Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 sierpnia 2014 r.
8:30
Edytuj ten wpis

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ostatnią środę szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji trenowali w Trybunalska Caffe po okiem Sebastiana Gołębiewskiego, szefa kuchni z Warszawy. Trenowali po to, żeby w pierwszy weekend września zaprosić turystów w kulinarną podróż do tych miast i krajów, z których można polecieć z Air Port Lublin.

- To kolejny projekt w akcji Moc restauracji. Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września, w wybranych restauracjach Starego Miasta pojawią się słynne dania z Europy. W bardzo atrakcyjnych cenach. W dodatku będą to potrawy zdrowe, z mniejszą ilością soli - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji.
Gotujmy zdrowo, mniej soli

To pomysł Cisowianki. - Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować! Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie - czytamy na stronie projektu gotujmyzdrowo.pl.

Zasada "Gotujmy zdrowo, mniej soli” będzie obowiązywać podczas trwania festiwalu. To spore wyzwanie dla restauratorów, bo ograniczenie soli w kuchni nie jest takie proste. Sól siedzi w wędlinach, serach, rybach i chlebie, który jest podstawą w naszej kuchni. Są przyprawy, które w zupełności zastąpią sól. Na przykład suszony seler.

- Wystarczy zamarynować karczek w warzywach i oliwie (cebula, marchew seler, por) i upiec go w piekarniku. Mięso będzie wystarczająco słone - tłumaczy Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Mediolan i Rzym

Co znajdzie się na Latających talerzach? - Mediolan to stolica ryżu. Wybrałem "Risotto alla milanese” na ryżu Arborio. Na 200 g ryżu będziecie potrzebować litr wywaru wołowego (może być kurczak), małej cebuli, 50 g szpiku wołowego, 100 g masła, 150 ml białego wina, 100 g sera Grana Padano i szczypty szafranu. Do wykończenia risotto powinniście użyć kilku plastrów suszonej szynki włoskiej i natki pietruszki. A więc kto chce już teraz sprawdzić jak to smakuje, do dzieła - mówi Gołębiewski.

Rzym to stolica smaków w ogóle. Gołębiewski wybrał tu sztandarowe danie: "Saltimbocca alla Romana”. Kotlety cielęce z szynką to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Już w XV wieku podawano je z serem podobnym do parmezanu. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Jest więcej niż pewne, że saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą. Kotlety z szynką musieli jeść także Włosi mieszkający w Lublinie. To pyszne danie szybko przedostało się do polskiej kuchni. Wariacje na temat włoskiego przysmaku możemy odnaleźć w polskich książkach kucharskich. A my dla odmiany proponujemy inną wersję. Z parmezanem.
Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach.

W innym wydaniu, "Saltimbocca alla Romana”, na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem.

Sałatka szopska i kebapche

Pojawią się na Latajacych talerzach opatrzonych kierunkiem Burgas. Do szybkiego przygotowania sałatki szopskiej potrzebujecie następujących składników: 150g sera solankowego owczego, 1 ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, oliwa z oliwek (delikatna), ocet winny czerwony, ząbek czosnku. Co dalej? Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny, smakować. Najlepiej z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Burgas to także kebapche, czyli pyszne, aromatyczne kiełbaski, z których słynie bułgarska kuchnia.

Składniki: 500g dobrego mięsa mielonego (wołowe i baranie lub wołowe i wieprzowe), 2 ząbki czosnku, czubryca, pieprz czarny mielony, kmin rzymski mielony.

Wykonanie: mieszamy, wyrabiamy na kształt kiełbasek i pieczemy na żywym ogniu.
Kierunek Grecja

Kulinarny lot na Kretę to sałatka grecka oraz wyjątkowe ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. - Choć sałatka grecka występuje w co drugiej restauracji, to zrobić ją wcale nie jest tak prosto. Liczy się dobry ser feta i przyprawy, w tym oregano, które smakuje zupełnie inaczej niż to w Polsce - wyjaśnia Gołębiewski.

Najważniejsze są składniki: pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, kilkanaście dobrych czarnych oliwek, 100g sera feta, suszone oregano, kilka gałązek mięty, pietruszki i koperku, oliwa, ocet winny czerwony, pieprz czarny. Należy wszystko wymieszać, odstawić i jeść.

Rewelacyjne są ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. Składniki: 1 papryka czerwona pieczona, 1 papryka żółta pieczona, kilka dobrych czarnych oliwek (najlepiej z pestkami), 150g sera feta, 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 40 ml ouzo, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski, czarnuszka, pieprz czarny mielony, 1 jajko. - Składniki wam zdradziłem, teraz wasza kolej - mówi Gołębiewski.

Odlot frankfurterek

Antalya to miasto w południowo-zachodniej Turcji, nad zatoką Antalya.

- Wybrałem bardzo ciekawą sałatkę z białej fasoli, która najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną - mówi Gołębiewski.

Londyn na talerzu to pudding z chałki.

Oslo to prawdziwe kulinarne laboratorium. - Na warsztatach ćwiczyliśmy przyrządzanie smażonego łososia w czekoladzie - mówi Gołębiewski. Kulinarna podróż do Frankfurtu to sałatka z pieczonego ziemniaka z frankfurterkami. Na mapie kulinarnych odlotów jest także Gdańsk z zupą rybną "Wspomnienia marynarza”.

Latające talerze to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Lublin Airport. - Najmłodsze lotnisko w Europie zobowiązuje do inspirujących dań - dodaje Gołębiewski.

Europejskie dania pojawią się między innymi w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielska, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stół i Wół.

Pozostałe informacje

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach

Tuż przed feriami, w sobotę, 15 lutego, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej bawili się uczniowie ostatnich klas II LO. Były piosenki, kwiaty, polonez, walc oraz parodiowanie wychowawców.

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie

Uczniowie z XXX Liceum Ogólnokształcącego im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie bawili się do białego rana na swojej studniówce.

Wesele w SERCU
foto
galeria

Wesele w SERCU

To było najbardziej nietypowe wesele w klubie SERCE, a to dlatego ponieważ DJ Bossy postanowił zmienić stan cywilny. Powiedział zdecydowane "Nie" imprezowemu życiu. Z tej okazji zapłakane fanki, jak też koledzy i koleżanki zorganizowali młodej parze imprezę, jakiej SERCE nie widziało, czyli wesele na całego. Były oczepiny, był tort, był ksiądz i co ważnej największe weselne hity. Zobaczcie, co się działo.

Marcin Stromecki (z piłką) w sobotę otworzył wynik meczu pomiędzy Wisłą, a rezerwami Korony

Wisła Puławy kończy intensywny tydzień wygraną z rezerwami Korony Kielce

Po środowym remisie z Bronią Radom w sobotę Wisła Puławy rozegrała kolejny mecze kontrolny. Tym razem podopieczni trenera Macieja Tokarczyka zmierzyli się u siebie z rezerwami Korony Kielce i zapisali na swoje konto zwycięstwo

Avia nie miała litości dla ligowego rywala i rozbiła Lewart aż 5:0

Pracowita sobota Avii Świdnik. Remis ze Stalą Kraśnik i pogrom w meczu z Lewartem

Avia rozegrała w sobotę dwa sparingi. Najpierw w mocno eksperymentalnym składzie zremisowała z czwartoligową Stalą Kraśnik 1:1. Niedługo później żółto-niebiescy rozbili ligowego rywala – Lewart Lubartów aż 5:0. Co ciekawe, cztery gole padły jednak między 70, a 87 minutą spotkania.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium