Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

 (Archiwum)

Wiosenna cukinia z patelni

W sklepach można kupić 1 kk cukinii za 7 zł. Wystarczy na 3 smaczne dania.

Kwiaty cukinii też są jadalne. Smaży się je w cieście naleśnikowym (Archiwum)

Smażona cukinia według Leonarda da Vinci

Fanom wegetariańskiej kuchni polecam książkę \"Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”. To kopalnia wiedzy o artyście, obyczajach i kuchni.

Mniszek lekarski czyli popularny mlecz. Młode listki są zdrowym dodatkiem do wiosennych sałatek (arc

Wiosenne sałaty i sałatki

Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.

Renata Kleczkowska - Pałka i Marek Pitus prowadzą w Hrubieszowie pensjonat i restaurację "Colltura”
film

Szkoła gotowania: Warkocz z 3 rodzajów mięs (wideo)

Miał po kilka kochanek na raz, świetnie gotował, żył na kredyt i pisał świetne wiersze. Kto? Bolesław Leśmian z Hrubieszowa. Postanowiliśmy odtworzyć warkocz z trzech rodzajów mięs. Jego popisowe danie.

 (Fot. Jacek Świerczyński)
film

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.

 (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania. Bryzol ze "Świdniczanki" (wideo)

Zupa jak u mamy, bryzol jak w Europie, wystrój jak w PRL. Do tego niezrównany smak potraw, nieprzyzwoicie niskie ceny i kolekcja srebrnych patelni zdobytych w ogólnopolskich konkursach. Legenda \"Świdniczanki” trwa.

Ismael Hernandez i jego tortilla (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania: Tortilla española (wideo)

Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.

Bar Pośpiech przy ul. Lubartowskiej (Fot. Jacek Świerczyński)

Jak rumsztyk to w "Pośpiechu” na Lubartowskiej

Rumsztyk, ozorek w sosie chrzanowym, mielony z buraczkami. Takie rarytasy można zjeść w lubelskim barze \"Pośpiech” przy ul. Lubartowskiej.

W Hiszpanii paellę robi się na specjalnych patelniach zwanych "PAELLERA” (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania: Paella (wideo)

Paella to jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskich. Polecamy. Naszym nauczycielem będzie Ismael Hernandez Suarez.

 (Fot. Maciej Kaczanowski)

Pstrągi po chłopsku

Plasterki wędzonego boczku nadają pstrągom wspaniały aromat. Polecamy.

Jeśli do marynaty dodamy kilka kropel tabasco, żeberka będą smaczniejsze (Fot. Waldemar Sulisz)

Żeberka w sosie własnym

W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.

Krystyna Łowczak: Naleśniki tatarskie robi się w naszym domu od pokoleń (Fot. Waldemar Sulisz)

Tatarskie naleśniki z Markuszowa

W 1685 roku Jan III Sobieski spróbował w Markuszowie małych pikantnych ciasteczek z farszem, zwanych \"nalistnikami”. Zrobiła je żona Rodlina Lachowicza, Tatara służącego w polskim wojsku. Tak zaczęła się kariera naleśników tatarskich.

 (Fot. Waldemar Sulisz)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Lebiodki

To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa

 (M. Kaczanowski)

Racuszki na chandrę

Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.

Placki z cukinii (J. Świerczyński)

Przepis: Placki z cukinii

Wystarczą dwie cukinie, żeby zrobić zdrowy obiad dla całej rodziny.

 (M. Kaczanowski)

Dobre rzeczy: Mielony

Mielony był kiedyś bardzo cenionym daniem. Robiono go z dobrego mięsa, podawano z ziemniakami i buraczkami.

 (M. Kaczanowski)

Rumsztyk czy bryzol

Zniknęły z lubelskich restauracji. A szkoda.

 (M. Kaczanowski)

Smak PRL: golonka, rumsztyk i bryzol

Golonkę na puree z grochu z zasmażaną kapustą zmawiali w restauracji \"Europa” Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Z czasem klasyczny przepis udoskonalił Kazimierz Grześkowiak. Która golonka była lepsza? Rozsądźcie sami.

 (M. Kaczanowski)

Golonka po redaktorsku

Jeden z klasycznych przepisów na golonkę.

Festiwal Smaków (archiwum)

Festiwal Smaków trwa w Gali

Dziś i jutro można odwiedzać stoiska ustawione w Gala Dom. To pierwsza w tym roku edycja Festiwalu Smaków. Na specjalnie przygotowanych stoiskach można będzie posmakować najlepszych hiszpańskich specjałów.

 (Waldemar Sulisz)

Przepisy kulinarne: Ruskie pierogi

Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.

Przepis na kotlet de volaille (Waldemar Sulisz)

Szkoła gotowania: Przepis na kotlet de volaille

Najpierw stworzył go genialny Marie-Antoine Carême, kucharz cara Aleksandra I. Z carskiej kuchni trafił do Lublina. Kotlet de volaille był najszykowniejszym daniem karnawałowym w latach dwudziestych. Był, bo się zbył.

 (sxc.hu)

Przepisy kulinarne: Pyszny schab na rodzinny obiad

Jeśli masz w lodówce kawałek schabu, możesz przyrządzić go tak, że będzie rozpływał się w ustach.

Karp po żydowsku

Przepisy na dania wigilijne. Potrawy z różnych stron Polski

Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.

 (Archiwum)

Dania wigilijne po lubelsku

Barszcz z pierogami, karp po żydowsku, kutia i łamańce z makiem. Wigilia na Lubelszczyźnie pachnie Kresami i zaczarowanym Polesiem. Tu nawet pierogi mają duszę

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium