Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

(fot. Maciej Kaczanowski)

Wigilijny smak. Co dziś znajdzie się na naszych stołach?

Dzień wigilijny był na Lubelszczyźnie dniem świętym. Często nazywano wigilię pośnikiem. Wierzono, że „jaka wigilia, taki cały rok”.

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

Poprosiliśmy lubelskich szefów kuchni o ich ulubione przepisy na Wigilię. W rolach głównych: ryby i susz. Nie mogło tez zabraknąć popisowych dań na świąteczny obiad. Na początek soczyste kieszonki z piersi kurczaka. Dla lubiących lekkie dania: ravioli z selera, nadziewane jagnięciną. I wreszcie modne policzki wołowe.

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni
Lubelskie Ekstra
galeria

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni

Siadamy przy wigilijnym stole, po to, żeby się nasycić, nacieszyć poczuciem bliskości. Uświadamiamy sobie, że więcej szczęścia jest w dawania niż w braniu. Mariia Viznovych, która wraz z Szymonem Bogutą i Markiem Pankiem przygotowała dla was przepisy na Wigilię mówi, że to najważniejszy czas w roku

Dziesięciu najciekawszych szefów kuchni 2016 w Lublinie i regionie
galeria

Dziesięciu najciekawszych szefów kuchni 2016 w Lublinie i regionie

12 grudnia na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli napisał o Agnieszce Filiks, szefowej restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Dowiedziałem się, jak zrobić zupę pokrzywową, forszmak (zupę z kiełbasy, szynki, boczku i ogórków), a także pyszne pierogi lubelskie, nadziewane kaszą, świeżym serem i miętą - relacjonuje Parasecoli.

Kisimy buraki, nastawiamy piernik. Przepisy na święta

Kisimy buraki, nastawiamy piernik. Przepisy na święta

Do Wigilii i świąt już tylko dwa tygodnie. Najwyższy czas, żeby zakisić buraki na barszcz z uszkami, zamarynować mięso na wędlinę, zrobić ciasto na staropolski piernik, ugotować bigos i zamrozić czy naszykować wiejską kiełbasę.

Najlepsze potrawy ze śledzia - przepisy na święta i nie tylko

Najlepsze potrawy ze śledzia - przepisy na święta i nie tylko

Warto na początku grudnia potrenować ze śledziami w kuchni. Po to, żeby te, które wyszły najlepiej postawić na wigilijnym stole. Tym bardziej, że grudniowe śledzie są wyjątkowo smaczne.

Dyrektor Teatru Starego Karolina Rozwód z Danielem Wyszogrodzkim

Szefowa Teatru Starego pokieruje Teatrem Andersena. "Nie planuję rewolucji"

Trzy pytania do Karoliny Rozwód, która pokieruje Teatrem Andersena w Lublinie do czasu wyboru nowego dyrektora.

Aktor wciąż jest w trakcie rehabilitacji, pokonuje paraliż i trudności z mową. Spektakl „Wieloryb. The Glob” wyreżyseruje Eva Rysova. Fot. Materiały organizatora

Znakomity aktor wraca po udarze mózgu. Globisz w roli Wieloryba w Teatrze Starym

6 stycznia w Teatrze Starym premiera sztuki Mateusza Pakuły „Wieloryb. The Globe”. Wielkiego płetwala wyrzuconego na brzeg oceanu zagra Krzysztof Globisz. Znakomity aktor wraca na scenę po udarze mózgu. Sprzedaż biletów na styczniowe spektakle rusza dziś

Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie poleca kociołek myśliwski, doprawiony gałką, imbirem i szczyptą serca. - Ostatnia przyprawa jest najważniejsza. Nie tylko jesienią i zimą
kuchnia

Przepisy na rozgrzewające dania na jesień. Nasze propozycje

Flaki i forszmak w przystawkach. Kociołek myśliwski i żurek w zupach. Gulasz i bigos na drugie. Na jesienne dni wybraliśmy 8 energetycznych dań z regionalnej kuchni

Mateusz Ciołko, szef kuchni z Perłowej Pijalni Piwa
PRZEPISY KULINARNE

Akcja Gęsina na św. Marcina. Przepisy na potrawy z gęsi

W piątek, 11 listopada, w najlepszych restauracjach Lublina i regionu wystartowała akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku szefowie kuchni w całej Polsce podają potrawy z mięsa gęsi rasy biłgorajskiej.