Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lutego 2012 r.
13:38
Edytuj ten wpis

Smaki dzieciństwa

0 1 A A
Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor
Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor

Kogel-mogel, fajercarze, racuszki, zapiekany kalafior, ryż z jabłkami i cynamonem, mięso ze słoika, placki ziemniaczane z cukrem. To tylko niektóre smakołyki, które na Lubelszczyźnie kojarzą się z dzieciństwem, bezpiecznym domem i kuchnią mamy. Choć potrawy z dzieciństwa są proste i niewyszukane, to coraz częściej do nich wracamy. I jest to powrót sentymentalny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pamiętacie kogel-mogel? Surowe żółtka utarte z cukrem miałby być lekarstwem na chore gardło i przeziębienie, a dla wielu stały się szybkim deserem. I wcale nie wymyślono go w PRL. Jako deser znany był w Polsce już w XVII wieku. Najprawdopodobniej odziedziczyliśmy go po kuchni żydowskiej.

Kogel-mogel był hitem przedwojennych książek kucharskich, jego skład wzbogacano bakaliami. W PRL zastąpił trudno dostępne słodycze i smakował lepiej niż wyroby czekoladopodobne. Od kogla-mogla blisko do zupy "nic” z podgrzanego z cukrem i wanilią mleka z dodatkiem żółtek jaj, którą podaje się na zimno. W zupie, którą nadal bardzo lubią dzieci, pływają kluseczki z piany białek, ubitej z cukrem.

Fajercarze i racuszki

Z dzieciństwa najsilniej pamiętam smak placków na sodzie, pieczonych na blasze, które na Lubelszczyźnie nazywane są fajercarzami. Od fajerek w węglowej kuchni, które odbijały się na mocno podpieczonych plackach. Na blasze piekło się także plastry surowych ziemniaków oraz rydze. Jedne, i drugie posypywało się solą, kiedy jeszcze skwierczały na blasze i jadło bardzo gorące. Wielkim przysmakiem są także racuszki z jabłkami. Ich charakterystyczną cechą był jabłkowy smak i słodki smak cukru pudru. Czasem jadło się je z dżemem z jabłek. Oto przepis.

Składniki: 4 szklanki mąki, 10 jabłek, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, cukier puder, szczypta cynamonu, olej do smażenia.

Wykonanie: z podanych składników zrobić gęste ciasto i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z ciastem. Smażyć małe placuszki. Odsączać na bibule, wyłożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem.

Zapiekany kalafior i placki ziemniaczane

W wielu domach na Lubelszczyźnie do dziś podaje się zapiekany kalafior i zapiekaną kapustę włoską, którą dzieli się na ćwiartki. Obie potrawy robi się podobnie. Ich smak podkreśla świeżo utarta gałka muszkatołowa. Mnie bardziej smakuje kapusta włoska. Zawsze wybieram te najmocniej podpieczone kawałki. Oto przepis na kalafior pod beszamelem.

Składniki: 1 średni kalafior, 1 szklanka mleka, 1 szklanka tartego żółtego sera, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania naczynia do pieczenia.

Wykonanie: kalafior umyć, oczyścić, wymoczyć w osolonej wodzie. Gotować 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Kalafior nie może się rozpadać. Osączyć. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, smażyć 3 minuty, zdjąć z ognia. Wlewać stopniowo mleko, wymieszać, żeby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć kalafior, polać sosem, posypać tartym serem, bułka tartą i gałką muszkatołową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Symbolem dzieciństwa są placki ziemniaczane, które podaje się ze śmietaną lub z cukrem. W okolicach Kazimierza Dolnego placki ziemniaczane smaży się z krążkami cebuli i podaje z uprzednio namoczonymi rodzynkami, posypanymi cukrem. Widać w tym daniu silny wpływ żydowskiej kuchni.

Mięso ze słoika

Tego smaku nie zapomnę nigdy. Z tym większą radością obserwuję, jak tak przyrządzone mięso w różnych wariantach pojawia się na kiermaszach smaku, zdobywa nagrody na konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo”, który rokrocznie odbywa się w lubelskim skansenie. Stamtąd właśnie pochodzi przepis na domową konserwę.

Składniki: 1 kg surowego mięsa (karczek, łopatka, polędwica, boczek ze skórką), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soli, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki. Dodać sól, listek laurowy, roztarty czosnek, wymieszać, posypać pokruszonym pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć listek laurowy, wkładać mięso do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po 2 kawałki boczku ze skórką. Zakręcić, włożyć słoiki do dużego garnka z wodą, gotować 3 godziny na małym ogniu. Wystudzić. Można jeść na zimno, można dodać do grochówki i zapiekanki ziemniaczanej.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Może być daniem głównym, może być pysznym deserem.

Składniki: 50 dag ryżu, 50 dag jabłek (złota reneta), pół kostki masła, sok z cytryny, szklanka cukru, śmietana, cukier waniliowy, cynamon.

Wykonanie: ryż ugotować, przelać zimną wodą na durszlaku, zostawić, żeby ociekł. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę ryżu, posypać wiórkami masła, przełożyć jabłkami i tak do samej góry. Ostatnią warstwą musi być ryż, który obficie obkładamy wiórkami masła, posypujemy cynamonem, cukrem zwykłym i waniliowym. Piec 20 minut, aż ryż się zarumieni. Podzielić na porcje, podawać ze śmietaną i cukrem.

