Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Co w restauracjach piszczy. Baran po gruzińsku

Co w restauracjach piszczy. Baran po gruzińsku

W kazimierskiej restauracji Batumi (na zdjęciu) można już zjeść gruzińskie pierożki chinkali faszerowane baraniną.

Co ma gęś do św. Marcina?

Co ma gęś do św. Marcina?

Do 30 listopada trwa w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W wybranych restauracjach możecie zjeść potrawy z gęsi. Ale można także gęś kupić i zrobić sobie w domu.

Co w restauracjach piszczy. Pierogi z jelenia w Marcie, najlepszy gulasz na dworcu PKS

Co w restauracjach piszczy. Pierogi z jelenia w Marcie, najlepszy gulasz na dworcu PKS

Choć w listopadzie króluje gęsina, to w Zajeździe Marta w Pułankowicach wprowadzono kolejne danie z dziczyzny.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Czeburieki w Piaskach, dolma w Nałęczowie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Czeburieki w Piaskach, dolma w Nałęczowie

Na kulinarnej mapie Lublina i okolic robi się całkiem międzynarodowo. W menu pojawiają się potrawy innych narodów, powstają też nowe restauracje serwujące międzynarodową kuchnię. Najczęściej małe, kameralne i rodzinne, co może gwarantować dobre jedzenie

Weekend może być słoneczny. To ostatnia okazja na grilla?

Weekend może być słoneczny. To ostatnia okazja na grilla?

Weekend może być słoneczny. To ostatnia okazja na jesienny grill, kiełbasę z wędzarki lub wypad z koszykiem pełnym smaków nad wodę.

Lublin: Idź na warsztaty, zostań mistrzem sushi

Lublin: Idź na warsztaty, zostań mistrzem sushi

W najbliższą sobotę będzie można wziąć udział w kolejnych warsztatach kulinarnych mEATing. Tym razem uczestnicy dowiedzą się jak przygotowywać sushi. Spotkanie poprowadzi Michał Jóźwik, jeden z pierwszych sushi masterów w Lublinie.

Przepisy kulinarne. Rybka zwana doradą

Przepisy kulinarne. Rybka zwana doradą

W Chorwacji jest królową mórz. Włosi doradę uwielbiają. Stoi za nią wielka tradycja. W starożytnej Grecji ofiarowano ją bogini miłości Afrodycie. Ma wyśmienite mięso, można ją kupić w markecie. Choć jest pożądanym przysmakiem, w lubelskich restauracjach spotkać ją trudno. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją przyrządzić w domu.

Orientalny smak Lublina

Orientalny smak Lublina

Bartosz Gajdzik robi najlepszy hummus w Lublinie. Wygrał pierwszy w mieście konkurs na słynną orientalną potrawę z cieciorki, który 8 października odbył się w restauracji Hades Szeroka. Na pomysł wpadła Tal Schwartz z Izraela, wolontariuszka w Ośrodku Brama Grodzka-Teatr NN

Przyjdź i zostań kulinarnym mistrzem. Warsztaty w Lublinie

Przyjdź i zostań kulinarnym mistrzem. Warsztaty w Lublinie

W najbliższą sobotę będzie można wziąć udział w kolejnych warsztatach kulinarnych mEATing. Tym razem uczestnicy dowiedzą się wszystkiego na temat wołowiny i ciekawych sposobów jej przyrządzania. Przygotują klasykę wołową: boeuf strogonow, stek z rostbeffu w glazurze z whisky oraz warzywne muffinki.

Przepisy kulinarne: Siedem pysznych dań z kurczaka

Przepisy kulinarne: Siedem pysznych dań z kurczaka

Skrzydełko czy udka? To chyba najsmaczniejszy dylemat w polskiej kuchni. Kurczak króluje w niej niepodzielnie. Dania z kurczaka spotkacie w każdej restauracji. Oto 7 pomysłów na obiad z kurczakiem w roli głównej.

Korona Smakosza. Najlepsze restauracje i bary w Lublinie wyróżnione

Korona Smakosza. Najlepsze restauracje i bary w Lublinie wyróżnione

W lubelskiej Koronie Smakosza wzięły udział 103 lokale. Goście, którzy przez te dwa dni je odwiedzili wypełnili 8140 ankiet oceniając restauracje, bary i kawiarnie w 10 różnych kategoriach.

Jesienne nalewki. Jak je przygotować

Jesienne nalewki. Jak je przygotować

Nalewka z tarniny, żurawinówka biłgorajska czy też nalewka owocowa. Podajemy przepisy. Podpowiadamy też jak marynujemy mięso w nalewce

Smak Wisznic. Dania z dyni

Smak Wisznic. Dania z dyni

Złota jesień w pełni. Zapraszamy na kulinarną wyprawę do Wisznic, gdzie w okolicach rośnie najwięcej dyń w Polsce. W kilku odmianach. Jedne nadają się na zupę, drugie na warzywny garnek, jeszcze inne na konfiturę i marynatę. Tak jak w Prowansji pola lśnią fioletami, tak w Wisznicach mienią się odcieniami pomarańczy.

10 najciekawszych kulinarnych zdarzeń Europejskiego Festiwalu Smaku

10 najciekawszych kulinarnych zdarzeń Europejskiego Festiwalu Smaku

Lublin zamienił się na cztery dni w Brukselę. Na deptaku w kociołku gotował się węgierski pörkölt, winiarze z Egeru dobierali wina do czubajki. Na Starym Mieście kucharze z Gruzji gotowali chinkali, Japońscy turyści w browarze Perła oblegali food truck z sushi. Lublin pachniał turecką baklawą, litewskim chlebem i benedyktynką ojca Patryka.

Korona Smakosza w Lublinie. Lista lokali z jedzeniem za pół ceny

Korona Smakosza w Lublinie. Lista lokali z jedzeniem za pół ceny

Od 13 do 14 września będzie w Lublinie Korona Smakosza. Każdy, kto w tym czasie odwiedzi uczestniczącą w plebiscycie restaurację, bar lub kawiarnię będzie mógł skorzystać z promocyjnego menu.

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

Piekielny smak na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

Piekielny smak na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

Piekielny smak to trzeci po 7 wiekach smaku i Latających talerzach projekt najlepszych lubelskich restauracji, które w czasie trwania Europejskiego Festiwalu Smaku będą serwować dla was niezwykłe dania. Będzie pikantnie, bardzo ostro i bardzo smacznie.

Piwa z browarów rzemieślniczych i foodtrucki

Piwa z browarów rzemieślniczych i foodtrucki

Monachium ma Oktoberfest. Belgrad - Belgrad Beer Fest, który jest jednocześnie wielkim festiwalem muzycznym. Lublin też będzie miał. Pierwsza edycja już we wrześniu w browarze Perła

Jak Kozacy kaszę gotują, czyli zaczynają się Gryczaki

Jak Kozacy kaszę gotują, czyli zaczynają się Gryczaki

Jedziemy na Gryczaki Kozacko-francuski pojedynek kulinarny w Janowie Lubelskim. I moc innych atrakcji

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

6 września na Europejskim Festiwalu Smaku zagra legendarny zespół Omega. Do Lublina przyjadą też winiarze, serowarzy i szefowie kuchni z Egeru. - Zaprosimy was na wielką ucztę. Skosztujecie 7 słynnych dań z węgierskiej kuchni - zapowiada Alicja Udvari

Co jeść w upalne dni

Co jeść w upalne dni

Na wakacje czekamy przez cały rok, a kiedy już gorące dni dadzą się we znaki, to często odechciewa się nam wszystkiego. Kucharz Jakub Kuroń radzi w rozmowie z PAP Life, co jeść, żeby umilić sobie życie podczas najbardziej upalnych dni.

Europejski Festiwal Smaku: 7 szefów kuchni i potrawy z 7 miast

Europejski Festiwal Smaku: 7 szefów kuchni i potrawy z 7 miast

To kolejny kulinarny temat 6. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który potrwa od 4 do 7 września. 7 szefów kuchni z 7 markowych restauracji Lublina i regionu przedstawi na Scenie Smaku potrawy z 7 miast, do których latamy z Portu Lotniczego Lublin.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Kraśniku

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Kraśniku

Krem ziemniaczany z porem, rewelacyjna kapusta z pieca chlebowego i pstrąg z grilla godny najlepszej restauracji. To hity Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej, który odbył się w Kraśniku. Najlepszym kucharzem okazał się Andrzej Maj, na co dzień starosta kraśnicki

Zasmakuj w Garbowie: Karp w śmietanie i pierogi

Zasmakuj w Garbowie: Karp w śmietanie i pierogi

Albo w Złotej Rybce. To właśnie w tej restauracji w Garbowie odbyły się kolejne warsztaty z cyklu Zasmakuj w Tradycji. Choć Garbów słynie ze znakomitych ryb, w tym topowego karpia w śmietanie, to spotkanie okazało się festiwalem pierogów. Pierwsze skrzypce grały w nim pierogi chachłackie

Ewa Wójcik: Pierogi z kaszą jaglaną

Ewa Wójcik: Pierogi z kaszą jaglaną

Kasza jaglana wyleciała z polskiej kuchni; także z lubelskiej. A szkoda, bo to prawdziwy skarb. Nie uczula, świetnie smakuje w wersji na słono i na słodko, nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium