Oto pierwsza piątka produktów zgłoszonych do prestiżowego konkursu Dziennika Wschodniego, w którym promujemy lokalne przysmaki z regionu produkowane według tradycyjnych receptur.
– Żyję by jeść, gotuję by żyć. Robię to, co kocham. To moja pasja. Jest jak powietrze. Dzielenie się z bliskimi tym, co najlepsze – by jedzenie było lepsze, by życie miało pełnię smaku, by przeżyć je ze smakiem to nasza misja – przekonywał na ostatnich "Gryczakach” w Janowie Lubelskim Grzegorz Łapanowski, który nie może nachwalić się kaszy gryczanej produkowanej w naszym regionie.
– Czekamy na zgłoszenia waszych produktów. Chcemy przyznawać im nasz znak jakości, po to, żeby ludzie wiedzieli, że jeśli kupią dobry produkt, to będzie miał tradycyjny smak i zostanie wyprodukowany z lokalnych, ekologicznych surowców – dodaje Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego.
Znak jakości Dziennika Wschodniego przekłada się na promocję i reklamę w naszej gazecie. – To działa. Nasze obroty znacząco wzrosły – mówi Sebastian Pyć z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia, które ma na swoim koncie już dwa laury w konkursie "Nasze Dobre Lubelskie”.
Choć konkurs dopiero wystartował, mamy już 5 zgłoszeń. I są to markowe produkty. Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie, produkująca chyba najlepszą musztardę tradycyjną w Polsce, zgłosiła "Ketchup łagodny”. Powstaje ze świeżych pomidorów z lokalnych upraw, ma naturalny, łagodny smak i jest idealny do kanapek, pizzy, makaronów i sałatek.
Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia wystawia do konkursu wędzonego pstrąga z pieprzem. Ryby są karmione w sposób naturalny, wędzone w olchowym dymie, receptura z pieprzem daje niezwykły smak.
Firma Vitagro ze Świdnika zgłosiła dwa produkty. Dietetyczne "Podpłomyki bezcukrowe” to najprostsze pieczywo bez konserwantów, nawiązujące do babcinych podpłomyków. "Chrupacze lubelskie” to prażone pszenne wafle na bazie pszenicy durum, które są produkowane bez barwników i konserwantów. Można z nich robić pyszne kanapki i przekąski.
Pierwszą piątkę zamyka legendarny już serek Bieluch, produkowany bez konserwantów, zagęstników i stabilizatorów przez Spółdzielnię Mleczarską w Chełmie. Czekamy na kolejne zgłoszenia.
Nasz konkurs
Tytuły i wyróżnienia, kategoria produkt lub usługa
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa”– Znak Jakości Dziennika Wschodniego (wybór przez kapitułę, tylko jeden tytuł)
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa”– Wybór Mieszkańców Województwa (jeden tytuł). Czytelnicy Dziennika Wschodniego przysyłają SMS-y na wybrany produkt, usługę.
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa” wyróżnienie Wybór Kapituły
Wyniki Konkursu zostaną ogłoszone w Dzienniku Wschodnim. Produkty można zgłaszać do 15.02.2013.
Głosowanie sms trwa od 18.01 do 22.02.2013
Regulamin jest dostępny w redakcji Dziennika Wschodniego, Krakowskie Przedmieście 54, Lublin.