
12 grudnia na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli napisał o Agnieszce Filiks, szefowej restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Dowiedziałem się, jak zrobić zupę pokrzywową, forszmak (zupę z kiełbasy, szynki, boczku i ogórków), a także pyszne pierogi lubelskie, nadziewane kaszą, świeżym serem i miętą - relacjonuje Parasecoli.

Znakomity badacz żywności był gościem Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie Przyjechał tu w ramach wizyty studyjnej. Przy okazji odwiedził Siwy Dym w Celejowie, Mleczną Drogę, Manufakturę Serów w Wąwolnoicy, Frux Solis z Mikołajówki, Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego, Majątek Rutka i piekarnię Tadeusza Zubrzyckiego w Kraczewicach prywatnych.
Opisując polską kuchnię rozpoczął artykuł od tego, co robi Agnieszka Filiks. Rok się kończy, a my prezentujemy 10 najciekawszych szefów kuchni 2016 w naszym regionie (w porządku alfabetycznym).