Do Europejskiego Festiwalu Smaku zostało 7 dni.
"Latające talerze” z międzynarodową kuchnią wystartują w czwartek, 4 września. - Kierunki te same, które obowiązują w Porcie Lotniczym Lublin - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji. Ale podróż może być bardziej inspirująca. Lot do Mediolanu to przygoda z Risotto alla milanse na kurczaku z serem grana padano. Lot do Rzymu to zamówienie Saltimbocca alla Romana. Słynnej cielęciny zawiniętej w plastry szynki.
Kulinarna podróż do Burgas (z dwoma przesiadkami) zaowocuje sałatką szopską i kebapche. Na Kretę polecimy jedząc sałatkę grecką. - Oraz smakowite ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta, które na warsztatach wyszły przedobre - mówi Gołębiewski.
Rewolucyjnie zapowiada się lot do Oslo - pasażerom zostanie podany łosoś w czekoladzie. Prościej będzie na latających talerzach do Frankfurtu, zjemy Frankfurtwerki z sałatką z pieczonego ziemniaka. Z Lublina możecie także odbyć lot do Gdańska (Zupa rybna Wspomnienie marynarza).
Europejskie dania pojawią się m.in. w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielsko, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stól i Wół.
Więcej o festiwalu na www.europejskifestiwalsmaku.pl