem płuc. I była to walka bolesna. Do swojego brata Jana wyszeptał: \"Polacy, trzymajcie się razem”. W testamencie napisał: \"Żałuję za słowa pochopnej krytyki, zaniedbania i słabości.

 (Maciej Kaczanowski)

Barbara Wybacz o przyszłości ACK "Chatka Żaka”

Rozmowa z Barbarą Wybacz, nowym dyrektorem Akademickiego Centrum Kultury UMCS \"Chatka Żaka”.

W Ące Magda Gessler przeprowadziła swoją kuchenną rewolucję. Wcześniej lokal nazywał się Antykwariat

Restauracja Ąka w Lublinie (recenzja)

Dostaje od nas cztery gwiazdki na pięć możliwych. Za rodzinną atmosferę, domową kuchnię opartą na świeżych, sezonowych produktach i zdrowy smak.

 (Ewa Kubicka/Hades)

Sało możesz spróbować w Lublinie

Jest cienkie, niemal przeźroczyste i rozpływa się w ustach. Może być delikatne i ostre, słone, pikantne i ziołowe. A nawet w czekoladzie. Nie trzeba jechać na koniec świata, żeby spróbować je w Lublinie. A potem zrobić sobie sało w domu.

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa (Waldemar Sulisz)

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

To jedno z najbardziej intrygujących miejsc na kulinarnej mapie Kazimierza. Restauracja znajduje się przy trasie na Skowieszynek, obok wejścia do Wąwozu Korzeniowego. Mieści się w zabytkowej chacie, w lecie je się w dawnym ogródku. Zimą w środku drzewo trzaska w kozie.

Oto laureaci pierwszej edycji konkursu "Nasze Dobre Lubelskie”. Nagrody wręczyliśmy w Gali Gala Dom

Nasze Dobre Lubelskie. Nagrodzimy przysmaki regionalne

Oto pierwsza piątka produktów zgłoszonych do prestiżowego konkursu Dziennika Wschodniego, w którym promujemy lokalne przysmaki z regionu produkowane według tradycyjnych receptur.