Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 lipca 2014 r.
12:30
Edytuj ten wpis

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

0 1 A A

6 września na Europejskim Festiwalu Smaku zagra legendarny zespół Omega. Do Lublina przyjadą też winiarze, serowarzy i szefowie kuchni z Egeru. - Zaprosimy was na wielką ucztę. Skosztujecie 7 słynnych dań z węgierskiej kuchni - zapowiada Alicja Udvari

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Lublina przyjechała na konferencję prasową 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Teatrze Starym. Alicja Udvari reprezentowała Turisztikai Hotel Klaszter z Węgier, który w tym roku jest zagranicznym partnerem festiwalu.

- Na Europejski Festiwal Smaku przyjadą do Lublina znani winiarze: Demeter Csaba, Hagymási József, Gál Tibor i słynny Jozsef Simon. Będziecie mogli wina degustować, kupować a nawet wydrukować osobistą etykietę. Muzycznej uczcie w postaci koncertu Omegi musi towarzyszyć uczta zmysłów - mówi Alicja Udvari.

Pojedynek na sery

Słynnych winiarzy spotkacie przy Trybunale Koronnym na Starym Mieście. - Jest dobre wino, musi być dobre jedzenie. Przy stanowiskach winiarzy stanie specjalny piec, w którym będą wypiekać się specjalne placki piwniczne, które są słynną węgierską przekąską do wina - mówi Alicja Udvari.

Ale placki to nie wszystko. Na miejscu będziecie mogli degustować i kupować słynne węgierskie wędliny, w tym kiełbasę czabańską, zwana też czubajką. To mocno przyprawiona papryką kiełbasa, która jest chroniona w Unii Europejskiej. Jest znana w całej Europie, na poświęcony jej Csabai kolbászfesztivál (Czabajski festiwal kiełbasy) zjeżdżają się smakosze z całego świata.

- Dołożymy do tego węgierskie pikle, papryki w wielu odmianach i na Starym Mieście zrobimy wam festiwal węgierskiej kuchni. A ja będą grzeszyć z waszym serem Bursztyn i Rubin, którego smak poznałam na śniadaniu prasowym - śmieje się Udvari. Zresztą pojedynek na sery węgierskie i sery Old Poland odbędzie się w Browarze Perła przy Bernardyńskiej 15 (tam znajdzie się Aleja Serów, tam pojawią się widowiskowe food trucki, grille, wędzarki z rybami, rzemieślnicze piwa). A to wszystko w ramach Festiwalu Piwa, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku.

Zjeść Eger

Partnerskim miastem Europejskiego Festiwalu Smaku jest w tym roku Eger.

- Tak jak Lublin jest polską stolicą smaku, tak Eger to kulinarna stolica Węgier. Cała przygoda z kuchnią węgierską zaczyna się od papryki. Papryka, jak dobre wino, potrzebuje specjalnej gleby i podłoża. Wszystkie nasze potrawy oparte są na papryce świeżej i suszonej - mówi Alicja Udvari.

Ponieważ na festiwal przyjadą węgierscy szefowie kuchni, którzy na Scenie Smaku rozstawionej na placu Po farze oraz w Galerii Gala przy Fabrycznej poprowadzą pokazy gotowania i warsztaty, warto chociaż w skrócie poznać najciekawsze węgierskie potrawy. Oto 7 potraw, wybranych przez Alicję. - Zacznijmy od przekąsek. Dokładnie od gęsich wątróbek po węgiersku.

Liba màj i mangalica kolbusz

Liba màj (gęsie wątróbki) to bardzo popularna przekąska. - Nasze wątróbki konkurują z francuskimi. Czyje są lepsze? Nasze. Żeby je zrobić, musimy mieć 4 świeże wątróbki oraz gęsi smalec. Doprawiamy je solą z pieprzem. Układamy w rondelku. Zalewamy rozpuszczonym gęsim smalcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 2 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Sekret tkwi w tych 120 stopniach - tłumaczy Alicja Udvari. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Wyciągamy z tłuszczu (ścigamy go nożem) i podajemy wraz z grzanką w towarzystwie warzyw. Grzankę należy posmarować smalczykiem.

Następny grzech przystawkowy to kiełbasa ze świni rasy mangalica (mangalica Kolbusz). - Kroimy kiełbasę w grube plastry, układamy na półmisku i znów podajemy z warzywami (papryka, por, cebula). Do tego obowiązkowo grzanka ze smalczykiem - podkreśla Udvari.

Gulyàsleves i Krumplileves

Zupa gulaszowa (gulyàsleves) i kartoflanka po węgiersku (krumplileves) to przepyszne węgierskie zupy. - Wszystko znów zaczyna się od papryki. Gulaszową gotuje się na wołowinie, ale jeszcze lepsza jest na dziczyźnie, dokładnie na mięsie jelenia - mówi nasza przewodniczka po węgierskich smakach.
Jak ugotować gulyàsleves? Potrzebujemy kilograma wołowiny lub dziczyzny, trochę warzyw plus ziemniaki, sól, pieprz i papryka. Oraz dużo zielonej pietruszki. Od czego zacząć?

- Od podstawy. Węgrzy zaczynają gotowanie gulaszowej od podsmażenia na smalcu cebuli. Następnie wrzucają świeże pomidory,potem świeżą białą paprykę i długo duszą na wolnym ogniu. Jak wszystko się ładnie "upryczy”, wrzucają mięso pokrojone w kostkę. Jak się obsmaży, dodają wodę i pokrojone w kosteczkę warzywa: trochę ziemniaków, trochę papryki, trochę marchewki. Na koniec świeże lub suszone grzyby. Zielona pietruszka i gotowe - mówi Alicja.

Kartoflanka po węgiersku to prosta, wiejska zupa. - Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy, dodajemy plasterki marchwi i selera pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Dolewamy wodę, gotujemy, zabielamy kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką. Na talerzu sypiemy dużo zielonej pietruszki.

Pacal pörkölt i köröm pörkölt

Gulasz z flaków i ratki po węgiersku. Dwa hity węgierskiej kuchni. - W Polsce flaczki są zupą, u nas gulaszem. I znowu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 cebulę. Jak się zrumieni: 2 białe papryki, 3 pomidory. Jak się wszystko udusi, zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy wodę, wracamy na ogień, kiedy się zagotuje, wrzucamy 1 kg flaków. Dolewamy wody, doprawiamy solą i pieprzem. Długo dusimy, aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, które możemy polać słoninką. To jest tłuste, przepyszne i uzależnia - tłumaczy Alicja Udvari. - Dokładnie tak samo przyrządzamy ratki, czyli świńskie nóżki. Polacy robią z nich galaretę, my nóżki. Robimy tak samo, jak gulasz, z tym, że zamiast flaków wkładamy kawałki nóżek. Dusimy, dusimy i gotowe.

Langosze

Słynne placki drożdżowe jada się z czosnkiem, serem żółtym, szynką i salami. Lub na słodko. - To danie targowe, langosze jada się na bazarach, targach, festiwalach. Uwielbiam je. Teraz, kiedy poznałam smak sera Bursztyn, będę robić je z tym serem i z Rubinem - mówi Udvari.

Jak zrobić langosze?

Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży, pół litra mleka, sól, 1 mały kubeczek śmietany, olej na smażenie, 20 dag sera, 10 ząbków czosnku

Wykonanie: Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mleko, śmietanę. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Formujemy małe placki, smażymy na oleju.

Na godzinę przed smażeniem siekamy czosnek, rozcieramy z wodą. Smarujemy tym gorące placki i posypujemy startym serem.

Pozostałe informacje

Laureaci czołowych pozycji w tegorocznej edycji rankingu „Liderzy Zarządzania” podczas gali ogłoszenia wyników. Odbyła się w czwartek w łódzkim Teatrze Scena Monopolis

Ranking najlepiej zarządzanych szpitali. W czołówce placówki z naszego regionu

Szpitale z Zamościa, Puław, Łęcznej i Radecznicy znalazły się wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji rankingu Liderzy Zarządzania organizowanym przez BFF Banking Group

Pijana weszła wprost przed nadjeżdżające auto

Pijana weszła wprost przed nadjeżdżające auto

Ponad promil alkoholu w wydychanym powietrzu miała kobieta, która weszła wprost przed nadjeżdżające auto

Tak w przeszłości wyglądał Biłgoraj. Mamy jego historyczne zdjęcia
foto
galeria

Tak w przeszłości wyglądał Biłgoraj. Mamy jego historyczne zdjęcia

Biłgoraj leży w południowej części województwa lubelskiego, około 85 km od Lublina, w sąsiedztwie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Zapraszamy na nostalgiczny spacer po uliczkach i zaułkach Biłgoraja.

Egzotyczne zwierzęta na Targach Lublin
galeria
film

Egzotyczne zwierzęta na Targach Lublin

Pająki, węże, ślimaki i ryby. W Lublinie gratka dla miłośników terrarystyki, akwarystyki i botaniki.

Kiedy Kamil Kruk i Ivan Brkić wrócą do składu Motoru Lublin?

Kiedy Kamil Kruk i Ivan Brkić wrócą do składu Motoru Lublin?

Od dawna Motor Lublin musi sobie radzić bez ważnych zawodników: Kamila Kruka i Ivana Brkicia. Obaj powoli wracają do zdrowia. A kiedy będzie można zobaczyć ich na boisku? Szansę na występ w tym sezonie ma jedynie obrońca

Słynne kawasaki należy do polskiego kolekcjonera.
Dęblin
galeria

Wystąpił w Top Gun. Teraz można go oglądać w Dęblinie

Czarno-czerwony kawasaki GPZ 900r Ninja - ten sam, na którym w 1986 roku w filmie Top Gun jeździł Tom Cruise, a także towarzysząca mu Kelly McGillis - stoi teraz w hangarze Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. To jedna z kilku maszyn, która brała udział w produkcji amerykańskiego studia Paramount Pictures

Bialska Rada Kobiet
Biała Podlaska

Nie dostały się do rady miasta, ale trafiły do innej. Jakie były zasady naboru?

Czternaście powołanych przez prezydenta pań ma strzec spraw kobiet w Białej Podlaskiej. Ten nowy organ doradczy na razie ma działać 3 lata. W większości to nazwiska związane ze środowiskiem obecnej władzy w mieście

Emmanuel Lecomte wystąpił w reprezentacji Belgii. Koszykarz Startu Lublin zagrał przeciwko Łotwie

Emmanuel Lecomte wystąpił w reprezentacji Belgii. Koszykarz Startu Lublin zagrał przeciwko Łotwie

Pojedynek w Rydze był starciem dwóch niepokonanych drużyn w grupie C. Przypomnijmy, że Łotysze mają zapewniony udział w mistrzostwach Europy, ponieważ są jednym z gospodarzy całego turnieju. Mimo to biorą udział w eliminacjach i na razie idzie im bardzo dobrze. W piątkowy wieczór jednak spotkali trudnego przeciwnika w postaci reprezentacji Belgii

Karol Nawrocki kandydatem PiS na prezydenta RP

Karol Nawrocki kandydatem PiS na prezydenta RP

Prawo i Sprawiedliwość ogłosiło, że prezes IPN, Karol Nawrocki, będzie kandydatem na prezydenta w przyszłorocznych wyborach, popieranym przez tę partię. Nawrocki wystartuje jako "kandydat obywatelski, bezpartyjny"

Skoki narciarskie. Ruszył nowy sezon. Polacy na odległych pozycjach

Skoki narciarskie. Ruszył nowy sezon. Polacy na odległych pozycjach

Sezon 2024/2025 oficjalnie rozpoczęty. W sobotę i niedzielę na skoczni w Lillehammer dominowali Niemcy i Austriacy

4000 tysiące zł kosztował mosiężny krokodyl
zdjęcia
galeria

Tylko krokodyl z mosiądzu nie marzł na giełdzie. Handlującym przeszkadzała pogoda

Zimny wiatr i temperatura w okolicach zera skutecznie odstraszyły część kupców i ludzi, którzy zwyczajowo w ostatnią niedzielę miesiąca odwiedzają giełdę starci na Placu Zamkowym w Lublinie. Ruch był zdecydowanie mniejszy

Szkoła z wartościami i tradycją – „Szóstka” świętuje jubileusz
ZDJĘCIA
galeria

Szkoła z wartościami i tradycją – „Szóstka” świętuje jubileusz

Szkoła Podstawowa nr 6 im. Romualda Traugutta w Lublinie w tym tygodniu obchodzi 90. urodziny. W uroczystościach uczestniczyli dawni i obecni uczniowie

Festiwal dźwięku
foto
galeria

Festiwal dźwięku

W Helium Club, co ty dzień odbywają się mega imprezki. Na parkiecie szaleństwo! Zobaczcie, co się działo w weekend w Helium. Tak się bawi Lublin!

Bogdan Lembrych (z piłką) był najlepszym zawodnikiem Memoriału Roupperta
galeria

Memoriał Leszka Marii Roupperta. Zagrali ku pamięci wielkiego trenera [zdjęcia]

Matematyka zwycięzcą Memoriału Leszka Marii Roupperta

Na drogach może być ślisko

Na drogach może być ślisko

Warunki drogowe na Lubelszczyźnie nie są najlepsze. Do wieczora w kilkunastu powiatach województwa obowiązują ostrzeżenia IMGW o marznących opadach. Wczoraj rano w powiecie opolskim jedno z aut wpadło do rowu

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium