Sobota miejskiego smakosza będzie wyglądała tak: o godz. 9 śniadanie w parku, wśród zieleni. Od godz. 13 warsztaty kulinarne nad rzeką. Oba wydarzenia w odległości spaceru. Niedziela smakosza? Warsztaty u piwowarów domowych na placu
Wraca zeszłoroczna inicjatywa - Lubelski Targ Śniadaniowy. Pierwsze spotkanie w Klubie letnim Plener w czasie którego kilka restauracji, będzie serwować swoje przysmaki zaczyna się o godz. 9. Jak zachęcają organizatorzy, kuchnia w Parku Ludowym – blisko hal Targów Lublin będzie bardzo różnorodna. Ma nie zabraknąć czegoś dla fanów tradycyjnych polskich śniadań, dań azjatyckich, zup, czy kuchni wegańskiej.
W sobotę będą: Ambaras - pyszne nie-standardowe zupy, Bistro Tancereczka - tradycyjne polskie śniadania, Okopova Cafe - kanapki i niespodzianki, Pomylone Gary- wegańskie śniadania, Takami Sushi - kuchnia japońska, Podwórko –pieczone ziemniaki z dodatkami, Plener - burgery, burrito, quesadilla i frytki belgijskie, Lubię to! – zapiekanki jedyne w swoim rodzaju! i Custom Pizza Truck – pizza z foodtrucka. Wstęp wolny.
* Podobnie bezpłatne są warsztaty kulinarne mEATing, które zaczną się na Moście Kultury o godz. 13. To kolejne spotkanie z lipcowego cyklu M jak... mięso, bo uczestnicy i obserwatorzy poznają zasady przygotowania potraw nie da wegetarian. – Mam już komplet uczestników ale zdarza się, że ktoś nie przychodzi, no i są jeszcze wolne miejsca na warsztaty 30 lipca – mówi Dawid Furmanek, który będzie uczył jak przygotować: „szarpaną” łopatkę wieprzową na tostach z salsą warzywną i ziołami oraz zupę z cielęciną.
Grono publiczności przyglądającej się warsztatom, które potrwają 2–2,5 godziny – nie jest ograniczane. Więcej informacji i zapisy na www.m-eat-ing.pl.
* W niedzielę od godz. 13 będzie można spotkać piwowarów domowych. Na placu Rybnym będą zajęcia praktyczne, czyli warzenie. Jak to zrobić w domowych warunkach przekonywać będą piwowarzy z Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
O foodpairingu (dobieraniu piwa do jedzenia) opowie Katy Pataj, która prowadzi blog Kuchenne Zapasy. A w pubie U Fotografa będą trzy premierowe piwa z Browaru Zakładowego, małego rzemieślniczego browaru z Poniatowej.