Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2014 r.
18:30
Edytuj ten wpis

Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

Senne i malownicze Wysokie szczyci się prawami miejskimi od 1368 roku. Stał tu zamek obronny, zniszczony w XVII wieku. Murowane piwnice pełne skarbów zapadły się w 1895 roku. Był tu także dwór drewniany z alkierzem. Dziś śladem dawnej świetności jest przepiękna plebania, która dogorywa cichutko pod bokiem kościoła.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Wysokiego najlepiej wpaść po 17, kiedy słońce wyzłaca uliczki z resztką żydowskiej zabudowy. - Panie, to wszystko żydowskie tu było - mówi jeden z mieszkańców.

W latach 1887-1890 Wysokie nawiedziła straszliwa epidemia cholery. Zginęła ponad połowa mieszkańców. Pod koniec XIX wieku stała tu synagoga, gorzelnia oraz browar. Spoglądam na malutki domek rozmalowany jak w Prowansji na błękitne kolory. - A pan to może Żyd - dopytuje się obserwator. - Jak nie Żyd, to co tak ich domy ogląda - mówi zdecydowanym tonem. Synagogi już nie ma, zostały domy i kramy, stare framugi. Idealne do fotografowania miasteczka, którego nie ma.

Pamięć smaków

Przed wojną musiała tu być żydowska piekarnia, bo mieszkańcy jeszcze pamiętają smak cebularzy. Placków pokrytych wygniecioną cebulą i parzonym makiem. Pamiętają także groch sprzedawany w garnkach na ulicy.

Gdzieniegdzie błyśnie we wspomnieniach karp po żydowsku i kugiel; rodzaj babki ziemniaczanej.
Składniki: 1, 5 kg ziemniaków, 15 dag cebuli, 3 jaja, 5 dag macy, sól i pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku przez godzinę (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy.

Zasmakuj w Tradycji

Na kolejnych warsztatach Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w miejscowości Wysokie - produktów i ludzi było mniej, niż zwykle. Ale gotowanie na żywo z udziałem przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich Łosień, Giełczew, Dragany i Wysokie pod wodzą ekipy kucharzy z Fundacji "Qulturalne Qulinaria” szło jak z płatka. Uczestnicy warsztatów ugotowali zupę z czereśni z łazankami oraz zrazy wołowe z boczkiem i ogórkami kiszonymi.

Na stołach znalazły się jaglaki i gryczaki, bardzo smaczne fajercarze (placki na sodzie pieczone na blasze), parowańce, doskonałe ciasto truskawkowe, przedobre kluski z makiem i wielce aromatyczna nalewka z winogron.

Co smakowało nam najbardziej? Monika Mrozek przygotowała zjawiskową zupę zacierkową, kapusta z grochem i grzybami godna było najlepszej restauracji. A podpiwek serwowany w zabytkowych butelkach gasił pragnienie. Stąd już o krok do produkcji domowego piwa, które powinno stać się hitem i znakiem rozpoznawczym tej miejscowości.

Rynek, którego nie ma

Dziś trudno sobie wyobrazić jak wyglądał rynek w Wysokiem. Być może tak, jak w Goraju. Zapewne stały tu domy podcieniowe. Warto poszukać murowanych domów, które mają nadwieszone, drewniane piętro. To właśnie rodzaj podcienia bez podparcia.

Zapewne w jednym z takich domów mieściła się żydowska karczma, w której podawano kugel, kreplech (pierogi z wołowiny) oraz czulent, który grzał się w szabaśniku. Jak smakował? Oto przepis. Zróbcie w domu i sprawdźcie smak tradycji.

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec kilka godzin.

Irena Maj: Kapusta z grochem

Składniki: 2 główki słodkiej kapusty, ½ kg pieczarek, 3-4 cebule, ½ l śmietany, ½ kg grochu lub fasoli Jaś, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku, olej do smażenia.

Wykonanie: groch lub fasolę moczymy 12 godzin w zimnej wodzie. Kapustę siekamy drobno, solimy, lekko ugniatamy ręką i zostawiamy na 8 godzin. Groch gotujemy a następnie ugniatamy tłuczkiem. Pieczarki utarte na grubej tarce podsmażamy na oleju. Kapustę lekko obgotowujemy lub tylko sparzamy. Wszystkie składniki mieszamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Stanisława Goleń: Piróg gryczany

Składniki (na 4 osoby): ciasto drożdżowe:1 kg mąki, 7 jajek, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 kostka margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka śmietany. Farsz:1 kg kaszy gryczanej, 1 l mleka, 2 ½ kostki masła, 1 kg twarogu, 1 szklanka kwaśnej śmietany, mięta.

Wykonanie: należy wyrobić luźnie ciasto drożdżowe. Kaszę gotuje się w mleku. Kiedy jest gęsta, dodaje się 1 kostkę masła i zapieka w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do wystudzonej kaszy dodaje się pokruszony na drobno ser, roztopioną pozostałą część masła, śmietanę, miętę. Pieróg piecze się w prostokątnej blasze. Składa się z 2 warstw ciasta pomiędzy którymi jest farsz.

Władysława Plich: Podpiwek

To jeden z najciekawszych produktów, jakie spotkałem podczas Warsztatów Zasmakuj w Tradycji. Podpiwek jest niezwykle aromatyczny, ma mocną goryczkę, stosownie chmielony smakuje wybornie i wybornie gasi pragnienie. Bardzo polecamy na upały.

Składniki: 15 l wody, 1 kg cukru, 2 dag drożdży, garść chmielu
Wykonanie: zagotować wodę, rozpuścić cukier. Po wystudzeniu dodać drożdże i chmiel. Jeden dzień trzymać w dużym naczyniu (bańka). Potem przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć po tygodniu.

Pozostałe informacje

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Motor Lublin cały czas prowadzi rozmowy z zawodnikami na temat pozostania w klubie. Ostatnio portal weszlo.com informował za to, że Widzew Łódź jest zainteresowany sprowadzeniem Samuela Mraza.

zdjęcie ilustracyjne

Miasto uspokaja. Podatek od psa nie wróci, ale właściciele muszą pamiętać o swoich obowiązkach

W Lublinie nie wróci opłata od posiadania psów – zapewnia Ratusz. Urzędnicy przypominają jednak, że właściciele czworonogów mają obowiązki, z których wielu nie zdaje sobie sprawy.

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Na pewno najbliższe 3 miesiące spędzi w areszcie 28-letni mężczyzna, który od lat gotował horror w swojej rodzinie. Grozi mu nawet 5 lat pozbawienia wolności.

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Dobre wieści dla kibiców Górnika Łęczna. W piątek zielono-czarni poinformowali o tym, że przedłużyli umowy z czterema swoimi zawodnikami w tym z kapitanem – Adamem Deją

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra
AKTUALIZACJA

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra

W szybkim tempie zapełnia się plac Świętego Piotra, gdzie o godzinie 10.00 rozpocznie się msza pogrzebowa papieża Franciszka. Plac został otwarty około godziny 5.30 i już wtedy miejsca zajęli pierwsi wierni. Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się o godzinie 10.

Densy w Berecie
Foto
galeria

Densy w Berecie

Zobaczcie, jak Lublin szalał przy najlepszych rytmach w popularnym Berecie, tworząc niezatarte wspomnienia o gorącej nocy. Przeżyjcie jeszcze raz tą magiczną atmosferę, którą udało się uchwycić w obiektywie. A ci co nie byli, niech żałują. Ekstrawaganckie stylizacje, fantastyczna zabawa, świetni ludzie i niezapomniane chwile – wszystko to znajdziecie w naszej fotogalerii.

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie

Kazimierz Sichulski powiedział o Oldze Boznańskiej „Co babie do pędzla?! Jak ja nie cierpię malujących bab!”. Teraz wyjątkowe prace kobiet ujrzały światło dzienne. W Muzeum Narodowym w Lublinie została otwarta wystawa prac artystek z okresu 1850 – 1950.

Wojciech Kamiński stara się tonować nastroje w obozie PGE Startu Lublin

PGE Start Lublin zagra dzisiaj w Słupsku

W sobotę o godz. 15.30 PGE Start zmierzy się na wyjeździe Energą Icon Sea Czarnymi Słupsk.

Joanna Andruszak była bohaterką potyczki w Elblągu

PGE MKS FunFloor pokonał Energę Start Elbląg

Początek meczu w Elblągu zdecydowanie nie poszedł po myśli szczypiornistek PGE MKS FunFloor. Lublinianki przegrywały z Energą Startem aż 3:8. Do przerwy było jednak 13:13, a w drugiej połowie wszystko potoczyło się już zgodnie z planem i przyjezdne wygrały 33:25.

ChKS Chełm pokonał na wyjeździe KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

ChKS Chełm w finale PLS 1. Ligi, po zwycięstwie nad KPS Siedlce

W drugim meczu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Biorąc zaledwie trzy dni urlopu zyskujemy aż 9 dni odpoczynku. Co przez ten czas można robić w województwie lubelskim? Podpowiadamy nieoczywiste, ale bardzo ciekawe miejsca turystyczne na Lubelszczyźnie.

Bazylika św. Piotra w Watykanie. Trumna z ciałem papieża i długa kolejka wiernych

Watykan przygotowuje się do pogrzebu papieża Franciszka

Plac Świętego Piotra został zamknięty w piątek około godz. 17 w ramach przygotowań do sobotniego pogrzebu papieża Franciszka. W bazylice wierni nadal oddają hołd przed trumną papieża.

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

W ramach XI edycji Budżetu Obywatelskiego mieszkańcy lubelskiej dzielnicy Ponikwoda zdecydowali, że nadszedł czas wyremontować ulicę Bazylianówka. Dzisiaj miasto poznało oferty. Okazuje się, że 400 tys. zł może nie wystarczyć.

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

W krótkim czasie trzej mężczyźni dorobili się na kradzieżach blisko 140 tys. zł. Ich łupem padły również towary z terenu naszego województwa.

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Przed świętami Wielkanocnymi Wisła Puławy pokonała na swoim stadionie Skrę Częstochowa i wciąż plasuje się tuż nad strefą spadkową. W sobotę podopiecznych trenera Macieja Tokarczyka czeka bardzo ciężkie spotkanie. Duma Powiśla zagra w Bytomiu z tamtejszą Polonią

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium