Schab to chude i smaczne mięso. Możemy zrobić z niego wędlinę, roladę i pyszny zawijas. Oto kilka podpowiedzi.
Zawsze lepiej kupić schab w małym sklepie niż tańszy w marketowej promocji. Jak już schab kupimy, należy oczyścić go z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ulubioną przyprawą, skropić oliwą i schować do lodówki na 12 godzin.
Następnie schab zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, trochę soli i gotujemy pół godziny. Dodajemy parę kropli Maggi, gotujemy do miękkości mięsa. Schab wyciągamy, osuszamy i chowamy do lodówki. Pokrojony w plasterki jest pyszny.
Zamiast schabowego
8 plastrów schabu, 200 ml śmietanki 30 %, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, białe wino na smak, olej.
Wykonanie:
Plastry schabu wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozgnieść pięścią. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek, ułożyć plastry schabu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, następnie podlać winem.
Dusić bez przykrycia 5 minut, następnie wlać śmietankę i dusić, aż powstały sos zgęstnieje. Tak przyrządzony schab ma bardzo delikatny i wyrafinowany smak. Podawać z kluseczkami.
Schabowa rolada z papryką i tymiankiem
Mięso posmarować ziołową masą. Na mięsie ułożyć paski czerwonej papryki i posiekany naciowy seler. Zwinąć w roladę, podsmażyć na maśle. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Schab po nałęczowsku
2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka, czosnek, panierka z mąki, jajka i bułki tartej.
Wykonanie:
Mięso rozbijamy na cieniutkie kotleciki i przyprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Ser trzemy na tarce, a natkę siekamy. Następnie łączymy ser, natkę i ciepłą cebulę. Tak przygotowany farsz zawijamy w mięso, roladki następnie panierujemy, smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru