

Lubił czekoladę. Kremówki. Tradycyjny piernik, podawany na KUL-u. W Watykanie często podawano sernik.

Doceniał smak lubelskiego piernika, zabierał go do Krakowa. Od pani Marii otrzymałem przepis na papieski piernik.
Piernik dla Ojca Świętego
Składniki:
1 kg mąki tortowej, 10 dużych jaj, 0,5 l śmietany 30 %, 0,5 kg miodu gryczanego, 40 dag cukru, 2 dag sody oczyszczonej, karmel z 2 łyżek cukru, 15 dag rodzynek, 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 4 łyżki śliwek suszonych, przyprawa do piernika.
Wykonanie:
Żółtka rozetrzeć z cukrem. Wlewać cienką stróżką miód i ucierać. Dodać śmietanę i resztę składników. Oprócz mąki. Bić na sztywno białka jaj. Dodawać po trochu mąki i piany. Wyrobić. Przełożyć do blachy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę 15 minut.