To kolejne, smakowite odkrycie na kulinarnej mapie Wyżnicy. W daniu pobrzmiewają echa kuchni żydowskiej. W oryginale zamiast słoniny do nadzienia szły gęsie skwarki. Cebulowe knedle wzbogaca się także wędzonką lub białym serem. Być może będą wtedy jeszcze smaczniejsze, ale cebulowe są pierwsza klasa.
Na ciasto: 1.10 kg ziemniaków, 25 dag mąki, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, 3 dag mąki do formowania
Na nadzienie: 45 dag cebuli, 6 dag słoniny, 4 dag tartej bułki, sól, pieprz, słonina do polania.
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na słoninie. Wystudzić, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, wymieszać. Przygotować ciasto ziemniaczane, uformować knedle i ugotować. Podawać polane skwarkami ze słoniny.