Zbigniew Sierszuła był gościem II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek, wygłosił wykład o harmonii, jako najważniejszym składniku nalewki. Oto jego autorski przepis na bardzo słodką i aromatyczną nalewkę.
4 kg moreli starych odmian, 60 dag suszonych moreli, 3 l alkoholu o mocy 60%, 5 dag cukru.
Wykonanie:
Owoce umyć i wydrylować, zostawiając pestkę w co dziesiątej moreli. Świeże i suszone morele układamy w słoju, przesypując je cukrem. Odstawić na parapet.
Kiedy morele puszczą sok, zalać je alkoholem. Spirytus wymieszać z wodą na miesiąc przed zalaniem owoców. Po zalaniu odstawić słój na słoneczny parapet na cztery miesiące.
Przefiltrować nalewkę przez płótno. Wycisnąć owoce, powstały ekstrakt dolać do przefiltrowanej nalewki. Po kilku dniach przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek i odstawić na pół roku.