Aromatyczny makaron z tuńczykiem Emilii, sałatka makaronowa Moniki, penne rigate Pyzy i pyszny makaron z serem i wiśniami Wilczycy wygrywają nasz "makaronowy" konkurs. Autorki zwycięskich potraw prosimy o kontakt. Dziękujemy firmie "Czanieckie makarony" za ufundowanie czterech koszy delikatesowych.
A ich autorki otrzymują kosze pełne wybornych makaronów z firmy "Czanieckie Makarony”. Prosimy o wysłanie maila z dokładnymi danymi (imię i nazwisko, adres, telefon) na adres mailowy: agnieszka.dragan@dziennikwschodni.pl
Aromatyczny makaron z tuńczykiem Emilii
20 dag makaronu świderki, 1 puszka tuńczyka, sok z połowy cytryny, skórka otarta z cytryny, oliwa, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki.
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni zeszklić pokrojony czosnek. Przełożyć do naczynia , a na tej samej oliwie podsmażyć skórkę z cytryny. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, tuńczyka, czosnek, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Dusić 2 minuty. Połączyć z makaronem.
Sałatka makaronowa Moniki
1/2 kg makaronu kolanka,2 puszki tuńczyka w oliwie, 70 dag brokułów,5 ząbków czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek,
pieprz mielony czarny, cukier i sól do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Ryby wyjąć z puszek razem z oliwą i rozdrobnić. Wymieszać z ciepłym jeszcze makaronem. Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na różyczki. Połaczyć z makaronem. Czosnek drobno posiekać, usmażyć na oleju i dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i cukrem. Wymieszać. Można podawać na zimno i na gorąco. Polecam i życzę smacznego.
Penne rigate w sosie pomidorowo-serowym od Pyzy
Makaron penne rigate, cebula, oliwa, pomidory z czosnkiem i ziołami (puszka albo słoik), koncentrat pomidorowy 30%, serek topiony śmietankowy, przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”. Do smaku: oregano, bazylia, sól, cukier, pieprz mielony kolorowy.
Wykonanie:
Nastawiłam duży garnek z wodą a kiedy się zagotowała osoliłam i wrzuciłam kluchy – wzięłam 9 garści penne rigate (rurki skośne) na 3 porcje + po garstce "dla kucharza”.
Zanim woda zawrzała wzięłam pół dużej cebuli, drobno posiekałam, wrzuciłam do rondla z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, pod-smażyłam aż się zeszkliła. Dodałam słoik pomidorów bez skórki z czosnkiem i ziołami oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%. Dolałam troszkę wody i dosypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Dusiłam kilka minutek. Doprawiłam solą, pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną cukru. Na koniec dodałam 100 g serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków bazylii, wymieszałam dokładnie żeby serek się rozpuścił.
Makaron odcedziłam i dodałam do sosu - wymieszałam, aby sos oblepił kluski i wyłożyłam porcje na talerze. Oprószyłam jeszcze przyprawą z suszonych pomidorów i przybrałam listkiem bazylii.
Makaron z serem i wiśniami wilczycy Agi
Paczka makaronu typu nitki, 40 dag wiśni (mogą być takie ze słoika ), kostka białego sera, 2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki cukru zwykłego, 1 opakowanie cukru waniliowego, sól.
Wykonanie:
Wiśnie bez pestek posypać wszystkimi cukrami. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z masłem. Śmietanę ubić z dodatkiem soku, który puściły wiśnie.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać rozdrobnionym serem i cukrem, na wierzch ułożyć owoce w cukrze i polać bitą śmietaną.
Danie jest przepyszne i gorąco polecam.