Paolo Cozza, gwiazdor telewizyjnych programów "Europa da się lubić” i "Taniec z gwiazdami” będzie w niedzielę 7 sierpnia gotował podczas Janowskiego Festiwalu Kaszy "Gryczaki 2011”.
W Polsce poczuł się tak dobrze, że razem z przyjaciółmi reaktywował zespół muzyczny "Alpini” i zaczął śpiewać serenady w stylu Romeo i Julii. Zaczął też gotować. – Od tamtego czasu wydarzyło się sporo różnych rzeczy, ale najważniejsze to, że nadal jestem tutaj w pełni formy i zdrowia – mówi Paolo Cozza, autor książki "Włoska kuchnia na polskim stole”.
W Janowie Lubelskim Paolo ugotuje "Barette al pesto”, dla pań przyrządzi słodkie tiramisu. Zmierzy się także z kaszą gryczaną. Wszak tagliatelle z mąki gryczanej smakuje wyśmienicie, a risotto z kaszy gryczanej potrafi być lepsze od włoskiego oryginału.
Barette al pesto
40 dag makaronu gryczanego spaghetti, 60 listków bazylii, 7 łyżek parmezanu, 7 ząbówi czosnku, 2 łyżki orzeszków piniowych, oliwa, łyżka masła, sól, pieprz.
Wykonanie:
Liście bazylii dokładnie umyć, zmiksować z czosnkiem i orzeszkami piniowymi, dodając dobrą oliwę. W osolnej wodzie ugotować makaron al dente.
Wyłożyć na talerze, na każdą porcję makaronu nałożyć odrobinę masła oraz porcję pasty.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem.