Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Dobrze uwędzona kiełbasa, szynka z marynaty i naczosnkowany bocz

Wielkanoc w sercu i na stole

Przed nami najradośniejsze ze wszystkich świąt, w którym radość świętowania polega na dzieleniu się radością z innymi. Na stole nie może zabraknąć jajek i chrzanu, tradycyjnych wędlin pachnących jałowcem i baby, której nie zawiało oraz wiosennych sałatek

Oto zdjęcie załączone do przepisu Pyzy na polędwiczki w sosie różanym

Zwycięskie przepisy na polędwiczki. Konkurs z Prymatem rostrzygnięty

Polędwiczki w sosie różanym, polędwiczki z gruszkami i serem pleśniowym oraz polędwiczki zawijane w boczku to najciekawsze przepisy w wielkanocnym konkursie z Prymatem.

Do chrupiącej golonki z grilla wystarczy chrzan i kromka dobrego chleba (Maciej Kaczanowski)

Zwycięski przepis na golonkę

Goloneczka z grilla według internauty podpisującego się Wiesmak wygrała nasz konkurs kulinarny z restaauracją Incognito.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Przedświąteczny smak

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Przedświąteczny smak

Możesz kupić żurek z torebki, możesz nastawić prawdziwy wielkanocny żur. Możesz kupić swojskie wędliny na kiermaszu za ciężką kasę. Albo zrobić je w domu. Wyjdzie dużo taniej. To już ostatni moment, żeby zacząć szykować tradycyjne święta.

Katarzyna Kłos: Zapraszam na golonkę
 (Jacek Świerczyński)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Golonka na wieży

Golonka pieczona w piwie podana na ziemniaczanej wieży w towarzystwie zasmażanej kapusty może być zjawiskowym objawieniem. Pod warunkiem że kucharz przyrządzi ją na prawdziwym piwie, które dojrzewa w dębowych beczkach. Tylko wtedy golonka uzyska smak, którym można się zachwycić.

Podaj przepis na polędwiczki, wygraj toster, blok noży lub kolorowe pojemniki. I dużo przypraw (Prym

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

W naszym konkursie możecie wygrać niemiecki toster, zestaw noży, które przydadzą się w kuchni oraz kolorowe pojemniki. Do każdej nagrody dodamy zestaw 27 przypraw PRYMAT, które przydadzą się przy szykowaniu świąt.

Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie

Nowy konkurs z restauracją Incognito

Masz siedem dni, żeby podać przepis na dobrą golonkę. Możesz wygrać podwójne zaproszenie do restauracji Incognito w Lublinie

Michał już czeka na Joannę Ka - która wygrała konkurs. Joasię prosimy o kontak z redakcją (Jacek Świ

Zwycięski przepis na sałatkę. Joasia idzie do Incognito

W konkursie z lubelską restaurację Incognito wybraliśmy przepis na sałatkę z wątróbkami drobiowymi w musie malinowym. Oto przepis.

W kuchni restauracji "Incognito" już trwają przygotowania do ugoszczenia zwycięzcy naszego konkurs

Wkrótce nowe konkursy

Zakończyliśmy konkurs z restauracją \"Incognito\". Dziękujemy za przepisy na pyszne sałatki. Wkrótce kolejne konkursy kulinarne.

Pani Regina Żyła z Olbięcina jest najbardziej utytułowaną uczestniczką konkursu „Nasze Kulinarne Dzi

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Nasze tradycyjne smaki

Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych jest 88 przysmaków z Lubelszczyzny. Od sera zabłockiego przez zupę cebulową z Goraja, szyneczkę z karpia ze stawów Pustelnia po malinóweczkę z Olbięcina i żydowski piernik z Włodawy. Przedstawiamy największe hity kulinarne z naszego regionu, których warto poszukać podczas wiosennych wypadów.

Michał Szalast szef kuchni restauracji Incognito (Jacek Świerczyński)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Koronny smak

Zrazy koronne to jedno z najsłynniejszych dań staropolskiej kuchni. Musieli jadać je na zamku lubelskim polscy królowie. To także koronny dowód na to, że polska kuchnia należy do najlepszych w Europie. Razem z restauracją Incognito postanowiliśmy twórczo zinterpretować dawne przepisy na zrazy i pokazać, że można podać je w nowoczesny sposób.

Michał Szalast, szef kuchni w restauarcji Incognito przygotuje dla zwycięzcy konkursu dobry obiad (J

Podaj przepis na sałatkę, wygraj zaproszenie na obiad w restauracji Incognito

Lubisz dobrze zjeść? Cenisz polską kuchnię i dobrą atmosferę w restauracji? Lubisz teatr? Ten konkurs jest dla Ciebie. Dlaczego? Za dobry przepis możesz zdobyć podwójne zaproszenie do restauracji Incognito, która znajduje się obok Teatru Osterwy w Lublinie.

 (Maciej Kaczanowski)

Konkurs na ciasto rozstrzygnięty. 10 zwycięskich przepisów

Na nasz konkurs wpłynęły 74 przepisy na pyszne ciasta. Podajemy listę zwycięskich przepisów, wybranych przez komisję konkursową.

Dziękujemy za fantastyczne przepisy (Stock.xchng)

Wybieramy 10 najlepszych przepisów na ciasto!

Zakończyliśmy konkurs, w którym podawaliście przepisy na pyszne ciasta. Teraz oceni je jury. Wkrótce ogłosimy wyniki.

Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor

Smaki dzieciństwa

Kogel-mogel, fajercarze, racuszki, zapiekany kalafior, ryż z jabłkami i cynamonem, mięso ze słoika, placki ziemniaczane z cukrem. To tylko niektóre smakołyki, które na Lubelszczyźnie kojarzą się z dzieciństwem, bezpiecznym domem i kuchnią mamy. Choć potrawy z dzieciństwa są proste i niewyszukane, to coraz częściej do nich wracamy. I jest to powrót sentymentalny.

Śledź z kartoflami

Popielcowe smaki Lubelszczyzny: Żur z grzybami i śledź z kartoflami

Po Tłustym Czwartku zaczynały się na Lubelszczyźnie kuse dni. Wielki festiwal jedzenia trwał do Środy Popielcowej, kiedy pęta kiełbas zastąpił śledź, żur, jajka i postne pierogi. Ale diabeł kusić nie przestawał i walka postu z karnawałem trwała nadal.

Owcze sery 
są specjalnością wołoskich pasterzy, którzy osiedlali się na Lubelszczyźnie, gdzie do dz

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Wołoski smak na piecu

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu bunc i bryndzę. Prawosławni Wołosi z Półwyspu Bałkańskiego mieszkali też w Chrzanowie, Goraju, Radzięcinie i Branwii zwanej Wołoską. Czy w regionalnej kuchni zachował się wołoski smak? Jeśli tak, to na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny czeka na odkrycie kolejna, zaginiona Atlantyda.

Kreplach

Pomysł na obiad: Kreplach

To pierożki z ciasta krajanego w kwadraty albo krążki, napełnione farszem z gotowanego mięsa albo z kurczaka i składane w trójkąt.

Jasza Mazur, bohater powieści „Sztukmistrz z Lublina”, może być symbolem kulinarnej Lubelszczyzny (J

Kulinarna Mapa: Singerowski smak Lubelszczyzny

Akcja opowiadania \"Jentł, uczeń Jesziwy”, na podstawie którego Barbra Streisand nakręciła film \" Jentł” i zagrała w nim główną rolę, dzieje się w Janowie Lubelskim i Bychawie. W Kraśniku ma miejsce kuszenie i upadek wdowy z opowiadania \"Lustra”. W Józefowie zaczyna się opowiadanie \"Niewidzialni”. Bohaterów opowiadań Isaaca Singera można spotkać w Szczebrzeszynie, Tyszowcach, a samego Biłgoraja słynny noblista nie zapomniał nigdy. Aż się prosi, żeby na singerowskim szlaku można było spróbować dobrej, żydowskiej kuchni.

Tarte Orzechy laskowe wchodzą w skład zestawu produktów, które można wygrać w naszym konkursie

Podaj przepis na pyszne ciasto, wygraj jedną z 10 nagród

W nowym konkursie mamy do rozdania aż 10 zestawów produktów do domowych wypieków. Są zdrowe i ekologiczne. Czekamy na przepisy. Wpisujecie je w komentarzach pod tekstem.

W willi "Pod Matką Boską” bywał Bolesław Prus, tutaj powstały liczne strony "Lalki” i "Placówki”.

Kulnarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Nałęczowa

W archiwach słynnej kawiarni \"Ewelina” zachowało się zdjęcie Bolesława Prusa, zrobione na tle \"Willi pod Matką Boską”, gdzie kawiarnia dziś się mieści. Prus zakochał się w Nałęczowie i żonie dyrektora uzdrowiska. W Nałęczowie romansował także Stefan Żeromski. Obaj byli smakoszami. A jaką kuchnię cenili?

Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Przysmak dobrego wojaka Szwejka

Czyli genialna przekąska do piwa w postaci serdelków zatopionych w zalewie octowej. Oryginalna nazwa: utopence (topielce).

 (sxc.hu)

Zalewajka z Podlasia

Też ma korzenie austrowęgierskie. Od klasycznego żurku różni się tym, że pływają w niej ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, grzyby czy łazanki.

Galicyjski smak na Lubelszczyźnie (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Galicyjski smak na Lubelszczyźnie

Na Lubelszczyźnie można zjeść sznycel po wiedeńsku, kotlety w musztardzie, sztukę mięsa, maczankę po krakowsku a nawet fasolę z mięsem i papryką; słynne jadło 91 pułku z Budziejowic. Na deser: racuszki ze śliwkowymi powidłami, przysmak cesarza Franciszka Józefa. Nic dziwnego, bo przez malowniczą rzekę Tanew przez 99 lat biegła granica między Galicją a Królestwem Polskim.

Katarzyna i Krzysztof Żurawiczowie: W naszej jurcie można mieszkać nawet zimą (Waldemar Sulisz)

Mongolski smak na Polesiu

We wsi Bukowa Mała położonej u stóp Pagórów Chełmskich stoją najprawdziwsze mongolskie jurty, w których mieszkać można nawet zimą. Turysta, który tu zajrzy, może nad ogniskiem przyrządzić sobie mongolski kociołek. Na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny odtwarzamy smak dzikiego Polesia z mocno orientalną nutą.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium