Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W sklepach można kupić 1 kk cukinii za 7 zł. Wystarczy na 3 smaczne dania.
Fanom wegetariańskiej kuchni polecam książkę \"Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”. To kopalnia wiedzy o artyście, obyczajach i kuchni.
Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.
Miał po kilka kochanek na raz, świetnie gotował, żył na kredyt i pisał świetne wiersze. Kto? Bolesław Leśmian z Hrubieszowa. Postanowiliśmy odtworzyć warkocz z trzech rodzajów mięs. Jego popisowe danie.
Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.
Zupa jak u mamy, bryzol jak w Europie, wystrój jak w PRL. Do tego niezrównany smak potraw, nieprzyzwoicie niskie ceny i kolekcja srebrnych patelni zdobytych w ogólnopolskich konkursach. Legenda \"Świdniczanki” trwa.
Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.
Rumsztyk, ozorek w sosie chrzanowym, mielony z buraczkami. Takie rarytasy można zjeść w lubelskim barze \"Pośpiech” przy ul. Lubartowskiej.
Paella to jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskich. Polecamy. Naszym nauczycielem będzie Ismael Hernandez Suarez.
Plasterki wędzonego boczku nadają pstrągom wspaniały aromat. Polecamy.
W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.
W 1685 roku Jan III Sobieski spróbował w Markuszowie małych pikantnych ciasteczek z farszem, zwanych \"nalistnikami”. Zrobiła je żona Rodlina Lachowicza, Tatara służącego w polskim wojsku. Tak zaczęła się kariera naleśników tatarskich.
To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa
Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.
Wystarczą dwie cukinie, żeby zrobić zdrowy obiad dla całej rodziny.
Mielony był kiedyś bardzo cenionym daniem. Robiono go z dobrego mięsa, podawano z ziemniakami i buraczkami.
Zniknęły z lubelskich restauracji. A szkoda.
Golonkę na puree z grochu z zasmażaną kapustą zmawiali w restauracji \"Europa” Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Z czasem klasyczny przepis udoskonalił Kazimierz Grześkowiak. Która golonka była lepsza? Rozsądźcie sami.
Jeden z klasycznych przepisów na golonkę.
Dziś i jutro można odwiedzać stoiska ustawione w Gala Dom. To pierwsza w tym roku edycja Festiwalu Smaków. Na specjalnie przygotowanych stoiskach można będzie posmakować najlepszych hiszpańskich specjałów.
Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.
Najpierw stworzył go genialny Marie-Antoine Carême, kucharz cara Aleksandra I. Z carskiej kuchni trafił do Lublina. Kotlet de volaille był najszykowniejszym daniem karnawałowym w latach dwudziestych. Był, bo się zbył.
Jeśli masz w lodówce kawałek schabu, możesz przyrządzić go tak, że będzie rozpływał się w ustach.
Potrawy wigilijne i świąteczne. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie, dania wigilijne. Zobacz jak zrobić nietypowe potrawy pochodzące z różnych stron kraju.
Barszcz z pierogami, karp po żydowsku, kutia i łamańce z makiem. Wigilia na Lubelszczyźnie pachnie Kresami i zaczarowanym Polesiem. Tu nawet pierogi mają duszę