Delikatny, rozpływający się w ustach serek Bieluch produkowany według tajemnej receptury przez Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie pozwoli wam zrealizować w kuchni każde marzenie. Na przykład zrobić bliskiej osobie śniadanie i powiedzieć: Tak cię kocham, że zrobiłem ci twarożek.
DUCH
Bieluch jest duchem białego niedźwiedzia, który w czasach przedchrześcijańskich mieszkał w kredowej jaskini na Chełmskiej Górze. Według legendy pod trzema dębami. Był postrachem ludzi, jak krakowski smok. Któregoś dnia niedźwiedź wyruszył na łowy. Ludzie u wejścia do jego pieczary zapalili wieczny znicz. Kiedy biały niedźwiedź wrócił, święty ogień go poraził, zapadł się w podziemia. Zło zamieniło się w dobro, dziś duch legendarnego niedźwiedzia strzeże ludzi i skarbów.
BIELUCH W KUCHNI
Z serka "Bieluch” możecie zrobić świetne kluseczki. Do 1 opakowania serka Bieluch dodajcie 1 jajko i 3 łyżki mąki. Po starannym wymieszaniu kładziecie kluseczki łyżeczką na wrzątek. Gotujecie do wypłynięcia. Podajecie z cukrem i masłem. Kiedy do serka dodacie ziół, wyją kluseczki do delikatnego mięsa.
Serek Bieluch doskonale sprawdzi się z tuńczykiem. Do serka dodajecie tuńczyka w sosie własnym (pół puszki) i odrobinę posiekanego pora. Doprawiacie solą i gotowe. Będzie także świetny z wędzoną makrelą, posiekaną cebulą i czosnkiem.
Z serka Bieluch można nawet zrobić ciasto na pizzę. Potrzebujecie: 30 dag mąki pszennej, 1 Bieluch, 6 łyżek stołowych mleka, 6 łyżek stołowych oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól. Składniki na ciasto należy zagnieść na gładką masę, w razie potrzeby podsypać mąką. Na wierzch ułożyć ulubione składniki, piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Więcej przepisów z Bieluchem znajdziecie na stronie: http://www.smbieluch.pl/
PRODUKTY ZGŁOSZONE DO KONKURSU