Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

 (Materiały organizatora)

Festiwal ryb w Lubartowie

W niedzielę, 23 czerwca, o godzinie 15 na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie startuje święto miłośników polskich ryb. Na scenie restauratorzy, właściciele stawów i mieszkańcy naszego regionu. A przed sceną – wielkie gotowanie zupy rybnej. I tysiąc porcji do spróbowania

Restauracja Rzymska Aventino w Lublinie (recenzja)

Restauracja Rzymska Aventino w Lublinie (recenzja)

Lublin, jak Rzym, leży na siedmiu wzgórzach. Aventino to jedno z historycznych siedmiu wzgórz starożytnego Rzymu ze słynnym Giardino degli Aranci (Ogród Pomarańczowy) i Roseto (Ogród Różany). A ponieważ coraz więcej Włochów otwiera restauracje w Lublinie, dzięki Patrizio Bolognesi mamy na ul. Grodzkiej restaurację Aventino.

Domowy smak najlepszych lubelskich zup

Domowy smak najlepszych lubelskich zup

W XVII wieku Polacy znali ponad 200 zup. W XIX wieku sławiła je Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza dama polskiej kuchni. Dziś domowe zupy są w Europie symbolem naszej kuchni. Oto zupy z lubelskim rodowodem.

Restauracja Koncertowa w Lublinie

Restauracja Koncertowa w Lublinie (recenzja)

To jedna z nielicznych rodzinnych restauracji, która działa na rynku prawie 20 lat. W ostatnim czasie mocno poszła w catering i w tym się dziś przede wszystkim specjalizuje. Na stronie internetowej nie ma nawet menu, za to na miejscu spotkacie eleganckich kelnerów (to już rzadkość) rodem z filmu \"Zaklęte rewiry”.

Szpinak (Maciej Kaczanowski)

Szpinakowy smak. Przepisy na potrawy ze szpinaku

Kiedyś kojarzył się Polakom z koszmarem dzieciństwa, kiedy w stołówce na zielonej brei sadziło się jajko. Dziś młody szpinak jest modny i na topie. Występuje w sałatkach, zupie, pierożkach i naleśnikach. Na szpinakowej pierzynce podaje się drób i ryby.

Nagrody ufundowała przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach (MSM Mońki)

Serek topiony na każdą okazję: Wyniki konkursu, przepisy

Otrzymaliśmy rekordową ilość przepisów. W puli nagród ufundowanych przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach były: torba piknikowa, torba na laptop i zestaw malarski dla dzieci. Komisja konkursowa wybrała trzy przepisy. Gratulujemy.

 (Waldemar Sulisz)

Restauracja Stary Młyn w Bełżycach (recenzja)

Z radością wręczamy 4 gwiazdki tej rodzinnej restauracji. Za świeże, pachnące dania przygotowane w oparciu o lokalne produkty oraz wielką historię małego młyna.

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince

Złota Łuska. Pierwszy festiwal ryb słodkowodnych

Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych \"Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.

Zajazd Alfred w Wysokiem (recenzja)

Zajazd Alfred w Wysokiem (recenzja)

Zajazd Alfred jest uroczym miejscem wypełnionym zapachem typowo staropolskich potraw – czytamy na stronie rozłożystego zajazdu położonego w Wysokiem, przy trasie na Lublin.

Smak lubelskiego chłodnika. Sprawdź przepisy

Smak lubelskiego chłodnika. Sprawdź przepisy

Wystarczy botwinka, szczypior, koperek, młode ogórki i kwaśne mleko. Adam Mickiewicz opisał go w \"Panu Tadeuszu”, każąc podawać chołodziec litewski po wódce. Ale chłodnik można zrobić z pomidorów. Albo – jak w hiszpańskiej gazpacho – z migdałów, czosnku i oliwy. A nawet z sałaty.

Restauracja "Na Prowincji” w Bochotnicy Kolonii (recenzja)

Restauracja "Na Prowincji” w Bochotnicy Kolonii (recenzja)

O restauracji, której nazwa chwyta za serce, dowiedziałem się od znajomych, którzy mieli jeść tam wybitnie dobre szaszłyki, reklamowane jako specjalność szefa kuchni. I choć mam swoje ulubione miejsce z szaszłykami w przydrożnym barze w Lublinie, to dobra opinia zadziałała.

Paweł Loroch, juror nalewek Europejskiego Festiwalu Smaku

Majówka z nalewkami w Lublinie

W Lublinie po raz drugi rusza Szkoła Nalewek Tradycyjnych. Będą wykłady, warsztaty, spotkania z Mistrzami Polskich Nalewek i otwarte pokazy. Radosna majówka z nalewkami towarzyszy IX Targom Ogrodniczym Eden, które 18-19 maja odbędą się w Lublinie.

Restauracja Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich (recenzja)

Restauracja Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich (recenzja)

Zła passa przerwana. Cztery gwiazdki dla Dworu Anna za troskę o zabytkowy dwór, piękne ogrody, kawał dobrej, staropolskiej kuchni. Oraz słony rachunek: 208 zł. Ale było warto.

Karczma Nałęczowska

Czy rewolucja Magdy Gessler pomogła? Nasza recenzja Karczmy Nałęczowskiej

Czarna seria trwa. Znów tylko jedna gwiazdka. Do Karczmy Nałęczowskiej wybraliśmy się, żeby spróbować dziczyzny, czyli wybornych dań z dzika, sarny czy daniela, wprowadzonych do karty po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler.

 (Maciej Kaczanowski)

Jak zrobić stek? Przepisy

T-Bone steak z grilla to najbardziej wypasiony stek. Po jednej stronie kostki w kształcie litery T znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Dobry stek to wyższa szkoła jazdy. Trzeba znać parę sztuczek. Oto najważniejsze z nich.

 (Maciej Kaczanowski)

Przepisy na grilla (ABC grillowania)

Podobno Gruzini pieką najlepsze szaszłyki na świecie. Warto więc wiedzieć, jak oni to robią. Podstawą jest mięso. Najlepszy jest udziec z jagnięciny lub baraniny. Można go zastąpić wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. Sekret kruchości i soczystości potrawy kryje się w przyprawach. I occie, którym skrapia się kawałki mięsa.

Karczma "Bida" w Bogucinie (Waldemar Sulisz)

Karczma Bida w Bogucinie (opinie, recenzja)

Powinny być dwie gwiazdki. Jedna za dużo, druga za tanio. Jest jedna, bo tanio było i się zbyło.

Czas ruszyć się z kuchni do ogrodu lub w plener z koszykiem pełnym smakołyków i przenośnym grillem

Przepisy na wypad w plener. Smaki znad Bystrzycy

Długi weekend zapowiada się zjawiskowo. Czas ruszyć się z kuchni do ogrodu lub w plener z koszykiem pełnym smakołyków i przenośnym grillem. Tym bardziej że przedwojenne majówki nad Bystrzycą przeszły do legendy.

W nowym konkursie mamy dla Was cenne nagrody ufundowane przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Moń

Serek topiony świetny na każdą okazję. Konkurs dla Czytelników

W nowym konkursie mamy dla Was cenne nagrody ufundowane przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach. Na zwycięzców czekają: torba piknikowa, torba na laptop i zestaw malarski dla dzieci.

Adam Wójcik 
architekt z Lublina ocenia nalewkę różaną na Konwencie Mistrzów Polskich Nalewek w Kaz

Nalewki w płatkach róż

Nalewki i róże będą bohaterem IX edycji Targów Ogrodniczych Eden. W dniach 18 i 19 maja 2013 do Lublina przyjadą mistrzowie polskich nalewek, by wziąć udział w konwencie i wystawić swoje dzieła na ogólnopolskim turnieju. Odbędzie się także zjazd Szkoły Nalewek Tradycyjnych. A co mają kwiaty do nalewek?

Robisz dobrą rybę, zgłoś się do konkursu!

Robisz dobrą rybę, zgłoś się do konkursu!

Robert Sowa (na zdjęciu) pomoże promować ryby na Lubelszczyźnie. 26 Kwietnia pojawi się w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa, gdzie nauczy naszych restauratorów podawać ryby.

Restauracja Pod Kogutem w Poniatowej  (Waldemar Sulisz)

Restauracja Pod Kogutem w Poniatowej (recenzja)

Aż cztery gwiazdki za bezpretensjonalność, klimat z dancingiem i bardzo dobre jedzenie. Takiej kaszanki z cebulką, fasolowej, karpia w śmietanie i schabowego po gorajsku nie zjecie nigdzie.

Irish Pub U Szewca w Lublinie (Maciej Kaczanowski)

Irish Pub U Szewca w Lublinie (recenzja)

Do tej wizyty sądziłem, że najgorzej jada się w Niedrzwicy (Siedlisko Folkloru Marzanna). Teraz wiem, że jeszcze gorzej jedzą Anglicy i Irlandczycy w Pubie U Szewca.

Restauracja japońska Zipang w Lublinie

Restauracja japońska Zipang w Lublinie (recenzja)

Jeśli chcesz zjeść polską sałatkę ziemniaczaną, kotlet wieprzowy po japońsku, szaszłyk wieprzowy po japońsku, mielony po japońsku i stek po japońsku, możesz odwiedzić japońską restaurację na Starym Mieście.

Jak zrobić żeberka? Przepisy na żeberka (Jacek Świerczyński)

Jak zrobić żeberka? Przepisy na ostatnie podrygi zimy

Najlepsze są z zasmażaną kapustą. Potem z Sadurek. Makłowicz robi je na ruszcie, Bikont wyjada wędzone z kwaśnicy. Do zrobienia dobrych żeberek przyda nam się miód, sos sojowy, tabasco i majeranek. Zatem do dzieła.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium