Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Sery są modne; także w naszym regionie. Z jednej strony mamy do dyspozycji wspaniałe sery z kolekcji Old Poland z utytułowanym Bursztynem, który nie ustępuje najlepszym włoskim i francuskim serom. Z drugiej strony w naszym regionie powstają kolejne domowe serowarnie, gdzie powstają wybitne sery zagrodowe. Nic dziwnego, że w restauracjach coraz częściej spotkamy deskę serów. Na której zamiast serów z marketów i sieciówek pojawiają się sery z Radzynia czy Wąwolnicy i wybitne sery z Europy.
Na śniadanie z kanapeczką, na kolację z wódeczką. Tak może być tylko w Ostatki. Od Środy Popielcowej śledź będzie rządził przez 40 dni. Choć jest symbolem postnej kuchni, to można z niego przyrządzić niebywale smaczne dania
Choć golonkę podaje się w niemal każdej restauracji, to o dobrą coraz trudniej.
To jedno z najsłynniejszych polskich dań, znawcy wywodzą ten smaczny kotlet drobiowy z kuchni francuskiej. Co ciekawe występuje w kuchni rosyjskiej i tam nazywany jest kotletem po kijowsku. Oryginalny de Volaille może mieć w środku tylko masło. Jeśli w środku poczujecie ser żółty, będzie to tylko marna podróba szlachetnego dania.
Pod malowniczą nazwą meduzy czy ostrygi kryły się w czasach PRL klimatyczne połączenia aperitifu z przystawką. Nóżki w galarecie, karp w śmietanie, tymbalik drobiowy to już klasyka. Ale lubelska ostryga w postaci surowego żółtka z pieprzem i maggi to przykład kulinarnej innowacji. Dziś przypominamy prawdziwe perły zakąsek i przystawek, które właśnie wracają do łask.
Myślisz luty, myślisz walentynki. Ale czy masz rację? Ci, którzy swą miłość skierowali ku pizzy będą świętować wcześniej. Już w niedzielę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy warto sobie pofolgować. I przyrządzić całą blachę tego specjału w domu.
Radzi Jaga Sieczkarz, właścicielka baru Barrakuda w Lublinie.
Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach
Macie dobrą kuchnię. Tylko, dlaczego taką złą zimę? - pyta Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Mistrz ratuje się belgijską zupą piwną i golonką w czerwonym winie. A my podpowiadamy Jeanowi, które polskie potrawy potrafią rozgrzać ciało i duszę.
Co łączy słynny kotlet pożarski z kotletem de volaille? Robi się je z drobiu, najlepsze są z kostką, za każdym stoi barwna historia powstania. Te wykwintne dania podawano w najlepszych restauracjach przedwojennego Lublina i Kazimierza. Tyle, że dziś mało który kucharz potrafi je przyrządzić.
W nowym cyklu będziemy zamieszczać porady i przepisy szefów kuchni z najlepszych restauracji Lublina i regionu. Mamy nadzieję, że wzbogacą nasz Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny.
Wszystko dobre, co się dobrze kończy. W naszym przewodniku ogłaszamy przerwę, bo autorowi recenzji należy się dieta odchudzająca. Do recenzji wrócimy – a dziś zapraszamy na relację z naszej wyprawy do restauracji The Olive – mieszczącej się w hotelu Ilan.
W ostatnim już kulinarnym podsumowaniu 2013 roku przedstawiamy 10 najciekawszych potraw, które możecie spróbować w restauracjach Lublina i regionu. Od mięsa smażonego na kamieniu przez pyszne makarony po doradę z grilla
Gdzie pojechać na dziczyznę, a gdzie na dobre ryby? Gdzie golonka jest smakowita, a gdzie pielmienie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy restauracje w naszym województwie, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem: gdzie warto pojechać, co warto zjeść
Przepisy na cebularza.
Piękne wnętrze, widok na ogród, który latem zamienia się też w restaurację oraz kuchnia oparta na sezonowych produktach. Ponieważ restauracja jest częścią przytulnego pensjonatu, na sali panuje rodzinna atmosfera. Na miejscu znajdziecie także sklepik z domowymi przetworami, a na kredensie stoją tutejsze nalewki.
Przedstawiamy restauracje Lublina, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Wizyta w każdej może być fascynująca i w każdej spotkacie dobre jedzenie. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem. Gdzie warto pójść, co warto zjeść?
Na ostatnią w tym roku recenzję wybraliśmy się do Zajazdu Marta. Restauracja działa już dwadzieścia lat, specjalizując się w potrawach z dziczyzny, która według Roberta Makłowicza \"jest najlepsza na świecie”. Dlatego postanowiliśmy spróbować innych smaków.
Małe przyjęcie w domu i wyjście na szampana w plener. Tak spędzi sylwestra większość Polaków. Dla tych, co zaczynają sylwestrową zabawę w domowych klimatach – mamy kilka pomysłów na menu takiego wieczoru.
Za chwilę Jan Kliczka przełoży zmielony rzepak, uformowany w krąg pod prasę i do wyszorowanego pojemnika zacieka ściekać złocisty olej. Danuta Kliczka przynosi chleb pokrojony na kawałki. Przysiadamy z gospodarzem na ławce, bierzemy chleb, maczamy w oleju przelanym na talerz. A zapach w olejarni staje się jeszcze mocniejszy…
Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.
Musi być barszcz z uszkami, śledzie i karp. Do tego pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kompot z suszu
Już po raz dziesiąty w niedzielę w Dworze Anna rozpocznie się święto smakoszy ryb.
Kieliszek dobrej cytrynówki, chrzanówki czy miętówki to najlepszy sposób, żeby dać sobie radę z suto zastawionym stołem. Specjalny patent ma na to Daniel Olbrychski, który w Męćmierzu nastawia aromatyczną nalewkę ziołową. A więc zanim zaczniecie szykować święta, nastawcie nalewkę.
Dziś placki ziemniaczane mają w Polsce swoje dni, festiwale i inne święta. Liczba zwolenników tego prostego dnia wciąż rośnie. Kulminacja zwykle przypada na jesień, kiedy opady deszczu zaczynają niepostrzeżenie przechodzić w śnieg.