Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 sierpnia 2014 r.
8:30
Edytuj ten wpis

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

0 4 A A

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ostatnią środę szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji trenowali w Trybunalska Caffe po okiem Sebastiana Gołębiewskiego, szefa kuchni z Warszawy. Trenowali po to, żeby w pierwszy weekend września zaprosić turystów w kulinarną podróż do tych miast i krajów, z których można polecieć z Air Port Lublin.

- To kolejny projekt w akcji Moc restauracji. Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września, w wybranych restauracjach Starego Miasta pojawią się słynne dania z Europy. W bardzo atrakcyjnych cenach. W dodatku będą to potrawy zdrowe, z mniejszą ilością soli - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji.
Gotujmy zdrowo, mniej soli

To pomysł Cisowianki. - Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować! Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie - czytamy na stronie projektu gotujmyzdrowo.pl.

Zasada "Gotujmy zdrowo, mniej soli” będzie obowiązywać podczas trwania festiwalu. To spore wyzwanie dla restauratorów, bo ograniczenie soli w kuchni nie jest takie proste. Sól siedzi w wędlinach, serach, rybach i chlebie, który jest podstawą w naszej kuchni. Są przyprawy, które w zupełności zastąpią sól. Na przykład suszony seler.

- Wystarczy zamarynować karczek w warzywach i oliwie (cebula, marchew seler, por) i upiec go w piekarniku. Mięso będzie wystarczająco słone - tłumaczy Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Mediolan i Rzym

Co znajdzie się na Latających talerzach? - Mediolan to stolica ryżu. Wybrałem "Risotto alla milanese” na ryżu Arborio. Na 200 g ryżu będziecie potrzebować litr wywaru wołowego (może być kurczak), małej cebuli, 50 g szpiku wołowego, 100 g masła, 150 ml białego wina, 100 g sera Grana Padano i szczypty szafranu. Do wykończenia risotto powinniście użyć kilku plastrów suszonej szynki włoskiej i natki pietruszki. A więc kto chce już teraz sprawdzić jak to smakuje, do dzieła - mówi Gołębiewski.

Rzym to stolica smaków w ogóle. Gołębiewski wybrał tu sztandarowe danie: "Saltimbocca alla Romana”. Kotlety cielęce z szynką to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Już w XV wieku podawano je z serem podobnym do parmezanu. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Jest więcej niż pewne, że saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą. Kotlety z szynką musieli jeść także Włosi mieszkający w Lublinie. To pyszne danie szybko przedostało się do polskiej kuchni. Wariacje na temat włoskiego przysmaku możemy odnaleźć w polskich książkach kucharskich. A my dla odmiany proponujemy inną wersję. Z parmezanem.
Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach.

W innym wydaniu, "Saltimbocca alla Romana”, na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem.

Sałatka szopska i kebapche

Pojawią się na Latajacych talerzach opatrzonych kierunkiem Burgas. Do szybkiego przygotowania sałatki szopskiej potrzebujecie następujących składników: 150g sera solankowego owczego, 1 ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, oliwa z oliwek (delikatna), ocet winny czerwony, ząbek czosnku. Co dalej? Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny, smakować. Najlepiej z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Burgas to także kebapche, czyli pyszne, aromatyczne kiełbaski, z których słynie bułgarska kuchnia.

Składniki: 500g dobrego mięsa mielonego (wołowe i baranie lub wołowe i wieprzowe), 2 ząbki czosnku, czubryca, pieprz czarny mielony, kmin rzymski mielony.

Wykonanie: mieszamy, wyrabiamy na kształt kiełbasek i pieczemy na żywym ogniu.
Kierunek Grecja

Kulinarny lot na Kretę to sałatka grecka oraz wyjątkowe ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. - Choć sałatka grecka występuje w co drugiej restauracji, to zrobić ją wcale nie jest tak prosto. Liczy się dobry ser feta i przyprawy, w tym oregano, które smakuje zupełnie inaczej niż to w Polsce - wyjaśnia Gołębiewski.

Najważniejsze są składniki: pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, kilkanaście dobrych czarnych oliwek, 100g sera feta, suszone oregano, kilka gałązek mięty, pietruszki i koperku, oliwa, ocet winny czerwony, pieprz czarny. Należy wszystko wymieszać, odstawić i jeść.

Rewelacyjne są ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. Składniki: 1 papryka czerwona pieczona, 1 papryka żółta pieczona, kilka dobrych czarnych oliwek (najlepiej z pestkami), 150g sera feta, 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 40 ml ouzo, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski, czarnuszka, pieprz czarny mielony, 1 jajko. - Składniki wam zdradziłem, teraz wasza kolej - mówi Gołębiewski.

Odlot frankfurterek

Antalya to miasto w południowo-zachodniej Turcji, nad zatoką Antalya.

- Wybrałem bardzo ciekawą sałatkę z białej fasoli, która najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną - mówi Gołębiewski.

Londyn na talerzu to pudding z chałki.

Oslo to prawdziwe kulinarne laboratorium. - Na warsztatach ćwiczyliśmy przyrządzanie smażonego łososia w czekoladzie - mówi Gołębiewski. Kulinarna podróż do Frankfurtu to sałatka z pieczonego ziemniaka z frankfurterkami. Na mapie kulinarnych odlotów jest także Gdańsk z zupą rybną "Wspomnienia marynarza”.

Latające talerze to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Lublin Airport. - Najmłodsze lotnisko w Europie zobowiązuje do inspirujących dań - dodaje Gołębiewski.

Europejskie dania pojawią się między innymi w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielska, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stół i Wół.

Pozostałe informacje

Szymon Strzałkowski ma za sobą przeszłość w ligach centralnych

LNBA: Nieoczywisty bohater

Meczem kolejki w rozgrywkach LNBA w minioną sobotę śmiało można określić potyczkę Alco z Alfachem Team. Obie ekipy są w grze o najlepszą czwórkę, która później będzie rywalizowała w fazie play-off o mistrzostwo LNBA. Po 9 serii gier bliżej tego celu jest Alco, które pokonało Alfachem Team 61:58.

Piotr Ziółkowski to jeden z liderów Symbitu

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Problemy Symbitu

The Reds i Symbit – to prawdopodobnie te dwa zespoły stoczą walkę o mistrzostwo rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego. W miniony weekend spore problemy z odniesieniem zwycięstwa miał ten drugi zespół, który długo męczył się z silnym w tym sezonie Back to the Roots.

Jeden z przykładowych widoków prezentujących odnowiony Rynek w Wąwolnicy. Więcej szczegółów mieszkańcy gminy poznają w przyszłym tygodniu
ARCHITEKTURA

Bez wycinki, ale nowocześnie. Porozmawiają o nowym Rynku w Wąwolnicy

W przyszłym tygodniu, we wtorek, mieszkańcy miasta i gminy Wąwolnica będą mieli okazję porozmawiać o tym, jak ma wyglądać odnowiony Rynek z położonym w centrum skwerem. Architektoniczna koncepcja wchodzi do etapu społecznych konsultacji.

Edyta Geppert zaśpiewa w Zamościu w niedzielę, 19 stycznia
KONCERT
19 stycznia 2025, 17:00

Pierwsza dama polskiej estrady: w niedzielę w Zamościu

Najpiękniejsze dzieła polskiej piosenki literackiej będzie można w niedzielę (19 stycznia) usłyszeć w Zamościu. Na dodatek w wyjątkowym wykonaniu - Edyty Geppert.

Michael Fassbender i Jodie Turner-Smith w serialu The Agency
DO ZOBACZENIA
film

The Agency: Szpiegowska premiera już w lutym (wideo)

Michael Fassbender, Richard Gere, Jeffrey Wright i Jodie Turner-Smith w szpiegowskim thrillerze The Agency. Premiera 10 lutego.

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok
PLANY I PIENIĄDZE

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok

Ambitne plany samorządu miasta potwierdza „prorozwojowy budżet” na poziomie ponad pół miliarda złotych. Co przewiduje harmonogram inwestycji na ten rok?

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Włodawscy policjanci zatrzymali 46-latka, który szarpał i bił swoja konkubinę. Jak ustalili mundurowi, mężczyzna od kilku miesięcy znęcał się nad kobietą.

Kolędowanie u Barnardynów
31 stycznia 2025, 19:00

Kolędowanie u Barnardynów

Już 31 stycznia odbędzie się wydarzenie – „Niezła szopka u Bernardynów”, które potrwa do 1 lutego.

Rok 2025 przyniósł kilka zmian dla pasażerów komunikacji miejskiej w Puławach. Od tygodnia działa nowy rozkład jazdy, nieco odchudzony w stosunku do starego. Kolejne nowości zaplanowano na maj
PUŁAWY

Mniej połączeń, droższe bilety. Ale za rok będą jeździć elektryki

Miejski Zakład Komunikacji od tygodnia testuje nowy rozkład jazdy, w którym brakuje m.in. linii M1 i M2. Na ośmiu innych wprowadzono ograniczenia liczby kursów - chodzi o te prowadzące do Zakładów Azotowych i Kazimierza Dolnego. Spółka planuje także nowe inwestycje.

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

Tu 6700, tam 1600 złotych. Wystarczyło, że na konta ich znajomych włamali się oszuści.

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin ciągle rośnie w siłę. Na początku przygotowań do rundy wiosennej beniaminek PKO BP Ekstraklasy ogłosił, że z bramkarzami oprócz Marcina Zapała będzie pracował także Jarosław Tkocz. We wtorek okazało się, że do żółto-biało-niebieskich dołączył jeszcze Jakub Deszczka.

System amunicji krążącej WARMATE
WSPÓŁCZESNE POLE WALKI

Obserwacja i identyfikacja. Ćwiczenia z dronami kamikadze

Dron kamikadze może przez godzinę unosić się nad danym obszarem w oczekiwaniu na wybór celu. A przez cały czas może zapewnić przewagę na polu walki. Jak wyglądają ćwiczenia operatorów systemu WARMATE z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej?

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

38-letni mężczyzna groził na Facebooku Jerzemu Owsiakowi śmiercią i nawoływał do jego zabójstwa, oferując 100 tys. złotych za jego zastrzelenie. Trafił do aresztu.

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci
NA ZDROWIE

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci

Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia
ZA DUŻO nadchloranu

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem dwóch partii herbaty ziołowej. Powód? Zbyt duże stężenie nadchloranu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium