Monachium ma Oktoberfest. Belgrad - Belgrad Beer Fest, który jest jednocześnie wielkim festiwalem muzycznym. Lublin też będzie miał. Pierwsza edycja już we wrześniu w browarze Perła
Na festiwal przyjadą przedstawiciele małych browarów rzemieślniczych, serowarzy z Polski i Austrii. Oraz domowi browarnicy. Sprawdzą połączenia "Jaki ser takie piwo”.
Ale po kolei. Wszystko, co najlepsze w polskie kuchni zaczęło się od piwa. Najstarsze polskie piwo było lekkie, jasne i bardzo musujące. Pito je z upodobaniem - jak wodę mineralną. Piwo warzono w domu dla swoich potrzeb.
W jednej z najstarszych polskich pieśni ludowych zapisano: "Żebyś ty chmielu na tyczki nie lazł, nie robiłbyś ty z dzieweczek niewiast”.
Nic dziwnego, że pożywne polewki z piwa, spożywane na śniadanie robiły furorę. Z takich śniadaniowych przysmaków narodziła się najstarsza zupa na Lubelszczyźnie, zwana gramatką lub faramuszką.
Gramatka albo faramuszka z piwa
Sławił ją w Lublinie Szymon Szymonowic. Nic dziwnego, skoro uroki piwa sławił sam papież Klemens VIII, który przebywając w Polsce zasmakował w piwie i gdy zaniemógł jako papież wołał o Pivo di Varca. Zupy z piwa zaprawiano śmietaną i żółtkami, dodawano twaróg w kostkach, a nawet skwarki ze słoniny.
Robert Makłowicz, który nakręcił trzy odcinki swoich Kulinarnych Podróży w naszym regionie - na Starym Mieście w Lublinie ugotował gramatkę, którą zajadali się w Lublinie Mikołaj Rej i Jan Kochanowski.
Składniki:
1 litr jasnego, lekkiego piwa, 12 dag miękiszu z jasnego chleba żytniego, łyżka świeżego masła, pół łyżeczki mielonego kminku, 8 dag cukru, szczypta soli.
Wykonanie:
Do emaliowanego garnka wlewamy piwo, zagotowujemy z chlebem, dodając masło i przyprawy.
Po zagotowaniu zupę przecieramy przez sito, wlewamy do glinianego dzbanka, dodajemy pół litra wrzątku i podajemy w glinianych naczyniach. Można dodać białego sera pokrojonego w kostkę.
Golonka w Koźlaku
Kobiety nie rozumieją dwóch męskich miłości. Do piłki. I do golonki. Miłośnicy golonek mają swoje strony internetowe. Z przepisami na golonki po chińsku, generalsku, staropolsku, śląsku, gdańsku, poznańsku, bułgarsku, a nawet góralsku. Za najlepszą uważana jest golonka po bawarsku.
Rok temu na Europejskim Festiwalu Smaku na browarze Perła odbyła się I Noc Golonkożerców. Andrzej Malinowski przyrządził golonkę według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. W tym roku II Noc Golonkożerców poprzedzi Festiwal Piwa. Będziemy degustować Golonkę po lubelsku.
Wybierzcie golonki warzące do 70 dag. Oczyszczone natrzyjcie solą, białym pieprzem i mielonym kminkiem. Odłóżcie do lodówki. Po trzech godzinach natnijcie im skórkę, na blachę i do piekarnika. Najpierw podlewacie wodą, potem piwem Perła Koźlak. Po dwóch godzinach golonki są gotowe.
Jaki ser, takie piwo
W historii browarnictwa koźlak przygotowywany był wyłącznie na specjalne okazje. Taką okazją będzie projekt "Jaki ser, takie piwo”, podczas którego 7 serowarów zagrodowych z całej Polski przygotuje sery nawiązujące smakiem do lubelskiego piwa Perła Koźlak.
- Kiedy dowiedziałem się, że do jego produkcji używa się aż czterech rodzajów słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, barwiącego oraz karmelowego, pomyślałem, że to idealny punkt wyjścia do stworzenia niezwykłego sera - mówi Marek Grądzki, którego sery goszczą w pałacu prezydenckim.
Projekt "Jaki ser, takie piwo” to część Festiwalu Piwa, który towarzyszy 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września 2014. Na terenie zabytkowego browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej powstanie Aleja Serów. Naprzeciwko serowarów zagrodowych pojawi się kolekcja serów dojrzewających Old Poland, które wytwarza Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Będzie można sprawdzić, jak ser Bursztyn smakuje z piwem Perła Koźlak. Do prezentacji na Festiwalu Piwa szykują się także sery z Ryk.
I Festiwal Piwa w Lublinie
Odbędzie się na terenie browaru Perła w czasie trwania Europejskiego Festiwalu Smaku. Na scenie (Rusałka) zagrają kolejno: Sztywny Pal Azji i Chluba (piątek 5 września), Kayah & Transoriental Orchestra i legendarna Omega (sobota, 6 września) oraz Voo Voo & Orkiestra GidLe i druga wielka gwiazda: Shantel & Bucovina Club Orchestar (niedziela 7 września).
Na terenie browaru Perła odbywały się będą wydarzenia I Festiwalu Piwa w Lublinie. - Zaprezentujemy piwa z małych rzemieślniczych browarów. Spotkacie tu piwowarów, właścicieli lokali specjalizujących się w nietypowych piwach i wielbicieli chmielonego trunku - mówi Wojtek Lewandowski z Poznania, organizator pierwszego BrowarFest 2014 w tym mieście.
Na terenie browaru stanie hala, w której będzie można delektować się całą kolekcją piw z Perła Browary Lubelskie S.A. i porównywać ich smak z rzemieślniczymi piwami kontraktowymi. Wokół gali rozstawią się najsłynniejsze foodtrucki z Polski. - Po to, żeby z dobrym piwem skojarzyć strefę dobrego, ulicznego jedzenia - mówi Bartosz Wilczyński, koordynator strefy.
Ale największe niespodzianki organizatorzy trzymają jeszcze w tajemnicy. Wiemy, że do Lublina przyjadą browarnicy domowi, którzy warzą coraz ciekawsze piwa. Będą konkursy z cennymi nagrodami oraz spotkanie birofilów, zbieraczy etykiet i wszelkich pamiątek piwnych. A że piwo to kilkaset lat historii, a browar Perła w Lublinie to tradycja sięgająca 1846 roku -nic dziwnego, że Lublin to dobre miejsce na nowy Festiwal Piwa w Polsce.
Największe święta piwa
• Oktoberfest to najstarszy festiwal piwa w Europie, który organizowany jest w Monachium w Bawarii od 1810 roku. Jest jednym z największych na świecie festynów. Przeciętnie odwiedza go sześć milionów ludzi - wypijają ponad 5 milionów litrów piwa.
• Belgrad Beer Fest to coroczny festiwal piwa i festiwal muzyczny w Belgradzie. Oprócz degustacji piw krajowych i zagranicznych na festiwalu odbywają się koncerty gwiazd muzycznych, które ogląda ponad milion uczestników.
• Festiwal Birofilia to największy w Polsce festiwal piwny, podczas którego organizowany jest m.in. Konkurs Piw Domowych, Konkurs Piw Rzemieślniczych czy Konkurs Etykiet Piw Domowych. Można skosztować zagranicznych piw, zobaczyć pokazy warzenia piwa.
• Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa promuje oryginalne piwa z lokalnych browarów z Polski i zagranicy. Chmielaki Krasnostawskie, czyli Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów to konsumencki konkurs piw, koncerty, wybory miss i wiele innych atrakcji.
• Festiwal Piwa w Lublinie nawiązuje do idei Belgrad Beer Fest. Czyli dobrego połączenia kultury piwa z kulturą muzyczną. Towarzyszy wielkim koncertom Europejskiego Festiwalu Smaku, w tym Omegi i Shantela.