Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2016 r.
14:53

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

0 0 A A

Poprosiliśmy lubelskich szefów kuchni o ich ulubione przepisy na Wigilię. W rolach głównych: ryby i susz. Nie mogło tez zabraknąć popisowych dań na świąteczny obiad. Na początek soczyste kieszonki z piersi kurczaka. Dla lubiących lekkie dania: ravioli z selera, nadziewane jagnięciną. I wreszcie modne policzki wołowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sieliodka i kartoszka

Składniki: śledź w oleju, cebula, ogórek kiszony, jabłko, marynowany podgrzybek, ziemniak, olej, cebula.

Wykonanie: filety śledziowe pokroić na kawałki. Ugotować kartofle. Na talerzu ułożyć śledzie, obłożyć cebulą, ogórkiem kiszonym, jabłkiem pokrojonym w słupki i grzybami pokrojonymi w paski. Skropić olejem rzepakowym, doprawić solą z pieprzem. Obok śledzi położyć po dwa gorące kartofle, podane z cebulą zeszkloną na oleju.

Pieczona dorada

Składniki: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

Wykonanie: wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Doradę można zastąpić inną rybą.

Jasiek z suszem

Składniki: 50 dag jak największej fasoli Jaś, sól, pieprz, listek, ziele, 2 litry kompotu z suszu.
Wykonanie: fasolę umyć i ugotować z przyprawami. Odcedzić, kiedy będzie lekko al dente. Nałożyć na talerze, zalać bardzo gorącym, przecedzonym kompotem z suszu. Na talerzu można doprawić pieprzem. Jaśka można także podać z wigilijnym barszczem. Można także podać go osobno na talerzu, posypać świeżo zmielonym pieprzem, susz podać osobno w bulionówce.

Filet drobiowy z bobem w pistacjowym sosie

Składniki: 4 filety drobiowe, 50 dag mrożonego bobu, 5 dag żurawiny suszonej, 2 dag orzechów nerkowca, sól, pieprz, jedna pomarańcza, 5 dag pistacji, 6 dag masła.

Wykonanie: piersi naciąć na kieszonkę, natrzeć solą i pieprzem. Ugotować bób, obrać z łupinek, zmielić po ostygnięciu. Posiekać żurawinę i orzechy, dodać do farszu. Wymieszać wszystko, doprawić, włożyć do kieszonek i piec 20 minut w piekarniku. Przygotowywać sos: wycisnąć pomarańczę, wlać sok na patelnię, zredukować, dodać pistacje łuskane i posiekane. Na koniec sklarować sos z zimnym masłem, zdjąć z palnika, polać piersi. Smacznego.

Ravioli z selera z jagnięciną i grzybami

Składniki: jeden seler, jeden udziec jagnięcy i gicz, 7 suszonych borowików, sól, pieprz, masło, jajko.

Wykonanie: seler obrać, pokroić na cieniutkie plastry, blanszować w osolonym wrzątku przez minutę. Udziec dusić z odrobiną cebuli, to samo z giczą. Oddzielić mięso od kości. Kroić w paski. Kości włożyć do piekarnika i zapiec. Wyjąć, dusić na maśle z czerwonym winem i namoczonymi wcześniej grzybami. Doprawić, zredukować do gęstości sosu i niepowtarzalnego smaku. Mięso posiekać, dodać posiekane grzyby z sosu, wyrobić farsz, delikatnie doprawić solą z pieprzem.

Nakładać farsz na plaster selera, nakrywać drugim, smarować podbitym białkiem i sklejać brzegi. Smażyć na maśle „lewa, prawa”, polać sosem.

Policzki wołowe trybunalskie

Składniki: kilogram obranych z błon policzków wołowych, kilka ziaren pieprzu, kilka liści laurowych i ziaren jałowca, po jednej marchewce i pietruszce, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 małego selera, 4 cebule szalotki, 4 ząbki czosnku, 2 litry rosołu wołowego, 2 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmarynu, 250 ml czerwonego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Wykonanie: policzki umyć i osuszyć Mięso obłożyć ziołami i czosnkiem, dodać liście laurowe, pieprz i jałowiec (lekko zgniecione), zalać winem i odstawić na 48 godzin do lodówki.

Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. Lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Obsmażyć policzki ze wszystkich stron. Przełożyć do głębokiego naczynia, w którym będziemy je dusić. Na patelnie wrzucić warzywa i lekko je przesmażyć, następnie dodać do policzków. Teraz na patelnię wrzucić koncentrat pomidorowy i wlać wino z ziołami z marynowania mięsa. Zredukować o połowę i przelać do policzków. Całość zalać rosołem wołowym.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10 godzin - najlepiej policzki przygotować na wieczór i wstawić do piekarnika. Wyciągnąć delikatnie z wywaru, w którym się dusiły, wywar przelać do garnka. Zredukować o 1/3, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos gotowy.

Pierogi z karpiem i kapustą kiszoną

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, sól. Na farsz: kilogram karpia, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag suszonych prawdziwków, 30 dag brązowych pieczarek lub boczniaka, 3 cebule, olej, sól, pieprz

Wykonanie: karpia odfiletować, podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Schłodzić, usunąć ewentualne ości, rozdrobnić widelcem. Kapustę poszatkować i ugotować. Namoczone grzyby posiekać, udusić z cebulką na oleju. Oddzielnie podsmażyć pieczarki lub boczniaki z grzybami. Wszystkie składniki farszu doprawić solą i pieprzem. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić, wbić jajko, zalać gorącym mlekiem i wyrobić. Rozwałkować, wykroić kółka, nakładać farsz, zlepiać brzegi i ugotować w osolonej wodzie.

Sztuczki z karpiem

Aby ryba w czasie skrobania nie wyślizgiwała się z rąk, dobrze jest przedtem posypać ją solą
Aby zapobiec zniekształcaniu się porcji w czasie gotowania, należy przedtem poprzecznie ponacinać skórę ryby.

Wywar z ryb będzie klarowny, gdy gotuje się go bez przykrycia. Ryba straci swój specyficzny zapach, jeśli przed przyrządzeniem skropimy ją sokiem z cytryny. Ryby należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni. By ładnie się przyrumieniła, przed smażeniem trzeba ją starannie osuszyć ściereczką.

Ryba nie przywrze do patelni, jeżeli do oleju, na którym się ją smaży, dodamy odrobinę soli
Smak będzie delikatniejszy, gdy przed panierowaniem zamoczymy rybę - na chwilę - w zimnym, świeżym mleku

Barszcz z uszkami

Składniki: pół kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, pól selera korzeniowego, 1 średni por, 2 cebule, 8 dag suszonych prawdziwków, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier albo miód, kwas buraczany.

Wykonanie: buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godz. i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium