W nowym konkursie "Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską” mamy dla was super nagrody: blender Bosch, komplet form do ciast i komplet dekoracyjnych szablonów. Jak je zdobyć?
Z najlepszych przepisów wybierzemy trzy najciekawsze, wśród ich autorów rozlosujemy cenne nagrody.
Autora najciekawszego przepisu nagrodzimy nowoczesnym blenderem firmy Bosch.
Zdobywca drugiego miejsca otrzyma pomysłowy komplet form do ciast, zdobywca trzeciego miejsca – komplet dekoracyjnych szablonów do ciast.
Zapraszamy do zabawy.
Torciki czekoladowe z cranberries
2–3 łyżki suszonych cranberries (żurawin amerykańskich), 2 łyżki koniaku lub armaniaku, 100 g polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady, 100 g masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremek, 50 g mąki, ½ łyżeczki cynamonu, 100 g cukru, dodatkowo trochę cukru do posypania foremek, 3 jajka.
Dodatkowo:
4 porcelanowe foremki do sufletów.
Wykonanie:
Suszone cranberries grubo posiekać, zalać koniakiem i pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Formy wysmarować masłem i posypać cukrem.
Polewę lub czekoladę (grubo posiekaną), umieścić w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, roztopić. Dodać masło, mieszać dopóki całkowicie się nie rozpuści. Dodać mąkę, cynamon, cukier, jajka i namoczone cranberries. Zdjąć z kuchenki i mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Masę czekoladową przelać do 4 przygotowanych foremek, piec na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut.
Gotowe torciki wyjąć z piekarnika, małym nożem oddzielić je od brzegów foremek, delikatnie wyjąć na talerzyki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Do torcików pasuje sos waniliowy i żurawinowy. Aby przygotować sos z cranberries, należy w rondelku wymieszać 100 ml soku jabłkowego, 100 g brązowego cukru, kawałek kory cynamonowca i 170 g cranberries. Umyć jedną pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy dodać do żurawin. Wszystkie składniki zagotować, następnie przez 20 minut gotować na wolnym ogniu, dopóki nie pęknie większość żurawin. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Doskonały również do indyka.