Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W niedzielę, 23 czerwca, o godzinie 15 na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie startuje święto miłośników polskich ryb. Na scenie restauratorzy, właściciele stawów i mieszkańcy naszego regionu. A przed sceną – wielkie gotowanie zupy rybnej. I tysiąc porcji do spróbowania
Lublin, jak Rzym, leży na siedmiu wzgórzach. Aventino to jedno z historycznych siedmiu wzgórz starożytnego Rzymu ze słynnym Giardino degli Aranci (Ogród Pomarańczowy) i Roseto (Ogród Różany). A ponieważ coraz więcej Włochów otwiera restauracje w Lublinie, dzięki Patrizio Bolognesi mamy na ul. Grodzkiej restaurację Aventino.
W XVII wieku Polacy znali ponad 200 zup. W XIX wieku sławiła je Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza dama polskiej kuchni. Dziś domowe zupy są w Europie symbolem naszej kuchni. Oto zupy z lubelskim rodowodem.
To jedna z nielicznych rodzinnych restauracji, która działa na rynku prawie 20 lat. W ostatnim czasie mocno poszła w catering i w tym się dziś przede wszystkim specjalizuje. Na stronie internetowej nie ma nawet menu, za to na miejscu spotkacie eleganckich kelnerów (to już rzadkość) rodem z filmu \"Zaklęte rewiry”.
Kiedyś kojarzył się Polakom z koszmarem dzieciństwa, kiedy w stołówce na zielonej brei sadziło się jajko. Dziś młody szpinak jest modny i na topie. Występuje w sałatkach, zupie, pierożkach i naleśnikach. Na szpinakowej pierzynce podaje się drób i ryby.
Otrzymaliśmy rekordową ilość przepisów. W puli nagród ufundowanych przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach były: torba piknikowa, torba na laptop i zestaw malarski dla dzieci. Komisja konkursowa wybrała trzy przepisy. Gratulujemy.
Z radością wręczamy 4 gwiazdki tej rodzinnej restauracji. Za świeże, pachnące dania przygotowane w oparciu o lokalne produkty oraz wielką historię małego młyna.
Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych \"Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.
Zajazd Alfred jest uroczym miejscem wypełnionym zapachem typowo staropolskich potraw – czytamy na stronie rozłożystego zajazdu położonego w Wysokiem, przy trasie na Lublin.
Wystarczy botwinka, szczypior, koperek, młode ogórki i kwaśne mleko. Adam Mickiewicz opisał go w \"Panu Tadeuszu”, każąc podawać chołodziec litewski po wódce. Ale chłodnik można zrobić z pomidorów. Albo – jak w hiszpańskiej gazpacho – z migdałów, czosnku i oliwy. A nawet z sałaty.
O restauracji, której nazwa chwyta za serce, dowiedziałem się od znajomych, którzy mieli jeść tam wybitnie dobre szaszłyki, reklamowane jako specjalność szefa kuchni. I choć mam swoje ulubione miejsce z szaszłykami w przydrożnym barze w Lublinie, to dobra opinia zadziałała.
W Lublinie po raz drugi rusza Szkoła Nalewek Tradycyjnych. Będą wykłady, warsztaty, spotkania z Mistrzami Polskich Nalewek i otwarte pokazy. Radosna majówka z nalewkami towarzyszy IX Targom Ogrodniczym Eden, które 18-19 maja odbędą się w Lublinie.
Zła passa przerwana. Cztery gwiazdki dla Dworu Anna za troskę o zabytkowy dwór, piękne ogrody, kawał dobrej, staropolskiej kuchni. Oraz słony rachunek: 208 zł. Ale było warto.
Czarna seria trwa. Znów tylko jedna gwiazdka. Do Karczmy Nałęczowskiej wybraliśmy się, żeby spróbować dziczyzny, czyli wybornych dań z dzika, sarny czy daniela, wprowadzonych do karty po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler.
T-Bone steak z grilla to najbardziej wypasiony stek. Po jednej stronie kostki w kształcie litery T znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Dobry stek to wyższa szkoła jazdy. Trzeba znać parę sztuczek. Oto najważniejsze z nich.
Podobno Gruzini pieką najlepsze szaszłyki na świecie. Warto więc wiedzieć, jak oni to robią. Podstawą jest mięso. Najlepszy jest udziec z jagnięciny lub baraniny. Można go zastąpić wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. Sekret kruchości i soczystości potrawy kryje się w przyprawach. I occie, którym skrapia się kawałki mięsa.
Powinny być dwie gwiazdki. Jedna za dużo, druga za tanio. Jest jedna, bo tanio było i się zbyło.
Długi weekend zapowiada się zjawiskowo. Czas ruszyć się z kuchni do ogrodu lub w plener z koszykiem pełnym smakołyków i przenośnym grillem. Tym bardziej że przedwojenne majówki nad Bystrzycą przeszły do legendy.
W nowym konkursie mamy dla Was cenne nagrody ufundowane przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską w Mońkach. Na zwycięzców czekają: torba piknikowa, torba na laptop i zestaw malarski dla dzieci.
Nalewki i róże będą bohaterem IX edycji Targów Ogrodniczych Eden. W dniach 18 i 19 maja 2013 do Lublina przyjadą mistrzowie polskich nalewek, by wziąć udział w konwencie i wystawić swoje dzieła na ogólnopolskim turnieju. Odbędzie się także zjazd Szkoły Nalewek Tradycyjnych. A co mają kwiaty do nalewek?
Robert Sowa (na zdjęciu) pomoże promować ryby na Lubelszczyźnie. 26 Kwietnia pojawi się w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa, gdzie nauczy naszych restauratorów podawać ryby.
Aż cztery gwiazdki za bezpretensjonalność, klimat z dancingiem i bardzo dobre jedzenie. Takiej kaszanki z cebulką, fasolowej, karpia w śmietanie i schabowego po gorajsku nie zjecie nigdzie.
Do tej wizyty sądziłem, że najgorzej jada się w Niedrzwicy (Siedlisko Folkloru Marzanna). Teraz wiem, że jeszcze gorzej jedzą Anglicy i Irlandczycy w Pubie U Szewca.
Jeśli chcesz zjeść polską sałatkę ziemniaczaną, kotlet wieprzowy po japońsku, szaszłyk wieprzowy po japońsku, mielony po japońsku i stek po japońsku, możesz odwiedzić japońską restaurację na Starym Mieście.
Najlepsze są z zasmażaną kapustą. Potem z Sadurek. Makłowicz robi je na ruszcie, Bikont wyjada wędzone z kwaśnicy. Do zrobienia dobrych żeberek przyda nam się miód, sos sojowy, tabasco i majeranek. Zatem do dzieła.