Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Restauracja Mandragora. Jedno z najbardziej klimatycznych miejsc w Lublinie (W. Sulisz)

Restauracja Mandragora. Recenzja

Mają genialny kapuśniak, ruskie pierogi, wątróbkę i dobry marketing.

Regina Żyła z Olbięcina, nestorka polskich nalewek wystawia do konkursu nalewkę z sosny, miodu wielo

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smaki dzieciństwa w Janowcu nad Wisłą

Polędwiczki po gęsieńsku, sery kodeńskie, dzik pieczony, szynka staropolska w ziołach, kwas chlebowy, kordiały i nalewki czekają na pasjonatów dobrej kuchni na zamku w Janowcu nad Wisłą. Początek wielkiej uczty w niedzielę 15 lipca o godz. 12.

Z tyłu, za restauracją są dwa tarasy, ogród, jabłonie i porzeczki...

Restauracja "W młynie" w Jakubowicach Murowanych. Recenzja

Mają wiejski ogród, piękne wnętrza i cuda na talerzu. A nie ma deski serów. Czemu?

Konkurs z Vegetą Natur rozstrzygnięty

Konkurs z Vegetą Natur rozstrzygnięty

Dostaliśmy dużo ciekawych przepisów, za które dziękujemy. Kto dostanie nagrody?

 (Maciej Kaczanowski)

Smak Orient Expressu po wizycie Magdy Gessler w Lublinie

Aż pięć potraw podawanych w luksusowym pociągu pasażerskim, który kursował z Paryża do Konstantynopola, można od dziś spróbować w lubelskiej restauracji „Orient Express”. To wynik kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Jak do tego doszło?

 (Fot. W. Sulisz)

Restauracja "Złota Grota". Recenzja

Mają drogo, dobre borowiki w śmietanie i polędwicę wołową z grilla.

Kamienica muzyków, w której mieści się restauracja "16 stołów" (Fot. W. Sulisz)

Restauracja "16 stołów”. Recenzja

Mają animelkę, deskę serów, świetne zupy i genialny deser.

 (Fot. Waldemar Sulisz)

Karczma "W zagrodzie”. Recenzja

Mają szynkę Panie Kochanku, taką, że Radziwiłł przewraca się w grobie.

To jedna z przypraw, które znajdą się w upominku. Do przypraw dokładamy łapkę do gorących naczyń i f

Konkurs z Vegetą Natur

Do wygrania mamy 3 zestawy nagród. W skład każdej wchodzi komplet przypraw Vegeta Natur bez wzmacniaczy smaków i konserwantów oraz specjalne łapki do gorących naczyń i fartuszki do kuchni.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Sekrety kuchni zakonników

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Sekrety kuchni zakonników

Klasztorna kuchnia zawsze słynęła z dobrego jedzenia. Zakonnicy cenili ryby, zioła i dobre wina. Zakonny smak to kolejna Atlantyda na kulinarnej mapie Lubelszczyzny. Jej niektóre sekrety zdradza brat Mariusz Wojdowski OMI z klasztoru Oblatów w Kodniu.

 (Fot. Materiały organizatora)

Opole Lubelskie. Myslovitz zagra na Manufakturze Smaków!

Koncert Myslovitz, piosenki The Beatles i meksykańska grupa Enclose będą towarzyszyć tegorocznej edycji Manufaktury Smaków w Opolu Lubelskim, która rozpocznie się w sobotę 23 czerwca o 19.30 na kąpielisku miejskim. Największe atrakcje czekają na was w niedzielę na stadionie za Parkiem Miejskim, gdzie będzie można spróbować regionalnej kuchni i zabawić się przy dobrej muzyce.

– Mamy serce do sera. Za każdym krążkiem sera z kolekcji Old Poland stoi konkretny człowiek – mówi W

W Radzyniu Podlaskim powstają jedne z najlepszych serów w Europie

Aż się wierzyć nie chce, że w Radzyniu Podlaskim powstają jedne z najlepszych serów w Europie. Bursztyn, Rubin czy Szafir to wielkie polskie sery z Lubelszczyzny, których zazdroszczą nam Włosi i Francuzi. Maestro Wojciech Styś, główny serowar Spomleku, zdradza nam sekrety produkcji i dojrzewania Bursztynu, króla polskich serów.

Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)

Restauracja "Toskania". Recenzja

Polecam foccacię, sery, ravioli z borowikami, tortellini z szynką i parmezanem.

 (Archiwum)

Poznaj smaki Krainy Rumianku

W niedzielę 17 czerwca w Hołownie będzie można spróbować regionalnych potraw doprawionych rumiankiem. Będzie coś dla ciała i ducha.

 (M. Kaczanowski)

Przepis na kurczaka po chińsku

Żeby zrobić to danie, najlepiej zaopatrzyć się w żeliwny wok, który pozwoli nam szybo i sprawnie przyrządzić kurczaka po chińsku. Kto nie ma woka, może przyrządzić to danie przy pomoc dwóch patelni.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce w Kodniu odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodó

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny, zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

 (W. Sulisz)

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.

 (W. Sulisz)

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.

W ogródku "Zamkowej kuchni" dobrze smakują wina i sery

Restauracja "Zamkowa kuchnia". Recenzja

Mają zupę złotników, jesiotra, schabowy z kostką i sałatki Czarnej Damy.

 (Fot.. Jacek Świerczyński)

Restauracja "Ulice Miasta". Recenzja

Mają ryby, sery, dobre wina, dla dzieci naleśniki Kubusia Puchatka! To dobra restauracja, od lat trzyma poziom. Oto nasza recenzja.

 (Tomasz Zalewski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smaki w podróży

W Krakowie najbardziej smakowały cebularze. Katowice oszalały na punkcie kazimierskich kogutów. We Wrocławiu i Poznaniu hitem był forszmak po lubelsku. Gdańsk rozsmakował się w gryczakach. A w Łodzi przebojem był słodki jaglak. 25 maja Smaki Lubelszczyzny pojawią się w Galerii Olimp w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium