Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

W kapitule wrocławskiego turnieju zasiądą Piotr Bikont i Robert Makłowicz (Fot. Maciej Kaczanowski)

III Turniej nalewek i destylatów we Wrocławiu!

W sobotę 4 czerwca we Wrocławiu odbędzie się kolejne święto pasjonatów nalewek. Po raz pierwszy w Polsce spotkają się także fani destylatów owocowych.

 (Stock.xchng)

Przepisy na nalewki. Zbigniew Sierszuła: Morelówka

Zbigniew Sierszuła był gościem II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek, wygłosił wykład o harmonii, jako najważniejszym składniku nalewki. Oto jego autorski przepis na bardzo słodką i aromatyczną nalewkę.

 (Stock. xchng)

Przepisy na nalewki. Hieronim Błażejak: Nalewka farmaceutów

W jej przygotowaniu specjalizowali się przed wojną farmaceuci. Jest bardzo delikatna w smaku.

Janusz Wójtowicz z Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie, dr Ewa Sienkiewicz-Petit z Paryża i wars

Konwent i warsztaty nalewek w Lublinie

W sobotę i niedzielę 14-15 maja na VII Targach Ogrodniczych Eden w Lublinie będzie można nauczyć się robić nalewki od mistrzów, posłuchać wykładów i wziąć udział w bezpłatnych warsztatach.

 (sxc.hu)

VII Targi Ogrodnicze Eden w Lublinie. Raj dla smakoszy!

Afrykański ogórek, czerwona brukselka, fasolnik egipski, karczochy, kiwi, kosztela, pigwa, szalotka. Kupujemy, sadzimy, czekamy i jemy. Na rozpoczynających się w sobotę 14 maja w Lublinie VII Targach Ogrodniczych Eden będzie można kupić nasiona modnych warzyw oraz sadzonki drzew i krzewów na nalewki.

 (Stock.xchng)

Faszerowane papryczki do chrupania

Na lubelskim targu można kupić małe papryczki. Wyglądają groźnie, wcale nie są ostre i można je spożytkować do zrobienia pysznej zakąski.

 (Stock.xchng)

Jak zrobić ser Liptauer do bułeczek?

Ser Liptauer to cudowna kombinacja bryndzy, masła, słodkiej papryki w proszku, kaparów, sardeli i sproszkowanego kminku – twierdzi Piotr Bikont. Jak to smakuje?

Mięso najlepiej kłaść na ruszt wtedy, kiedy rozżarzone węgle pokryje cieniutka warstwa szarego popio

Przepisy na grilla: Jakie ryby, mięso, grzyby, owoce i warzywa na ruszt

Grillowanie to najpopularniejszy wśród Polaków sposób spędzania wiosennych i letnich wieczorów. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, żeby dobrze smakowało.

 (Archiwum)

Jan Paweł II lubił czekoladę, sernik i piernik z Lublina

Lubił czekoladę. Kremówki. Tradycyjny piernik, podawany na KUL-u. W Watykanie często podawano sernik.

 (M. Kaczanowski)

Papieski smak

Karol Wojtyła jadał bardzo skromnie. Uwielbiał ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Jak został papieżem, na watykańskim stole pojawiła się zupa minestrone, spaghetti oraz cielęcina. Na deser siostry podawały sernik i szarlotkę.

 (Maciej Kaczanowski)

Wielkanocny smak

Może być z chrzanem, kwasem z kiszonych ogórków i suszonymi grzybami. Nazywa się żur, Górale nazywają go święceliną, na Lubelszczyźnie nosi nazwę kwaszy lub kisielicy.

Kapliczka w Babinie, jedna z najpiękniejszych na Lubelszczyźnie (Waldemar Sulisz)

Smak Babina

Był sekretarzem królewskim. I najwybitniejszym poetą swoich czasów. Należał do Rzeczpospolitej Babińskiej, jednego z najsławniejszych polskich kabaretów. W Babinie, leżącym nieopodal bychawskiej szosy pisał wiersze, biesiadował i pił węgierskie wino. Umarł młodo. Miał pięć pogrzebów. A teraz wyszło na jaw, że czaszka wyjęta z jego trumny należała do kobiety.

 (Stock.xchng)

Żółty ser. Na zimno i na gorąco!

Panierowany camembert na sałacie ma trochę kalorii. Ale jak smakuje? Żółty ser to świetny dodatek do smakowitych sałatek. Na gorąco może być pełnym, obiadowym daniem.

 (Archiwum)

Przepis na naleśniki Kubusia Puchatka

Z miodem lipowym i sokiem z cytryny. Dla dużych i małych. Dobre niebywale.

Na specjalnej deseczce robi się na kluseczkach wzorki (sxc)

Gnudi. Włoskie kopytka ze szpinaku z masłem szałwiowym

Delikatniejsze od gnocchi, przygotowane z serem ricotta oraz odrobiną parmezanu i bardzo szybkie w wykonaniu, sprawią przyjemność całej rodzinie.

Zrobienie domowej ricotty jest bardzo proste (Fot. Stock.xchng)

Jak zrobić ser ricotta w domu?

Zrób sobie pyszny serek ricotta w domu. Bedzie na śniadanie. I na obiad.

Dobra zupa serowa nie jest zła (Fot. stock.xchng)

Zupa serowa z szałwią

Zainspirował mnie Robert Makłowicz. Zupa jest wyjątkowo dobra.

Tortille łatwo upiec w domu (Fot. stock.xchng)

Na śniadanko quesadilla

To tortilla z żółtym serem. Oliwki dodadzą jej smaku. Zaczynamy od upieczenia pysznych placków.

Przedwojenny Lublin (Archiwum Teatru NN)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Literacki smak

Kiedy Józef Czechowicz zobaczył na talerzu raki, dostał gęsiej skórki. Kelner podał mu na uspokojenie kalarepkę. Zrezygnowany zamówił kotlety po zamojsku. Z czosnkiem i majerankiem.

 (Archiwum)

Wiosenna cukinia z patelni

W sklepach można kupić 1 kk cukinii za 7 zł. Wystarczy na 3 smaczne dania.

Kwiaty cukinii też są jadalne. Smaży się je w cieście naleśnikowym (Archiwum)

Smażona cukinia według Leonarda da Vinci

Fanom wegetariańskiej kuchni polecam książkę \"Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”. To kopalnia wiedzy o artyście, obyczajach i kuchni.

Mniszek lekarski czyli popularny mlecz. Młode listki są zdrowym dodatkiem do wiosennych sałatek (arc

Wiosenne sałaty i sałatki

Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.

Renata Kleczkowska - Pałka i Marek Pitus prowadzą w Hrubieszowie pensjonat i restaurację "Colltura”
film

Szkoła gotowania: Warkocz z 3 rodzajów mięs (wideo)

Miał po kilka kochanek na raz, świetnie gotował, żył na kredyt i pisał świetne wiersze. Kto? Bolesław Leśmian z Hrubieszowa. Postanowiliśmy odtworzyć warkocz z trzech rodzajów mięs. Jego popisowe danie.

 (Fot. Jacek Świerczyński)
film

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.

 (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania. Bryzol ze "Świdniczanki" (wideo)

Zupa jak u mamy, bryzol jak w Europie, wystrój jak w PRL. Do tego niezrównany smak potraw, nieprzyzwoicie niskie ceny i kolekcja srebrnych patelni zdobytych w ogólnopolskich konkursach. Legenda \"Świdniczanki” trwa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium