Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Tarte Orzechy laskowe wchodzą w skład zestawu produktów, które można wygrać w naszym konkursie

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

W nowym konkursie mamy do rozdania aż 10 zestawów produktów do domowych wypieków. Są zdrowe i ekologiczne. Czekamy na przepisy. Wpisujecie je w komentarzach pod tekstem.

W willi "Pod Matką Boską” bywał Bolesław Prus, tutaj powstały liczne strony "Lalki” i "Placówki”.

Kulnarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Nałęczowa

W archiwach słynnej kawiarni \"Ewelina” zachowało się zdjęcie Bolesława Prusa, zrobione na tle \"Willi pod Matką Boską”, gdzie kawiarnia dziś się mieści. Prus zakochał się w Nałęczowie i żonie dyrektora uzdrowiska. W Nałęczowie romansował także Stefan Żeromski. Obaj byli smakoszami. A jaką kuchnię cenili?

Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Czyli genialna przekąska do piwa w postaci serdelków zatopionych w zalewie octowej. Oryginalna nazwa: utopence (topielce).

 (sxc.hu)

Zalewajka z Podlasia

Też ma korzenie austrowęgierskie. Od klasycznego żurku różni się tym, że pływają w niej ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, grzyby czy łazanki.

Galicyjski smak na Lubelszczyźnie (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Galicyjski smak na Lubelszczyźnie

Na Lubelszczyźnie można zjeść sznycel po wiedeńsku, kotlety w musztardzie, sztukę mięsa, maczankę po krakowsku a nawet fasolę z mięsem i papryką; słynne jadło 91 pułku z Budziejowic. Na deser: racuszki ze śliwkowymi powidłami, przysmak cesarza Franciszka Józefa. Nic dziwnego, bo przez malowniczą rzekę Tanew przez 99 lat biegła granica między Galicją a Królestwem Polskim.

Katarzyna i Krzysztof Żurawiczowie: W naszej jurcie można mieszkać nawet zimą (Waldemar Sulisz)

Mongolski smak na Polesiu

We wsi Bukowa Mała położonej u stóp Pagórów Chełmskich stoją najprawdziwsze mongolskie jurty, w których mieszkać można nawet zimą. Turysta, który tu zajrzy, może nad ogniskiem przyrządzić sobie mongolski kociołek. Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny odtwarzamy smak dzikiego Polesia z mocno orientalną nutą.

W Zajeździe Ułańskim w Lublinie kucharze mają fantazję, można tam zjeść ułański gulasz, specjał z po

Ułański smak: Polewka, pieczeń, bigos, grochówka, juki

Bo w sercu ułana, gdy je położysz na dłoń, na pierwszym miejscu panna, przed nią tylko koń – wyznał generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Drugiej Rzeczpospolitej, który potrafił do restauracji wjechać konno. To się nazywa ułańska fantazja. Czy obowiązywała także w ułańskiej kuchni?

Andrzej Malinowski - jeden z najlepszych kucharzy na Lubelszczyźnie poleca na noworoczny obiad pierś

Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca.

Ks. Tomasz Lewniewski proboszcz kazimierskiej fary, zrobi na wigilię śledzie z cebulą i wiejskim ole

Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski.

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Aromatyczny makaron z tuńczykiem Emilii, sałatka makaronowa Moniki, penne rigate Pyzy i pyszny makaron z serem i wiśniami Wilczycy wygrywają nasz \"makaronowy\" konkurs. Autorki zwycięskich potraw prosimy o kontakt. Dziękujemy firmie \"Czanieckie makarony\" za ufundowanie czterech koszy delikatesowych.

Do przyrządzenia Gefilte fish potrzebujemy karpia (sxc.hu)

Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach.

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.  (sxc.hu)

Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.

Chanukowe placki z Piask (Maciej Kaczanowski)

Chanukowe placki z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.

 (Viridiflavus/ http://pl.wikipedia.org)

Flaczki z lina w Piaskach

Lin to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Na liny w śmietanie przyjeżdżała przed wojną do Kazimierza Dolnego Hanka Ordonówna. W Piaskach przetrwała tradycja przyrządzania flaczków z lina.

Jesienne odłowy ryb mają na Lubelszczyźnie kilkuwiekową tradycję tak jak we wsi Momoty (Dorota Awior

Rybacki smak: Cała prawda o karpiu

Kiedy nadchodzą jesienne chłody, rybacy wchodzą na stawy licznie rozsiane na Lubelszczyźnie, spuszczają wodę i zaczynają odłowy. A po skończonej pracy zasiadają do karpia uwędzonego na ognisku.

Swieta jest prawnikiem, mieszka w Stanisławowie, jej pasją jest gotowanie

Kuchnia polskich Kresów: Pielmieni

Razem ze Swietą Paraniuk ze Stanisławowa wskrzesiliśmy w Lublinie kuchnię polskich Kresów. Choć dziś rodzinne miasto Swiety nazywa się Iwano-Frankowsk, to w jej sercu mieszka Polska. Dziś nauczymy się robić pastillę i słynne pielmieni.

Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie (sxc.hu)

Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie

Działa w Lublinie. Zrzesza kobiety pasjonujące się nalewkami. Do założenie tego nieformalnego towarzystwa doszło w Lublinie przed kilku laty.

Krzysztof Cugowski wokalista Budki Suflera podczas pracy w jury I Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek K

Nalewki. Praktyczne porady

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Sporządzone przez zalanie owoców świeżych lub suszonych, albo ziół alkoholem i osłodzonych syropem. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml).

 (sxc.hu)

Przepis na nalewkę z kaliny

Przeczytaj o tym, jak można zrobić smaczną nalewkę z kaliny.

Jak zrobić pyszny likier gruszkowy

Przepis na likier gruszkowy

Bardzo pyszna, aromatyczna nalewka.

Nasze babcie miały na bigos sposoby. Potrafiły zakisić kapustę, a wcześniej zbierały się na obrzędac

Bigos: Jak się go gotuje i je na Lubelszczyźnie

Bigos to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Ma coś z polskiej duszy. Na Lubelszczyznę trafił z Litwy za sprawą króla Władysława Jagiełły. Bigos doczekał się nawet bigośnicy. Nasz region słynie z bigosu myśliwskiego, w którym czuć aromat litewskiej kuchni.

Nalewka z malin (sxc.hu)

Nalewka z malin

Przeczytaj jak wykonać przepyszną nalewkę z malin.

Benedyktynka  (Archiwum)

Nalewki: Tajemnice benedyktynki

Benedyktynka to jedna z najsłynniejszych nalewek na świecie. Jej receptura sięga średniowiecza.

Cytrynówka (sxc.hu)

Domowe nalewki: Cytrynówka

Poznajcie przepis na pyszną domową cytrynówkę.

Paweł Loroch z „Pytania na śniadanie”: Nalewki? To lubię (Lubelska Szkoła Fotografii)

Skąd wzięły się nalewki? Zalety trunków z Lubelszczyzny

Kiedy Robert Makłowicz spróbował biłgorajskiej żurawinówki, napisał, że jeden turniej nalewek organizowany przez Kresową Akademię Smaku z Lublina jest więcej wart niż cały dorobek polityczny Jaskierni i kompletna dyskografia \"Piaska” Piasecznego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium