Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.
Dla kowbojów
W Brazylii przyrządza się fejoladę, treściwy gulasz z fasoli, wołowiny i wieprzowiny. Potrawę zapieka się w specjalnych naczyniach i podaje z chlebem.
W Ameryce fasola z wieprzowiną w puszkach była ulubionym daniem podczas wojny secesyjnej w 1860 roku. W Anglii pieczoną fasolę jada się z tostami, jajkami sadzonymi i bekonem. I to na śniadanie.
W Polsce fasolka po bretońsku była żelazną pozycją w barach i restauracjach z epoki PRL. Polacy tak ją polubili, że fasolkę nadal można spotkać w Warsie, dworcowych restauracjach i przydrożnych barach. Na Lubelszczyźnie dobrą fasolkę po bretońsku można zjeść w restauracjach powstałych na bazie dawnych knajp prowadzonych przez Gminne Spółdzielnie "Samopomoc Chłopska”.
Hiszpan gotuje fasolkę po bretońsku
Składniki:
40 dag fasoli "Jasiek”, 15 dag cebuli, 20 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 1 papryczka chili świeża, 2 papryczki chili suszone, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, szczypta soli, 2 łyżki majeranku, oliwa z oliwek, ser żółty (taki, który łatwo się roztapia).
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, w garnku zalać wrzątkiem, gotować do miękkości.
Na patelnię wlać oliwę. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać, dodać suszoną i świeżą papryczkę chili, pokrojoną bardzo drobno. Smażyć 2 minuty, dodać boczek pokrojony na drobne kawałki, po chwili kiełbasę pokrojoną w "półplasterki”.
Doprawić solą i majerankiem. – Następnie dodać sos pomidorowy, który powstaje ze zmiksowania pomidorów. Wymieszać z odcedzoną fasolą i gotowe – mówi Ismael Hernandez.
Gotową fasolkę przełożyliśmy do żaroodpornego naczynia, przykrywając ją plasterkami sera żółtego. Powędrowała do wcześniej nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 5 minut. Hiszpański kucharz Ismael Hernandez pierwszy raz w życiu jadł polska fasolkę po bretońsku.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
Zapraszają Monika Januszek i Waldemar Sulisz