To tortilla z żółtym serem. Oliwki dodadzą jej smaku. Zaczynamy od upieczenia pysznych placków.
Najpierw trzeba zrobić tortille. Te pyszne placki najlepsze są z mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej.
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka pszennej, 1 łyżka oliwy lub masła, sól, woda.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy na małe porcje, cienko wałkujemy, smażymy na patelni bez tłuszczu, aż na plackach pojawią się brązowe plamki. I gotowe.
Robimy quasadillę
Składniki:
8 placków, 2 pomidory, dobry, żółty ser, czarne oliwki.
Wykonanie:
Na tortillach układamy plastry żółtego sera, cienkie plasterki pomidora i połówki oliwek. Składamy na pół i zapiekamy w piekarniku.
Do quasadilli możemy dodać grzyby, kiełbaski chorizo, plasterki ugotowanych ziemniaków. Kto lubi, ostry sos chili.