Pozostałe informacje

Zamojskie przebłyski w kotle rozczarowań, czyli historia Hetmana
MAGAZYN

Zamojskie przebłyski w kotle rozczarowań, czyli historia Hetmana

20. marca 2024 minęło 75 lat od utworzenia piłkarskiej 2. Ligi, w 2008 r. nazwanej 1. Ligą. Dziś zamieszczamy kolejną część wspomnień z okazji brylantowego jubileuszu drugo(pierwszo)ligowców, poświęconą drugoligowym występom piłkarzy Hetmana.

III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej Fundacja Grupy Aliplast. Zagrali by pomóc dzieciom [zdjęcia, wideo]
NASZ PATRONAT
galeria
film

III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej Fundacja Grupy Aliplast. Zagrali by pomóc dzieciom [zdjęcia, wideo]

Fundacja Grupy Aliplast zorganizowała w sobotę III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej. Na boiskach przy ul. Wacława Moritza nie brakowało walki, ale najważniejsze było zebranie funduszy na wsparcie dzieci z niepełnosprawnościami ruchowymi

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Poznaliśmy nazwiska szczypiornistek nominowanych do Gladiatorów. W najważniejszej kategorii – zawodniczka sezonu, o tytuł powalczy Magda Balsam.

Anatomia już nie straszna. Ruszyły „Trauma Days”

Anatomia już nie straszna. Ruszyły „Trauma Days”

Uniwersytet Medyczny w Lublinie zainaugurował działalność Akademii Doskonałości w Anatomii Klinicznej. Młodzi specjaliści i rezydenci będą ćwiczyć umiejętności operacyjne w praktyce.

Serowa moc w Lublinie. Gwiazdą święta był twaróg
NASZ PATRONAT/ZDJĘCIA
galeria

Serowa moc w Lublinie. Gwiazdą święta był twaróg

Za nami IV edycja Święta lubelskiego serowarstwa i mleczarstwa. Do Lublina zjechali regionalni producenci z całego województwa.

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja
Magazyn

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja

W oczekiwaniu na Festiwal Mikołaja Reja podrzucamy kilka przepisów nawiązujących do upodobań kulinarnych ojca polskiej literatury i kuchni. Zaczynamy od słynnej faramuszki.

Pamiętali o Marszałku. 89. rocznica śmierci Józefa Piłsudskiego
Zdjęcia
galeria

Pamiętali o Marszałku. 89. rocznica śmierci Józefa Piłsudskiego

Lublin uczcił dzisiaj 89. rocznicę śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego. Z tej okazji odbył się marsz pamięci, który wyruszył z placu Litewskiego, przez deptak i ulicę Królewską do Archikatedry.

Budują boisko między blokami. Ma być dostępne dla wszystkich

Budują boisko między blokami. Ma być dostępne dla wszystkich

Plac budowy został przekazany w środę i prace ruszyły natychmiast. Na osiedlu Chmielna II w Krasnymstawie powstaje boisko. Będzie dostępne dla wszystkich.

Kilka godzin bez wody. To dotyczy jednej ulicy w mieście

Kilka godzin bez wody. To dotyczy jednej ulicy w mieście

Albo trzeba kranówki nałapać na zapas, albo po prostu jakoś bez bieżącej wody przeżyć kilka godzin. Przerwy w dostawie zapowiada na poniedziałek PGK Zamość.

Owoce na wagę złota? Kto pracuje, ten ma

Owoce na wagę złota? Kto pracuje, ten ma

Rozmawiamy z Marek Krzesickim z Pachnowoli koło Puław. Jednym z większych plantatorów truskawki w gminie. Razem z polami, które przepisał dzieciom, posiada około 3,5 hektara truskawkowych pól.

Lidera nie oddali, czyli Orlęta Łuków w derbach lepsze od ŁKS Łazy

Lidera nie oddali, czyli Orlęta Łuków w derbach lepsze od ŁKS Łazy

W spotkaniu otwierającym 24. kolejkę Orlęta Łuków pokonały ŁKS Łazy 1:0. Gola na wagę trzech punktów strzelił z rzutu karnego Bartosz Młynarczyk.

Truskawka ma się dobrze, ale lokalnych plantacji ubywa

Truskawka ma się dobrze, ale lokalnych plantacji ubywa

Tegoroczny sezon truskawkowy zaczął się kilka tygodni wcześniej, niż zwykle. Choć mamy dopiero początek maja, prace na polach idą pełną parą. Pogoda, nie licząc nocnych przymrozków, dopisuje. Za dwukilogramową łubiankę znad Wisły w tym tygodniu płaciliśmy ok. 35 złotych

Słabo zaczęli, dobrze skończyli. Edach Budowlani nadal w grze o brązowy medal

Słabo zaczęli, dobrze skończyli. Edach Budowlani nadal w grze o brązowy medal

W spotkaniu przedostatniej kolejki Edach Budowlani Lublin pokonali Drew Pal 2 RC Lechię Gdańsk 29:17.

Policyjny pościg. Z okna volkswagena wylatywały narkotyki

Policyjny pościg. Z okna volkswagena wylatywały narkotyki

Wieźli w samochodzie prawie kilogram narkotyków, więc nic dziwnego, że nie mieli ochoty na spotkanie z policją. Ale po pościgu zostali zatrzymani. Dwaj mieszkańcy powiatu włodawskiego musza się liczyć z długą odsiadką.

Kolejna zimna noc. Może być kilka stopni poniżej zera

Kolejna zimna noc. Może być kilka stopni poniżej zera

W dzień jest słonecznie i sporo na plusie, ale nocą temperatura znacząco się obniży. Instytut Meteorologii I Gospodarki Wodnej wydał kolejne w ostatnim czasie ostrzeżenie o przymrozkach. Zimno będzie w całym województwie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium