Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 sierpnia 2014 r.
19:30
Edytuj ten wpis

Piekielny smak na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

0 2 A A

Piekielny smak to trzeci po 7 wiekach smaku i Latających talerzach projekt najlepszych lubelskich restauracji, które w czasie trwania Europejskiego Festiwalu Smaku będą serwować dla was niezwykłe dania. Będzie pikantnie, bardzo ostro i bardzo smacznie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Przypomnijmy: podczas ostatniej Nocy Kultury poznaliśmy owoc projektu 7 wieków smaku. Szefowie kuchni z 7 lubelskich restauracji (16 stołów, Cafe Trybunalska, Hades Szeroka, Kardamon, The Olive, Old Pub, Salon de gusto) najpierw wzięli udział w warsztatach "Marka ze smakiem”, które poprowadził Sebastian Gołębiewski z Warszawy.

Potem 7 potraw weszło do menu poszczególnych restauracji. - Jako pierwszy spróbowałem znakomitego sandaczach w płatkach złota, którego podano mi w Hades Szeroka - mówił Bronisław Cieślak, czyli porucznik Borewicz z serialu "07 zgłoś się”. Cieślak będzie gościem Europejskiego Festiwalu Smaku i wraz z Jerzym Rogalskim (porucznik Jaszczuk) już szykują się na Piekielny smak. A potrawy sygnowane 7 wiekami smaku pojawią się w menu wymienionych restauracji w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Szefowie kuchni zaprezentują się także z nimi na Scenie Smaku, usytuowanej na placu Po farze.

10 latających talerzy

Airport Lublin ma się coraz lepiej. Dlatego Latających talerzy będzie nie siedem, tylko więcej. Na talerzach wylądują potrawy charakterystyczne dla Wrocławia i Gdańska, gdzie latamy ze Świdnika. I potrawy charakterystyczne dla takich krajów jak: Bułgaria, Grecja, Niemcy, Norwegia, Turcja, Włochy, Wielka Brytania. - Turyści będą zacierać ręce. Jest ich na Starym Mieście coraz więcej. Będę namawiał organizatorów Europejskiego Festiwalu Smaku, by za rok festiwal trwał 10 dni - mówi Jacek Abramowski, właściel restauracji Sielsko Anielsko, który koordynuje Latające talerze.

Kulinarna podróż po Europie zapowiada się frapująco. I znów dania z wymienionych kierunków zobaczycie na Scenie Smaku, będzie można je zamawiać podczas trwania festiwalu.

- Przygotujemy dobre danie z wołowiny w atrakcyjnej cenie - mówi Filip Lewak, właściciel restauracji Stół i Wół, która weźmie udział w projekcie. Organizatorzy zaprosili także restauracje Acerna, Paleta smaków, Ulice Miasta, Pub u Szewca, Święty Michał. Rozmowy z kolejnymi trwają.

- To kolejny bardzo dobry pomysł na integrację szefów kuchni i promocję dobrych lubelskich restauracji w Polsce - mówi Sebastian Gołębiewski, który poprowadzi warsztaty Latajacych talerzy przed festiwalem.

Piekielny smak

To 3 projekt w ramach akcji Moc restauracji. Europejski Festiwal Smaku promuje dobre lubelskie restauracje, restauracje promują nowoczesną kuchnię lubelską inspirującą się przeszłością i kuchnią europejską.

- W projekcie Piekielny smak odwołujemy się do lubelskich podziemi, gdzie w XVI i XVII wieku mieściły się winiarnie i karczmy, serwowano tam ostrą, korzenną kuchnię - mówi Mariusz Byczyk, właściel Czarnego Tulipana, który koordynuje Piekielny smak. Do udziału w projekcie zaprosił restaurację Biesy i Czarcią Łapę.
- Legenda o czarciej łapie zobowiązuje - mówi Filip Lewak.

A legenda podaje, że o północy przed siedzibą trybunalskiego sądu (dziś Trybunał Koronny) zjawiła się czereda diabelskich postaci. Diabelscy sędziowie zmienili niesprawiedliwy wyrok sądu, jeden z nich wypalił na stole odcisk swej dłoni. Stół do dziś można oglądać w Muzeum Lubelskim.
Pikantnie i ostro

Ciekawe, że z legendą związany jest także opis wjazdu diabelskich sędziów do Lublina. W legendzie przechowały się także echa diabelskiej uczty. Co ciekawe, najazd diabelskiej "sfory” zachował się także na Węgrzech. - Nie mogło być inaczej, nie da się przyrządzić dań piekielnej kuchni bez ostrej, węgierskiej papryki - mówi Alicja Udvari z węgierskiego Turystycznego Klastra Hotelowego, który jest zagranicznym partnerem Europejskiego Festiwalu Smaku.
Jakie potrawy pojawią się w 3 wymienionych restauracjach? - Dobre mięsa. Bardzo ostre i esencjonalne sosy, dużo dobrego winna - śmieje się Mariusz Byczyk.

Co jeszcze? - To musi być kuchnia, którą uwielbiają faceci. Dobre mięso należy pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą z czosnkiem, potem węgierską papryką w tubce - mówi Alicja Udvari. - Doprawić ziołami, poprawić pieprzem kajeńskim, zalać palinką i odstawić do lodówki, żeby mięso nabrało piekielnej mocy. Na patelni usmażyć mięso, dodać boczek pokrojony w kostkę i cebulę w plastrach. Podlać czerwonym winem z Egeru.

www.europejskifestiwalsmaku.pl

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie (4-7 września) to 200 wysmakowanych wydarzeń w 4 miejscach: Stare Miasto, Browar Perła, Most Kultury i Galeria Gala. Gwiazdą festiwalu jest legendarna grupa Omega, która zagra koncert w sobotę, 6 września o 21 w browarze Perła. Przez 4 dni w Lublinie będą gościć węgierscy winiarze, serowarzy, wytwórcy słynnych wędlin, restauratorzy i hotelarze. Festiwalowi towarzyszy Festiwal Piwa na browarze Perła oraz Festiwal Ford Trucków.

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium