

Delikatniejsze od gnocchi, przygotowane z serem ricotta oraz odrobiną parmezanu i bardzo szybkie w wykonaniu, sprawią przyjemność całej rodzinie.

40 dag sera ricotta, 25 dag szpinaku, 2 jajka, 3 łyżki startego parmezanu, 5 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 16 listków szałwii, 1 łyżka octu balsamicznego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Wykonanie:
Zblanszować liście szpinaku, osączyć, osuszyć i posiekać.
W misce połączyć szpinak, ser ricotta, jaja, parmezan, sól, pieprz, gałkę. Stopniowo dodawać mąkę. Wstawić do lodówki.
Zwilżyć dłonie wodą. Ze schłodzonej masy formować podłużne lub okrągłe kluski. Obtaczać w mące i gotować we wrzącej, osolone wodzie aż do wypłynięcia.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić listki szałwii, dusić minutę, uważając, żeby nie spalić masła. Zdjąć z ognia, dodać ocet balsamiczny na smak.
Polać gnudi masłem szałwiowym, posypać parmezanem.