Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 lipca 2014 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Kraśniku

Krem ziemniaczany z porem, rewelacyjna kapusta z pieca chlebowego i pstrąg z grilla godny najlepszej restauracji. To hity Festiwalu Kulinariów i Sztuki Ludowej, który odbył się w Kraśniku. Najlepszym kucharzem okazał się Andrzej Maj, na co dzień starosta kraśnicki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nowy festiwal kulinarny w naszym regionie to dziecko Wioletty Wilkos, szefowej Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej. To także jeden z regionalnych finałów projektu Zasmakuj w Tradycji, który na bieżąco relacjonujemy. Przypomnijmy, że spotkania odbywają się w ramach projektu trzech Lokalnych Grup Działania z Lublina, Kraśnika i Biłgoraja. Mają zwrócić uwagę mieszkańców na lokalne przysmaki, które warto zarejestrować na specjalnej Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW. Chodzi o potrawy wytwarzane tradycyjnymi metodami, które można historycznie udokumentować.

Ale wspólny projekt to nie tylko warsztaty. To także dokumentalne filmy, prezentowane na antenie TVP Lublin i kulinarny album "Zasmakuj w Tradycji”, który ukaże się w na początku przyszłego roku.

Smak zamknięty w zupie

Na malowniczym rynku Kraśnika, nad którym góruje słynna fara, festiwalowy jarmark prezentował się doskonale. Publiczność podziwiała, komisja konkursowa składająca się z 21 osób wybranych z publiczności pilnie oceniała panoramę smaków wystawionych w kramach. Po to, by wybrać Królową Potraw nowego festiwalu.

Były też występy gościnne. Publiczność oblegała stoisko gminy Konopnica, rozpoznawalne dzięki strojom regionalnym i potrawom, które swego czasu zrobiły furorę w sejmie.

Profesjonalne jury z udziałem Jarosława Piłata, szefa kuchni restauracji 16 stołów oraz Stanisława Stelmacha, właściciela Zajazdu Marta w Pułankowicach, oceniło wystawione do konkursu zupy. Bezapelacyjnie wygrał krem ziemniaczany z czosnkowymi grzankami, który przygotowała Ilona Chodara. Właśnie obroniła się na pedagogice, gotowanie to jej pasja, a zwycięska potrawa godna jest najlepszej restauracji. W Lublinie i nie tylko. Zadowolenia nie krył Jarosław Piłat, który z premedytacją wprowadza regionalne przepisy do karty swej restauracji. I dobrze na tym wychodzi.

Kremowy smak

Składniki: 150 g pora, pół cebuli, 4 ziemniaki, kawałek selera, garść zielonej pietruszki i szczypioru, oliwa, sól, pieprz, bulion z kurczaka.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Do bulionu wrzucić por, ziemniaki i selera, ugotować, dodać cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Zblenderować, dodać grubo posiekaną pietruszkę i szczypior. Podawać z czosnkowymi grzankami.

Bitwa na sałatki

W drugim konkursie nazwanym "Bitwa na sałatki” wygrała sałatka wiosenna, którą przygotowała Krystyna Ćwieka. I choć sałatka składała się z rzodkiewki, cebuli i dobrej śmietany, to wypadała doskonale.

Nie ustępowała jej owocowa sałatka podana w arbuzie. Wydrążony owoc skrywał: maliny, arbuza, truskawki, jagody, banana, kiwi, pomarańcze, winogrona i sok z cytryny. Wszystkie składniki pokrojone w drobną kostkę i skropione sokiem z cytryny zostały udekorowane smakowitym advocatem.
Szkoda, że w sałatkach zabrakło ciekawych owoców i warzyw, uprawianych w okolicach Kraśnika.

Pstrągi starosty

Po lewej stronie sceny odbywało się Wielkie męskie grillowanie. W kulinarne szranki stanęły dwie drużyny. W skład pierwszej weszli: Andrzej Maj, starosta kraśnicki, Franciszek Kwiecień, wójt gminy Trzydnik Duży, Marcin Gąsiorowski, sekretarz gminy Dzierzkowice. Drugi zespół to Jan Woźniak, wójt gminy Urzędów, Tomasz Najs, zastępca wójta gminy Gościeradów oraz Andrzej Białek, dyrektor ZS w Blinowie, gmina Szastarka.

Drużyna pod wodzą Andrzeja Maja postanowiła przyrządzić pstrągi z grilla oraz kraśnickie mini hamburgery. Ekipa wójtów postawiła na kiełbaski, boczek, żeberko i kanapeczki z kiełbasą i serem.
Niewątpliwie najbardziej kompetentnym zawodnikiem okazał się starosta Andrzej Maj. Do świeżutkich pstrągów podszedł profesjonalnie.

- Cała sztuka polega na tym, żeby wydobyć smak mięsa, sól i pieprz to tylko dyskretny dodatek - tłumaczył jurorom.

- Pstrągi były bezkonkurencyjne. Sam u siebie podaję pstrągi, ale ten był pierwszorzędny - mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Gotowali na scenie

A na scenie rywalizowały cztery żeńskie drużyny. Miały one za zadanie przygotować potrawę z wylosowanych składników. Co ważne: składników regionalnych, bo o to chodzi w całym projekcie Zasmakuj w Tradycji. Zapamiętałem karkówkę w sosie na bazie ciemnego piwa, także godną dobrej restauracji.

A co wybrała kapituła? Wygrał zespół, który stworzyły: Halina Drzewiej-Sosnówka, Alina Głaz, Kazimiera Drozd, Małgorzata Kamińska-Żuber i Wiesława Mikita. Zwycięskie danie to pierogi z kasza jaglaną i miętą z musem malinowym.

Naszym zdaniem były co najmniej dwie potrawy, zdecydowanie lepsze od pierogów. Ale zdecydował sentyment do maliny kraśnickiej, która jest dumą regionalnych produktów Ziemi Kraśnickiej.

Królowa potraw

Konkursy konkursami, ale wystawcy prezentujący się na kilkunastu stoiskach czekali na głos publiczności. Zdecydowaną większością głosów wygrał Witold Grudziński, który na konkurs przygotował Kapustę z grzybami, pieczoną 12 godzin w piecu chlebowym.

- Składniki są proste. Na 20 kg kiszonej kapusty kraśnickiej musicie wziąć 20 dag suszonych grzybów. Moczycie, kroicie, wrzucacie do podsmażonej kapusty. Co jeszcze? Karkówka pokrojona w kostkę, podgardle zmielone na maszynce (grube oczka), sól i pieprz ziołowy. Jak się wszystko uwarzy, przekładacie do żeliwnych garnków i do pieca chlebowego. Na całą noc. Rano śniadanie gotowe - śmieje się autor przebojowej kapusty, który już szykuje się na dożynki w Radawcu.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium