Z miodem lipowym i sokiem z cytryny. Dla dużych i małych. Dobre niebywale.
Jaka patelnia? Najlepsza jest żeliwna, odporna na zarysowanie, szybko się nagrzewa, jest oszczędna. Dobra jest patelnia stalowa, tzw. "cygańska”.
Na czym smażyć? Klasyka to przetarcie patelni kawałkiem słoniny. Można dodać do ciasta odrobinę oleju. Wtedy naleśniki udadzą się na pewno.
Naleśniki Kubusia Puchatka
1 szklanka mąki, 2 jajka, mleko, sól, masło, płynny miód lipowy, sok z cytryny.
Wykonanie:
Jajka ubić z połową mleka, dodać połowę roztopionego masła, mąkę, sól. Ubić mikserem, dodać resztę mleka i miód. Mleko można wymieszać ze śmietaną.
Do ciasta można dodać łyżkę płatków owsianych. Ile mleka i masła do ciasta – trzeba poeksperymentować.
Rozgrzaną patelnię posmarować olejem lub kawałkiem słoniny. Usmażyć naleśniki. Każdy polać miodem, skropić sokiem z cytryny i złożyć na pół.
Niebywale dobre.
Smacznego.