Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lutego 2012 r.
13:38
Edytuj ten wpis

Smaki dzieciństwa

Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor
Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor

Kogel-mogel, fajercarze, racuszki, zapiekany kalafior, ryż z jabłkami i cynamonem, mięso ze słoika, placki ziemniaczane z cukrem. To tylko niektóre smakołyki, które na Lubelszczyźnie kojarzą się z dzieciństwem, bezpiecznym domem i kuchnią mamy. Choć potrawy z dzieciństwa są proste i niewyszukane, to coraz częściej do nich wracamy. I jest to powrót sentymentalny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pamiętacie kogel-mogel? Surowe żółtka utarte z cukrem miałby być lekarstwem na chore gardło i przeziębienie, a dla wielu stały się szybkim deserem. I wcale nie wymyślono go w PRL. Jako deser znany był w Polsce już w XVII wieku. Najprawdopodobniej odziedziczyliśmy go po kuchni żydowskiej.

Kogel-mogel był hitem przedwojennych książek kucharskich, jego skład wzbogacano bakaliami. W PRL zastąpił trudno dostępne słodycze i smakował lepiej niż wyroby czekoladopodobne. Od kogla-mogla blisko do zupy "nic” z podgrzanego z cukrem i wanilią mleka z dodatkiem żółtek jaj, którą podaje się na zimno. W zupie, którą nadal bardzo lubią dzieci, pływają kluseczki z piany białek, ubitej z cukrem.

Fajercarze i racuszki

Z dzieciństwa najsilniej pamiętam smak placków na sodzie, pieczonych na blasze, które na Lubelszczyźnie nazywane są fajercarzami. Od fajerek w węglowej kuchni, które odbijały się na mocno podpieczonych plackach. Na blasze piekło się także plastry surowych ziemniaków oraz rydze. Jedne, i drugie posypywało się solą, kiedy jeszcze skwierczały na blasze i jadło bardzo gorące. Wielkim przysmakiem są także racuszki z jabłkami. Ich charakterystyczną cechą był jabłkowy smak i słodki smak cukru pudru. Czasem jadło się je z dżemem z jabłek. Oto przepis.

Składniki: 4 szklanki mąki, 10 jabłek, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, cukier puder, szczypta cynamonu, olej do smażenia.

Wykonanie: z podanych składników zrobić gęste ciasto i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z ciastem. Smażyć małe placuszki. Odsączać na bibule, wyłożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem.

Zapiekany kalafior i placki ziemniaczane

W wielu domach na Lubelszczyźnie do dziś podaje się zapiekany kalafior i zapiekaną kapustę włoską, którą dzieli się na ćwiartki. Obie potrawy robi się podobnie. Ich smak podkreśla świeżo utarta gałka muszkatołowa. Mnie bardziej smakuje kapusta włoska. Zawsze wybieram te najmocniej podpieczone kawałki. Oto przepis na kalafior pod beszamelem.

Składniki: 1 średni kalafior, 1 szklanka mleka, 1 szklanka tartego żółtego sera, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania naczynia do pieczenia.

Wykonanie: kalafior umyć, oczyścić, wymoczyć w osolonej wodzie. Gotować 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Kalafior nie może się rozpadać. Osączyć. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, smażyć 3 minuty, zdjąć z ognia. Wlewać stopniowo mleko, wymieszać, żeby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć kalafior, polać sosem, posypać tartym serem, bułka tartą i gałką muszkatołową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Symbolem dzieciństwa są placki ziemniaczane, które podaje się ze śmietaną lub z cukrem. W okolicach Kazimierza Dolnego placki ziemniaczane smaży się z krążkami cebuli i podaje z uprzednio namoczonymi rodzynkami, posypanymi cukrem. Widać w tym daniu silny wpływ żydowskiej kuchni.

Mięso ze słoika

Tego smaku nie zapomnę nigdy. Z tym większą radością obserwuję, jak tak przyrządzone mięso w różnych wariantach pojawia się na kiermaszach smaku, zdobywa nagrody na konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo”, który rokrocznie odbywa się w lubelskim skansenie. Stamtąd właśnie pochodzi przepis na domową konserwę.

Składniki: 1 kg surowego mięsa (karczek, łopatka, polędwica, boczek ze skórką), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soli, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki. Dodać sól, listek laurowy, roztarty czosnek, wymieszać, posypać pokruszonym pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć listek laurowy, wkładać mięso do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po 2 kawałki boczku ze skórką. Zakręcić, włożyć słoiki do dużego garnka z wodą, gotować 3 godziny na małym ogniu. Wystudzić. Można jeść na zimno, można dodać do grochówki i zapiekanki ziemniaczanej.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Może być daniem głównym, może być pysznym deserem.

Składniki: 50 dag ryżu, 50 dag jabłek (złota reneta), pół kostki masła, sok z cytryny, szklanka cukru, śmietana, cukier waniliowy, cynamon.

Wykonanie: ryż ugotować, przelać zimną wodą na durszlaku, zostawić, żeby ociekł. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę ryżu, posypać wiórkami masła, przełożyć jabłkami i tak do samej góry. Ostatnią warstwą musi być ryż, który obficie obkładamy wiórkami masła, posypujemy cynamonem, cukrem zwykłym i waniliowym. Piec 20 minut, aż ryż się zarumieni. Podzielić na porcje, podawać ze śmietaną i cukrem.

Pozostałe informacje

Nowa inwestycja przy Nałęczowskiej zmieni obraz dzielnicy? Temat wróci do Rady Miasta, bo 20 miejsc parkingowych to za mało

Nowa inwestycja przy Nałęczowskiej zmieni obraz dzielnicy? Temat wróci do Rady Miasta, bo 20 miejsc parkingowych to za mało

Ulica Nałęczowska w Lublinie czeka na duże zmiany. W rejonie skrzyżowania z Aleją Kraśnicką planowana jest budowa nowoczesnego kompleksu z wysokimi wieżowcami, przestrzeniami usługowymi i placem miejskim. Inwestorzy podkreślają, że projekt odpowiada na realne potrzeby miasta i będzie korzystny dla jego rozwoju. Decydować będzie Rada Miasta.

Z Lublina na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Z Lublina na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Sławosz Uznański-Wiśniewski to drugi Polak, który poleci w kosmos i pierwszy, który trafi na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Co tam będzie robił? A na przykład testował specjalny hełm do sterowania komputerem za pomocą myśli. Hełm, który powstał w Lublinie. – Dziś nasz sprzęt znajduje się na stałym wyposażeniu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, a my jesteśmy w trakcie realizacji naszego pierwszego, w pełni samodzielnego eksperymentu w ramach polskiej misji IGNIS – mówi dr Dariusz Zapała z firmy Cortivision, która stworzyła innowacyjny hełm dla polskiego astronauty

Remis byłby najuczciwszy - ocenia mecz z Cracovią trener Motoru

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Nie wygrywa się spotkania za to, że ma się piłkę

Motor w sobotni wieczór musiał uznać wyższość Cracovii. „Pasy” wygrały w Lublinie 1:0. Jak szkoleniowcy obu drużyn oceniają spotkanie?

Kopalnia w Bogdance wydobywa węgiel najtaniej w kraju

Węgiel z Bogdanki na Ukrainę, czyli co dalej z lubelską kopalnią

– Po zakończeniu wydobycia węgla chcemy nadal być silnym przedsiębiorstwem przemysłowo-energetycznym – mówił na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach wiceprezes ds. rozwoju Lubelskiego Węgla „Bogdanka” Sławomir Krenczyk. Sporą szansą na zbyt węgla z Bogdanki może być rynek ukraiński.

Jarosław Milcz po raz kolejny poprowadził Lubliniankę do zwycięstwa
ZDJĘCIA

Na Wieniawie lubią horrory. Lublinianka pokonała Start Krasnystaw w ostatniej akcji meczu

Piłkarze Lublinianki po raz kolejny dostarczyli swoim kibicom solidnej dawki emocji. Jeszcze w 87 minucie meczu ze Startem Krasnystaw przegrywali u siebie 1:2. Mimo to wyszarpali trzy punkty. Jarosław Milcz gola na wagę zwycięstwa zdobył w... ósmej minucie doliczonego czasu gry.

Cracovia znowu lepsza od Motoru, Sergi Samper przeprasza za kartkę
ZDJĘCIA, WIDEO
galeria
film

Cracovia znowu lepsza od Motoru, Sergi Samper przeprasza za kartkę

Czwarty raz w rym sezonie, ale pierwszy w 2025 roku Motor nie strzelił gola w meczu u siebie. Beniaminek z Lublina nie zrewanżował się też Cracovii za porażkę z jesieni 2:6. Tym razem „Pasy” wygrały 1:0, a kluczowa dla losów spotkania była czerwona kartka Sergi Sampera, którą Hiszpan obejrzał już w 49 minucie.

Atakujący Bogdanki LUK Lublin Kewin Sasak:

Marcin Komenda, Bogdanka LUK Lublin: Ten sezon jest kapitalny

Powiedzieli po trzecim meczu półfinałowym play-off: JSW Jastrzębski Węgiel - Bogdanka LUK Lublin 2:3

Manolo i jego koledzy będą chcieli jak najszybciej zapomnieć o spotkaniu w Bytomiu

Wisła Puławy bez szans w wyjazdowym starciu z Polonią Bytom

Bez niespodzianki w Bytomiu. Choć Wisła Puławy próbowała postawić się faworyzowanej Polonii to nie udało jej się wywalczyć na trudnym terenie choćby jednego punktu

Fragment rywalizacji w Słupsku

PGE Start Lublin został rozgromiony w Słupsku

Podopieczni Wojciecha Kamińskiego ulegli Enerdze Icon Sea Czarni różnicą aż 23 pkt. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten wynik to sensacja, ale również olbrzymie rozczarowanie.

Majówka za pasem. Kalendarz wydarzeń zapowiada moc atrakcji
1 maja 2025, 0:00

Majówka za pasem. Kalendarz wydarzeń zapowiada moc atrakcji

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Biorąc zaledwie trzy dni urlopu zyskujemy aż 9 dni odpoczynku. Co przez ten czas można robić w województwie lubelskim? Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Lewart w trzech ostatnich meczach zdobył siedem punktów

Druga wygrana na wiosnę, Lewart lepszy od Wiślan

W trzech ostatnich meczach Lewart wywalczył siedem punktów. W sobotę beniaminek z Lubartowa pokonał u siebie Wiślan Skawina 1:0, a bohaterem gospodarzy okazał się Łukasz Najda, który zdobył jedynego gola.

Dbają nie tylko o drzewa. Przed nami "Piątka z leśnikami"

Dbają nie tylko o drzewa. Przed nami "Piątka z leśnikami"

Już 10 maja w Uroczysku Stary Gaj odbędzie się wyjątkowe wydarzenie łączące aktywność fizyczną, kontakt z przyrodą i szczytny cel – „Piątka z leśnikami”. Organizatorzy zapraszają nie tylko biegaczy, ale także wszystkich miłośników lasu i pomagania.

Ulica jak "pole bitwy". Na Ceglanej będzie nie tylko asfalt

Ulica jak "pole bitwy". Na Ceglanej będzie nie tylko asfalt

Wcześniej ulica Twarda, teraz Ceglana. Urzędnicy szukają wykonawcy tej długo wyczekiwanej przez mieszkańców przebudowy drogi.

Sax night
Foto
galeria

Sax night

Imprezy w najpopularniejszym lubelskim Klubie 30 to destylat zabawy. Kto był ten wie, a kto nie był, niech żałuje. Imprezy odbywają się często na dwóch, a nawet na trzech parkietach, a każdy z inną muzyką. Ten stylistyczny eklektyzm sprawia, że co weekend klub przeżywa prawdziwe oblężenie. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy fotogalerię z weekendowych szaleństw w popularnej Trzydziestce, z której dowiecie się, jak się bawi Lublin.

W decydującym meczu półfinału play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała Jastrzębski Węgiel 3:2 i zagra w finale

Niespodzianka: Bogdanka LUK Lublin co najmniej ze srebrnym medalem, ograła Jastrzębski Węgiel

W trzecim decydującym spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin po zaciętym boju pokonała mistrza Polski Jastrzębski Węgiel 3:2 i po raz pierwszy w historii zagra o medale mistrzostw Polski, i to od razu o złote

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium