W jej przygotowaniu specjalizowali się przed wojną farmaceuci. Jest bardzo delikatna w smaku.
Autorski przepis Hieronima Błażejaka
1 kg cytryn, 1 l mleka, 1 l alkoholu 95%, 70 dag cukru.
Wykonanie:
Cytryny należy wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry, usunąć pestki i włożyć do słoja. Zasypać cukrem i odstawić w słoneczne miejsce, żeby cytryny puściły sok.
Wlać do słoja mleko, następnie alkohol. Zakręcić i wstrząsnąć słojem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ostawić na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząsnąć słojem.
Po tym czasie nalewkę przesączyć przez płótno. Ostawić do sklarowania na kilka dni. Po raz drugi przefiltrować przez lejek wypełniony bawełnianą watą. Odstawić do sklarowania. Po raz trzeci przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek i odstawić na pół roku.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Wojciecha Lewandowskiego: Nalewki i likiery z domowego kredensu, Olimp Media, Poznań 2010, którą autor prezentował w 14 maja podczas II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek towarzyszącego VII Targom Ogrodniczym Eden.