Jeśli chcesz uniknąć zawału, musisz wiedzieć, co jeść, żeby chronić swoje serce. Okazuje się, że najprostszym sposobem na zdrowe serce jest jedzenie ryb, małej ilości chudego mięsa i jak największej ilości warzyw i owoców.
– Wyobraźmy sobie powierzchnię teflonowej patelni, na której smażyliśmy schabowego. Mięso zjedzone, a w naczyniu pozostał ciężki, lepki tłuszcz. Ile trzeba detergentów, by umyć ją do czysta. Mimo teflonu, tłuszcz nie chce się zmyć. Podobnie jest z naszymi naczyniami – tłumaczy prof. Michał Tombak.
Czego nie jeść?
Zdecydowanie wyklucz ze swojego jadłospisu: wieprzowinę, kiełbasy, pasztety i podroby, żółty ser i dania typu fast –food: pizze, zapiekanki i hamburgery.
Nie kupuj gotowych do przyrządzania potraw, bo w trakcie produkcji wzbogacono je o dużą ilość tłuszczu.
Nie smaruj pieczywa masłem, ani margaryną. Potrzeby tłuszcz roślinny zjedz w postaci oliwy do surówki warzywnej. Nie dodawaj śmietany do zup i sosów, zastąp ją jogurtem.
Odstaw ciastka z kremem, czekolady i lody. Zapomnij o chipsach, solonych orzeszkach i krakersach.
Przestaj używać soli i zastąp ją przyprawami ziołowymi.
Alkohol do minimum
Jeśli nie pijesz wcale, nie zaczynaj "pić” dla zdrowia. Twoim najgorszym wrogiem jest nieregularne picie większych ilości alkoholu: przysłowiowa golonka i pół litra zabijają twoje serce.
Czy kawa nasila choroby serca? Nie ma dowodów, że odstawienie kawy pomaga w chorobach serca. Ale jeśli masz aryt-mię, ogranicz się do dwóch filiżanek kawy dziennie.
Najpierw ryby
Dodaj do swej diety czosnek, który odmładza naczynia krwionośne – i cebulę, która "poskramia” tłuszcze. Jedz kilka orzechów dziennie. Zamiast mięsa, jedz warzywa i owoce. Do surówek dodawaj oliwę, która dla serca jest eliksirem młodości.
Pamiętaj o selerze, który obniża ciśnienie krwi.
Naucz się pić zieloną herbatę, która chroni przed zlepieniem się płytek miażdżycowych i blokuje wszczepianie się złego cholesterolu w ściany naczyń.