

A faszerowana czymś dobrym jeszcze lepsza. Z piersi z kurczaka można przyrządzić łatwe, szybkie i bardzo smaczne danie.

Po chińsku
Następnie smażymy mięso na głębokiej patelni. Im większy ogień tym lepiej, bo mięso musi się szybko obsmażyć. Wtedy w środku będzie bardzo soczyste. Po dwóch minutach do mięsa dodajemy pokrojone w słupki warzywa. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą chrupiące.
Do mięsa można dodać warzywa mrożone. W handlu dostępne są mieszanki, których skład skomponowany jest pod kątem kuchni chińskiej.
Na koniec dodajemy uprzednio namoczone grzyby mun, pocięte w paski. Możemy też dodać gotowe grzyby ze słoika. Potrawę doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dania nie solimy, bo sos sojowy zawiera wystarczającą ilość soli.
Pierś faszerowana
– To akurat tyle czasu, żeby wypić dobrą kawę i porozmawiać – mówi Grzegorz Ostrowski z portalu MniamMniam.pl – który namawia Polaków do lekkiej i fantazyjnej kuchni.
Jeśli chodzi o skład farszu, to zależy on od naszych upodobań i fantazji. Piersi z kurczaka możemy faszerować na słodko i na ostro, możemy dodawać do farszu ugotowane warzywa czy bakalie.
W tej roli bardzo modne są sery pleśniowe, sery żółte i ser typu feta. Na topie są suszone pomidory w zalewie i czarne oraz zielone oliwki, które też mogą być faszerowane. Faszerowane piersi z kurczaka możemy podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody. Oraz dużą ilością sałaty.
Faszerowane piersi z kurczaka są także bardzo dobre na zimno. Wtedy kroimy je na ukos w cienkie plastry i podajemy z sałatą. Lub na kromce ziarnistego chleba.
Na koniec devolay
Składniki:
2 filety z kurczaka, 12 dag masła, sól, pieprz, 2 jaja, masło, olej, bułka tarta.
Wykonanie
Piersi przeciąć na pół. Lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć masło w kształcie wałeczka, zawinąć ciasno w rulon. Panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce dwukrotnie. Pod koniec smażenia dać surowe masło.
Smacznego.