Nadesłaliście, co najmniej sto pomysłowych przepisów. Łosoś z mango i chili, kurczak z kozim serem i dietetyczna golonka to zdaniem komisji konkursowej najlepsze przepisy.
A oto nagrodzone przepisy:
I miejsce. Basia: Łosoś z mango i chili
Wykonanie:
Przygotowuję marynatę, mieszam oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieram tym łososia. Ustawiam do gotowania na parze na 12-20 minut (w zależności od programu – normalny to dłużej, program szybki – krócej). Miksuję blenderem lub bardzo, bardzo drobno siekam mango, chili, szalotkę i do tego dodaję sok z cytryny, cukier i odrobinę oliwy. Podaję łososia z salsą, smacznego.
II miejsce. Barbie: Kurczak z kozim serem
40 dag piersi z kurczaka, po 5 dag kopru włoskiego, koziego sera, 10 dag jogurtu naturalnego, szczypiorek, ząbek czosnku, tymianek, sól, ryż w saszetce.
Wykonanie:
Mięso nacieramy tymiankiem, solą. Nacinamy kieszeń. Ser ścieramy na tarce, koper kroimy w słupki, doprawiamy tymiankiem, solą. Napełniamy kieszeń. Spinamy wykałaczką. Gotujemy w parowarze 25 minut. Ryż gotujemy na sypko. Szczypiorek i czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem. Mięso kroimy w plastry. Podajemy na ryżem, polane sosem.
III miejsce. Wiesmak: Walentynkowa golonka z jarzynami na parze (dla dwojga)
2 golonki, 3 marchewki, 2 duże cebule, 1 brokuł, 4 ząbki czosnku, ser żółty 10 dag, 1-1,5 litra piwa, woda, ziele angielski 3-4 ziaren, liść laurowy, kminek, sól, pieprz, papryka ostra, zioła.
Wykonanie:
Do garnka do gotowania na parze wlewamy piwo i wodę. Moja proporcja to 2/3 piwa i 1/3 wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, zioła, kminek i liście laurowe, po czym zagotowujemy.
Na sicie w garnku kładziemy golonki i gotujemy na parze 2-3 godziny (w zależności od ich wielkości).Pod koniec gotowania golonek dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, brokuły, czosnek. To wszystko razem gotujemy minimum 40 minut. Po ugotowaniu golonusie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem, po czym krótko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku.
Jak otrzymać nagrody?
Nagrody, trzy wspaniałe parowary Philipsa prześlemy pocztą.
Po prostu Philips
Dwie pozostałe nagrody to parowary Philips Pure Essentials HD9140. Wysokiej jakości parowar z pojemnikiem na przyprawy nadaje potrawom wyborny aromat ziół i przypraw. Zaprogramowane ustawienia zegara, funkcja trzymania ciepła i broszura z profesjonalnymi przepisami pomagają przygotować wyborne dania za każdym razem. Parowar posiada optymalne, zaprogramowane ustawienia zegara m.in. do gotowania jaj, warzyw i ryżu. Wyposażony został w zegar cyfrowy, wskaźnik usuwania kamienia z sygnałem dźwiękowym, schowek na przewód oraz we wskaźnik konieczności uzupełnienia wody.