Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Adam Wójcik 
architekt z Lublina ocenia nalewkę różaną na Konwencie Mistrzów Polskich Nalewek w Kaz

Nalewki w płatkach róż

Nalewki i róże będą bohaterem IX edycji Targów Ogrodniczych Eden. W dniach 18 i 19 maja 2013 do Lublina przyjadą mistrzowie polskich nalewek, by wziąć udział w konwencie i wystawić swoje dzieła na ogólnopolskim turnieju. Odbędzie się także zjazd Szkoły Nalewek Tradycyjnych. A co mają kwiaty do nalewek?

Robisz dobrą rybę, zgłoś się do konkursu!

Robisz dobrą rybę, zgłoś się do konkursu!

Robert Sowa (na zdjęciu) pomoże promować ryby na Lubelszczyźnie. 26 Kwietnia pojawi się w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa, gdzie nauczy naszych restauratorów podawać ryby.

Restauracja Pod Kogutem w Poniatowej  (Waldemar Sulisz)

Restauracja Pod Kogutem w Poniatowej (recenzja)

Aż cztery gwiazdki za bezpretensjonalność, klimat z dancingiem i bardzo dobre jedzenie. Takiej kaszanki z cebulką, fasolowej, karpia w śmietanie i schabowego po gorajsku nie zjecie nigdzie.

Irish Pub U Szewca w Lublinie (Maciej Kaczanowski)

Irish Pub U Szewca w Lublinie (recenzja)

Do tej wizyty sądziłem, że najgorzej jada się w Niedrzwicy (Siedlisko Folkloru Marzanna). Teraz wiem, że jeszcze gorzej jedzą Anglicy i Irlandczycy w Pubie U Szewca.

Restauracja japońska Zipang w Lublinie

Restauracja japońska Zipang w Lublinie (recenzja)

Jeśli chcesz zjeść polską sałatkę ziemniaczaną, kotlet wieprzowy po japońsku, szaszłyk wieprzowy po japońsku, mielony po japońsku i stek po japońsku, możesz odwiedzić japońską restaurację na Starym Mieście.

Jak zrobić żeberka? Przepisy na żeberka (Jacek Świerczyński)

Jak zrobić żeberka? Przepisy na ostatnie podrygi zimy

Najlepsze są z zasmażaną kapustą. Potem z Sadurek. Makłowicz robi je na ruszcie, Bikont wyjada wędzone z kwaśnicy. Do zrobienia dobrych żeberek przyda nam się miód, sos sojowy, tabasco i majeranek. Zatem do dzieła.

 (SZ)

Pizzeria il Rifiugio w Lublinie (recenzja)

Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem, klimat rodem z Sardynii i zabawne rozmowy z Włochem. Pięć gwiazdek za wyjątkową pizzę, dobre wina w karafce i atmosferę, która latem w ogrodzie sprawia, że kto raz zjadł pizzę u Włocha, gnieciucha na grubym cieście już nie zje.

Smaki Lubelszczyzny w parlamencie

Smaki Lubelszczyzny w parlamencie

Pod koniec marca, w parlamencie największe polskie festiwale smaku zaprezentowały stół wielkanocny.

 (Waldemar Sulisz)

Jajko symbolem Wielkanocy

Dzielimy się jajkiem, posypanym święconą solą, wierząc, że jest początkiem życiowych zmian. Jeżeli spojrzymy na nie z tej perspektywy, to nabierze nowego smaku. A jeśli będzie to jajko od zielononóżki, to nawet bez soli będzie pyszne.

Restauracja Austeria Kazimierska (Waldemar Sulisz)

Restauracja Austeria Kazimierska (recenzja)

Tylko trzy gwiazdki, a mogło być pięć, bo takiego sandacza jeszcze nie jedliśmy.

Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Domowe wędliny pachną czosnkiem, majerankiem i świętami
 (Macie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Robimy wędliny na święta

Wiosna to zieleń rzeżuchy, trawy i wschodzącego owsa. Warto, żeby wielkanocne potrawy też były zielone, pachnące ziołami, lżejsze. Ale podstawą są wędliny. To już ostatni moment, żeby je samemu przygotować.

Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!

Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!

Makaron tykociński, Mussaka i kokardki z 3 serami - te przepisy wybraliśmy. A ich autorzy otrzymują duże paczki makaronów plus minutnik.

Restauracja Gościniec Horyzont Trojaczkowice 43, tel. 81 47 615 47. Czynne codziennie od 12 do 22. M

Restauracja Gościniec Horyzont w Trojaczkowicach (recenzja)

Blisko Lublina, dyskretne położenie, kameralne wnętrze, duży plac zabaw dla dzieci i zaciszny hotelik. Jeśli dodać do tego nasze 4 gwiazdki, to całość składa się na całkiem sympatyczny obraz nowego przybytku na kulinarnej mapie naszego regionu.

 (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Radość pigwowania

W 2003 roku do Lublina przyjechali Piotr Bikont i Robert Makłowicz, żeby ocenić kilkadziesiąt nalewek na pierwszym polskim konursie. Rok później w Domu Architekta SARP w Kazimierzu Dolnym pojawili się znów. Dołączył do nich Krzysztof Cugowski. Równo 10 lat później w magicznym miasteczku znów pojawią się miłośnicy pigwówek, dereniówek i żurawinówek. A Kazimierz w sobotę będzie stolicą polskich nalewek.

Restauracja Firlejowe Sioło (recenzja)

Restauracja Firlejowe Sioło (recenzja)

Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji, jadał gyrosa? W karcie dań widnieje \"Gyros turecką szablą usiekany” za 19 zł. Widnieje w zakładce: \"szlacheckie dworu frykasy”. Nazwy dań przyprawiają o zawrót głowy, przy niektórych możecie spaść z krzesła.

W puli nagród mieliśmy 3 nowoczesne parowary Philipsa serii Avance

Sprawdź, kto wygrał parowar Philipsa

Nadesłaliście, co najmniej sto pomysłowych przepisów. Łosoś z mango i chili, kurczak z kozim serem i dietetyczna golonka to zdaniem komisji konkursowej najlepsze przepisy.

Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Lubicie gotować na parze. Dostaliśmy rekordową ilość przepisów. Oto wybrane propozycje, które pozwolą wam poczuć wiosnę w kuchni.

Restauracja Auriga w Lublinie (recenzja)

Restauracja Auriga w Lublinie (recenzja)

Po raz pierwszy 5 gwiazdek. Za niekonwencjonalne podejście do restauracji, za włoskiego szefa kuchni, który spełnia marzenia oraz sklep z winami, serami i wędlinami.

Mała Restauracja, Rynek 14, Lublin

Mała Restauracja w Lublinie. "Klapa w ładnym opakowaniu"

To młodsza siostra słynnej \"Mandragory”. Dałem namówić się na piękną reklamę na stronie internetowej i przedwojenne smaki Lublina. A tu klapa. Tyle, że w ładnej pozłotce. Trzy gwiazdki.

Małgorzata Kalicińska, autorka "Domu nad rozlewiskiem”

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Schab w pigwówce, dereń w zupie

W sobotę 9 marca do Kazimierza Dolnego przyjadą pasjonatki nalewek z całej Polski. Wezmą udział w konkursie, będą dyskutować o wykorzystaniu nalewek w kuchni. Wymienią się sprawdzonymi przepisami, a my je opublikujemy. Czy nalewka może być przyprawą?

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Śledzik lubi pływać

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Śledzik lubi pływać

Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy i ciemną słodycz kobiecego ciała. Jak też wódkę mrożoną, śledzie w oliwie – napisał w wierszu „Wyznanie” Czesław Miłosz. Śledź w roli zakąski to klasyka narodowej polskiej kuchni. Ale także symbol postu.

Restauracja Magia.

Restauracja Magia w Lublinie (recenzja)

Jeśli lubicie zabawę ciepło zimno, polecamy restaurację Magia na Starym Mieście. Z wierzchu golonka jest gorąca, w środku zimna. Gdyby taka sytuacja zdarzyła się w przydrożnym barze, gdzie golonkę wyjmuje się z zamrażarki i wrzuca do mikrofali, to ok. Ale w restauracji polecanej przez miasto Lublin?

 (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Parowy smak

Smak ryby ugotowanej na parze można porównać do oglądania filmu w rozdzielczości HD. Bez tłuszczu i soli można osiągnąć niebywałe rezultaty. To najzdrowszy sposób przygotowania posiłków.

 (Philips)

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa. Przedłużamy konkurs

W związku z ogromnym zainteresowaniem przedłużyliśmy konkurs. W piątek 1 marca, do godz. 24 możecie dodać swoje propozycje. W puli nagród mamy 3 nowoczesne parowary Philipsa serii Avance. Główną nagrodą w konkursie jest model Philips Avance HD9170.

W Ące Magda Gessler przeprowadziła swoją kuchenną rewolucję. Wcześniej lokal nazywał się Antykwariat

Restauracja Ąka w Lublinie (recenzja)

Dostaje od nas cztery gwiazdki na pięć możliwych. Za rodzinną atmosferę, domową kuchnię opartą na świeżych, sezonowych produktach i zdrowy smak.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium