Już po raz siódmy powiat bialski organizuje Festiwal Sękaczy. Tym razem odbędzie się on w niedzielę w parku przy placu Jagiellońskim w Łomazach.
Na miejscu będzie można zobaczyć pokaz wypieku sękacza. Podczas festiwalu rozstrzygnięty będzie też konkurs na “Najpiękniejszy i najsmaczniejszy” sękacz.
Kilkadziesiąt wystawców z regionu zaprezentuje swoje wypieki z charakterystycznymi sękami. Do sękacza potrzeba nawet 100 jajek. Pośród mieszkańców Podlasia panuje przekonanie że polskie zagłębie sękaczowe zlokalizowane jest w Huszczy (gm. Łomazy), gdzie Bolesława Jarocka (1894–1976) rozpowszechniła sztukę wypieku tego ciasta. A wypieka się je kilka godzin na specjalnym wałku nad paleniskiem.
Później sękacz może być przechowywany do 10 tygodni w temperaturze pokojowej, nie traci przy tym wartości spożywczych, ani walorów smakowych. Początek imprezy o godz. 13.00 w niedzielę.