Ta wysoka, postawna Amerykanka sprawiła, że dobrą kuchnię, a także sam proces przygotowania potraw polubili nie tylko jej rodacy, lecz także wielu ludzi na całym świecie.
Miała oryginalne "wejście” w świat mediów i krainę popularności. Zaproszona do telewizji na rozmowę o swojej książce kucharskiej przyniosła do studio jajka, przenośna kuchenkę, patelnię i pokazała telewidzom jak przygotować świetny omlet. To się spodobało, to chwyciło, wszyscy domagali się kontynuacji. I tak to się zaczęło… Ten pierwszy odcinek, który zapoczątkował kulinarne show Julii był wyemitowany jeszcze w czarno-białej telewizji w 1963 roku. I trwał…
Uczyła Amerykanów, jak wkroczyć w świat kulinarnych doznań najwyższej próby, jak zamienić fast foody na dania, które zaskakują, sprawiają przyjemność i satysfakcję. Przeszczepienie francuskich przepisów na amerykański grunt z pewnością nie było powszechne, jednak pokazy Julii Child cieszyły się ogromną popularnością.
To właśnie jej przepisy i porady znalazły się w tej książce. Są w niej cenne wskazówki, ciekawostki, dokładne opisy wykonania od przygotowania do wykończenia potrawy. Ba, nawet przeczytamy w jakim naczyniu gotować daną potrawę i jakie do niej podać wino. Fantastyczna książka w której znajdziemy dania najprostsze i te finezyjne, wymagające już pewnej wprawy.
Jest w niej indeks potraw podzielony tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości. Ponad 500 stron przepisów, jakie Julia prezentowała w swoich telewizyjnych wystąpieniach. Fantastyczna rzecz już choćby tylko do poczytania.
Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl