Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują wątróbki z dorsza z firmy King Oscar. Werdykt: 4,5.
Po pierwsze puszka ma kluczyk, po drugie ma informację, że wątróbki są bez konserwantów. Po trzecie dorsz pochodzi z wód arktycznych w pobliżu malowniczych wysp Lofoten.
Jak to smakuje? Wątróbki są delikatne, zalane dobrym olejem. I co ważne, po otwarciu puszki wydobywa się i roznosi po kuchni piękny aromat. Żadnych tranowych skojarzeń.
Wątróbki są delikatne w smaku, aromatyczne, kruche. Po wyjęciu na talerzyk nie rozpadają się, można je pokroić na plasterki. I tej wersji się trzymałem.
Plasterki wątróbek na pumperniklu, lekko doprawione świeżo zmielonym pieprzem były bardzo smaczne. W drugiej wersji ułożyłem je na połówkach jajek na twardo, w trzeciej na kawałkach żółtego sera. Ten sam rezultat. Ocena: 4.5!
Jak trafię puszki w sklepie zrobię sobie sałatkę, której przepis poniżej podaję.
Czekam także na wątróbki z dorsza po kaukasku oraz wątróbki z dorsza po węgiersku.
Rosyjska sałatka z wątróbką z dorsza
2 puszki wątróbki z dorsza w tłuszczu własnym 115 g marki King Oscar
2 jajka ugotowane na twardo
mała cebula
jedno duże jabłko
sól i pieprz
kilka liści zielonej sałaty
Wykonanie:
Wątróbkę z dorsza marki King Oscar odsączyć z tłuszczu. Jaja, jabłko i cebulę drobno pokroić. Następnie wymieszać ostrożnie wszystkie składniki tak, aby wątróbka nam się za bardzo nie rozpadła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na liściach sałaty. Smacznego!
Czy to jest zdrowe?
Naturalny olej, w których zostały zanurzone wątróbki to rodzaj tranu o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Zawarta w nim witamina A, potrzebna do właściwego rozwoju komórek, zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów oraz dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo tłuszcz rybi zawiera NNKT, czyli cenne kwasy tłuszczowe, wzmacniające system odpornościowy organizmu oraz układ krążenia.
Podsumowując, zamiast jeść suplementy, lepiej jeść wątróbki w sałatce.