Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

 (Archiwum)

Przepis na naleśniki Kubusia Puchatka

Z miodem lipowym i sokiem z cytryny. Dla dużych i małych. Dobre niebywale.

Na specjalnej deseczce robi się na kluseczkach wzorki (sxc)

Gnudi. Włoskie kopytka ze szpinaku z masłem szałwiowym

Delikatniejsze od gnocchi, przygotowane z serem ricotta oraz odrobiną parmezanu i bardzo szybkie w wykonaniu, sprawią przyjemność całej rodzinie.

Zrobienie domowej ricotty jest bardzo proste (Fot. Stock.xchng)

Jak zrobić ser ricotta w domu?

Zrób sobie pyszny serek ricotta w domu. Bedzie na śniadanie. I na obiad.

Dobra zupa serowa nie jest zła (Fot. stock.xchng)

Zupa serowa z szałwią

Zainspirował mnie Robert Makłowicz. Zupa jest wyjątkowo dobra.

Tortille łatwo upiec w domu (Fot. stock.xchng)

Na śniadanko quesadilla

To tortilla z żółtym serem. Oliwki dodadzą jej smaku. Zaczynamy od upieczenia pysznych placków.

Przedwojenny Lublin (Archiwum Teatru NN)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Literacki smak

Kiedy Józef Czechowicz zobaczył na talerzu raki, dostał gęsiej skórki. Kelner podał mu na uspokojenie kalarepkę. Zrezygnowany zamówił kotlety po zamojsku. Z czosnkiem i majerankiem.

 (Archiwum)

Wiosenna cukinia z patelni

W sklepach można kupić 1 kk cukinii za 7 zł. Wystarczy na 3 smaczne dania.

Kwiaty cukinii też są jadalne. Smaży się je w cieście naleśnikowym (Archiwum)

Smażona cukinia według Leonarda da Vinci

Fanom wegetariańskiej kuchni polecam książkę \"Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej”. To kopalnia wiedzy o artyście, obyczajach i kuchni.

Mniszek lekarski czyli popularny mlecz. Młode listki są zdrowym dodatkiem do wiosennych sałatek (arc

Wiosenne sałaty i sałatki

Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.

Renata Kleczkowska - Pałka i Marek Pitus prowadzą w Hrubieszowie pensjonat i restaurację "Colltura”
film

Szkoła gotowania: Warkocz z 3 rodzajów mięs (wideo)

Miał po kilka kochanek na raz, świetnie gotował, żył na kredyt i pisał świetne wiersze. Kto? Bolesław Leśmian z Hrubieszowa. Postanowiliśmy odtworzyć warkocz z trzech rodzajów mięs. Jego popisowe danie.

 (Fot. Jacek Świerczyński)
film

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.

 (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania. Bryzol ze "Świdniczanki" (wideo)

Zupa jak u mamy, bryzol jak w Europie, wystrój jak w PRL. Do tego niezrównany smak potraw, nieprzyzwoicie niskie ceny i kolekcja srebrnych patelni zdobytych w ogólnopolskich konkursach. Legenda \"Świdniczanki” trwa.

Ismael Hernandez i jego tortilla (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania: Tortilla española (wideo)

Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.

Bar Pośpiech przy ul. Lubartowskiej (Fot. Jacek Świerczyński)

Jak rumsztyk to w "Pośpiechu” na Lubartowskiej

Rumsztyk, ozorek w sosie chrzanowym, mielony z buraczkami. Takie rarytasy można zjeść w lubelskim barze \"Pośpiech” przy ul. Lubartowskiej.

W Hiszpanii paellę robi się na specjalnych patelniach zwanych "PAELLERA” (Fot. Waldemar Sulisz)
film

Szkoła gotowania: Paella (wideo)

Paella to jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskich. Polecamy. Naszym nauczycielem będzie Ismael Hernandez Suarez.

 (Fot. Maciej Kaczanowski)

Pstrągi po chłopsku

Plasterki wędzonego boczku nadają pstrągom wspaniały aromat. Polecamy.

Jeśli do marynaty dodamy kilka kropel tabasco, żeberka będą smaczniejsze (Fot. Waldemar Sulisz)

Żeberka w sosie własnym

W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.

Krystyna Łowczak: Naleśniki tatarskie robi się w naszym domu od pokoleń (Fot. Waldemar Sulisz)

Tatarskie naleśniki z Markuszowa

W 1685 roku Jan III Sobieski spróbował w Markuszowie małych pikantnych ciasteczek z farszem, zwanych \"nalistnikami”. Zrobiła je żona Rodlina Lachowicza, Tatara służącego w polskim wojsku. Tak zaczęła się kariera naleśników tatarskich.

 (Fot. Waldemar Sulisz)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Lebiodki

To przepyszne paszteciki nadziewane ...lebiodą. - Tak się u nas w domu gotowało - wspomina Helena Opolska z Markuszowa

 (M. Kaczanowski)

Racuszki na chandrę

Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.

Placki z cukinii (J. Świerczyński)

Przepis: Placki z cukinii

Wystarczą dwie cukinie, żeby zrobić zdrowy obiad dla całej rodziny.

 (M. Kaczanowski)

Dobre rzeczy: Mielony

Mielony był kiedyś bardzo cenionym daniem. Robiono go z dobrego mięsa, podawano z ziemniakami i buraczkami.

 (M. Kaczanowski)

Rumsztyk czy bryzol

Zniknęły z lubelskich restauracji. A szkoda.

 (M. Kaczanowski)

Smak PRL: golonka, rumsztyk i bryzol

Golonkę na puree z grochu z zasmażaną kapustą zmawiali w restauracji \"Europa” Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Z czasem klasyczny przepis udoskonalił Kazimierz Grześkowiak. Która golonka była lepsza? Rozsądźcie sami.

 (M. Kaczanowski)

Golonka po redaktorsku

Jeden z klasycznych przepisów na golonkę.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium