To jeden ze zwycięskich przepisów w naszym żurawinowym konkursie. Autorkę przepisu prosimy o kontakt z Agnieszką Dragan.
2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki brązowego ryżu
1/2 szklanki dzikiego ryżu
3 łyżki masła
3 półsłodkie cebule pokrojone w cienkie plasterki i na połowę
2 łyżeczki brązowego cukru
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy.
Wykonanie:
Bulion wlać go garnuszka, dodać ryż, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia bulionu.
Tymczasem rozpuść masło w patelni. Dodać cebulę i brązowy cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Zmniejszyć ogień do minimum. Powoli dusić cebulę często mieszając do czasu aż będzie koloru karmelowego.
Wymieszać z suszoną żurawiną. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu "spuchnięcia” żurawiny. Delikatnie wymieszać z gotowym ryżem i utartą skórka z cytrusów.
Autorkę przepisu prosimy o kontakt
agnieszka.dragan@dziennikwschodni.pl - w terminie do 12 pażdziernika 2011.