Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 lipca 2011 r.
14:52
Edytuj ten wpis

Smak Pułankowic: Sekrety dziczyzny

0 0 A A
Podczas kręcenia "Kulinarnych podróży Roberta Makłowicza” znany smakosz przyrządził z Martą i Stani
Podczas kręcenia \"Kulinarnych podróży Roberta Makłowicza” znany smakosz przyrządził z Martą i Stani

W Pułankowicach, podkraśnickiej wsi powstałej na folwarku ordynacji Zamoyskich, Marta i Stanisław Stelmachowie pielęgnują staropolską tradycję przyrządzania dziczyzny. I robią to tak dobrze, że Paweł Kukiz, lider zespołu Piersi wpisał się w pamiątkowej księdze "Martusi kochanej Piersi zgłodniałe”.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Dlaczego dziczyzna? – To rodzinna tradycja polowania. I przekonania, że jest to zdrowe mięso. Zdrowe, bo z bardzo małą zawartością cholesterolu. No i ten smak skojarzony z zapachem żurawiny, owoców jałowca, tymianku i leśnych grzybów – mówi Stanisław Stelmach, który razem z żoną Martą prowadzi od 1993 roku "Zajazd Marta” w Pułankowicach. Dziczyzna była podstawą staropolskiej kuchni, z upodobaniem jadał ją król Władysław Jagiełło i Jan III Sobieski. Skąd to upodobanie? – Sarny, jelenie, łosie czy żubry to zwierzęta bardzo wybredne, jedzą to, co najlepsze, w tym dużo aromatycznych owoców i ziół. Dlatego ich mięso ma delikatny, leśny posmak. Odpowiednio zamarynowane potrafi zadowolić podniebienia największych smakoszy.
Martusi kochanej Piersi zgłodniałe

"Martusi kochanej Piersi zgłodniałe” tak wpisał się w księdze pamiątkowej Zajazdu "Marta” lider zespołu Piersi Paweł Kukiz. – Nie mógł nasmakować się dziczyzny – śmieje się Marta Stelmach. – "Warto przyjechać z Krakowa, by przypomnieć sobie smaki, bukiety i aury” – napisał aktor Jan Peszek. Dziczyznę z Pułankowic chwalili Jerzy Maksymiuk, Aleksander Małachowski, Krzysztof Daukszewicz.

– Ale nie od razu Kraków zbudowano. Uczyliśmy się. Najwięcej, kiedy dostałem książkę kucharską Jana Szyttlera, który przedstawiał się na kartach tytułowych jako "jeden z najsławniejszych kuchmistrzów europejskich”. Do dziś większość naszych receptur oparta jest na tej właśnie książce – opowiada Stanisław Stelmach.

W rok po otwarciu zajazdu w Pułankowicach pojawił się Piotr Bikont. Swoją wizytę opisał w artykule "Jak upolowałem dzika w okolicy Kraśnika”. – Specjalnością "Zajazdu Marta” okazała się dziczyzna, co z początku wcale mnie nie ucieszyło, jako że ją u nas podają najczęściej nie skruszałą, twardą, w prymitywnie przyprawionych sosach. Ale dzikie menu było w Marcie szerokie – recenzował Bikont. I wydał ocenę na pięć.

Wiele lat później ostateczny wyrok w tej sprawie wydał Robert Makłowicz, pisząc, że w Pułankowicach jest najlepsza dziczyzna
na świecie.

Dziczyzna na Święcie Europy

Na naszym rodzinnym pikniku Święto Europy, który w miniony piątek odbył się na Słonecznym Wrotkowie dziczyzna z "Zajazdu Marta” w Pułankowicach zrobiła prawdziwą furorę. Podczas "Grillowania z VIP-ami” wystąpiło pięć par, które miały za zadanie przyrządzić na grillu potrawy przygotowane wcześniej przez "Zajazd Marta”.

– Przyrządziliśmy karkówkę po pułankowicku. Rozdaliśmy ją publiczności w kilka minut – mówi Piotr Franaszek, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, który grillował razem z o. Robertem Głubiszem, przeorem klasztoru Dominikanów w Lublinie. – A my delikatny filet z sarny. Jak to smakowało. Chylę czoło przez Stanisławem Stelmachem i jego kunsztem przygotowania dziczyzny – mówi Mirosława Gałan, szefowa Multifrigo, która grillowała razem z Krzysztofem Wiejakiem, redaktorem naczelnym Dziennika Wschodniego.

Aplauz wśród kibicujących grillowaniu mieszkańców Lublina zrobiły kotleciki jagnięce, potężne steki z żubra i pierogi z gąsek. – Żubra przyrządzałem i jadłem po raz pierwszy – śmieje się Paweł Markiewicz, zastępca dyrektora Kancelarii Prezydenta Lublina ds. marketingu miasta, który w konkursie wystartował razem z Andrzejem Malinowskim, szefem kuchni w Zajeździe Kmicic w Zemborzycach.

Na deser były pierogi z gąsek. – Zapomnianych leśnych grzybów, z których pierożki były ozdobą litewskiej kuchni – mówi Barbara Bałdyga, artysta grafik, która grillowała razem z mężem.

Sekrety dziczyzny

Dlaczego warto jeść dziczyznę? Na jej korzyść przemawia fakt, że mięso leśnych zwierząt jest zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Ale trudniej ją zrobić niż zwykłego schabowego, ponieważ przygotowanie mięsa zabiera trochę czasu. Dziczyznę kupimy w specjalistycznych sklepach przedsiębiorstwa "Las”, w sieci "Makro”, w wybranych marketach.

– Przeważnie jest to mięso głęboko zamrożone, więc dobrze skruszałe. Można je delikatnie wymoczyć w mleku. My marynujemy mięso w kawałkach selera, pora, marchewki, cebuli i dobrej oliwy. Po 24 godzinach szpikujemy mięso paskami słoniny lub boczku, które wcześniej nacieramy czosnkiem. I pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Solimy na samym końcu – mówi Stanisław Stelmach.

Podczas pieczenia powstaje wyśmienity sos, który zagęszcza się śmietaną i doprawia ziołami. Dziczyzna lubi świeży tymianek. W kuchni staropolskiej do dziczyzny podawano konfitury z czerwonej borówki, żurawinę, sos z głogu i jałowca. Oraz duszone buraczki.

– Pan Stelmach uświadomił mi, że dziczyzna to ważny składnik Smaków Lubelszczyzny, które odkrywamy przed Polską. I, że jest to takie dobre – mówi Piotr Franaszek.

Na deser pułankowicka orzechówka

Jan Szyttler, autor wspomnianej książki kucharskiej, nadworny kucharz Stanisława Augusta, napisał, że "w myśliwskim stanie rozkoszą jest po pracy spoczynek, smaczna wieczerza i kielich”. Oto zapomniana receptura na rozgrzewający trunek: "Wziąć garnek polewany mocny półtora garncowy, włożyć weń pół funta fig, łut cynamonu, kilka goździków, strączek wanilii, że trzech cytryn same cedro zestrugać, że trzech pomarańczy, miodu patoki lipcem zwanej kwartę, to wszystko zalać mocną wódką, oblepić i wstawić do pieca wypalonego, zamknąć na dzień cały; poczem na serwetę lub gęste sito przepuścić do wazy”.

– W naszej tradycji myśliwskiej od zawsze nastawiało się orzechówkę. Zielone orzechy siekamy, wypełniamy nimi duży słój, zasypujemy cukrem i stawiamy na oknie. Jak puszczą gęsty sok, zalewamy je spirytusem zmieszanym z wodą w proporcji pół na pół. I odstawiamy na pół roku. Orzechówka ma być gęsta, trochę gorzka, trochę słodka, spożywana w małych ilościach koi żołądek – mówi Stanisław Stelmach.

Pozostałe informacje

Rozgrywający PZL Leonardo Avii Świdnik trafiło siódemki kolejki. Jak będzie po meczu z Aniołami?

PZL Leonardo Avia Świdnik podejmie CUK Anioły Toruń, ChKS Chełm chce utrzymać fotel lidera

PZL Leonardo Avia Świdnik podejmie CUK Anioły Toruń. Prowadzący w tabeli ChKS Chełm zagra z REA BAS Białystok. Tak wygląda terminarz weekendowych gier naszych drużyn

Nie nosisz już tych ubrań? Wymień i wesprzyj cele charytatywne

Nie nosisz już tych ubrań? Wymień i wesprzyj cele charytatywne

Masz w szafie ubrania w których już nie chodzisz, ale szkoda ci ich wyrzucić? Przynieś je na „kwadrat” i wymień na inne, a przy okazji wesprzyj podopiecznych fundacji.

Gratka dla kibiców Betclic I Ligi. W niedzielę do Łęcznej przyjedzie trofeum dla zwycięzcy rozgrywek

Gratka dla kibiców Betclic I Ligi. W niedzielę do Łęcznej przyjedzie trofeum dla zwycięzcy rozgrywek

Wszystko za sprawą Betclic Trophy Tour organizowanej przez Pierwszą Ligę Piłkarską i sponsora rozgrywek – Betclic

Jaka pogoda na weekend? Czy zima zawita na dobre?
film

Jaka pogoda na weekend? Czy zima zawita na dobre?

Co nas czeka w ostatni weekend listopada i w pierwszy dzień grudnia? Temperatura w dzień wciąż raczej mało zimowa, a śniegu też nie widać. Zapraszamy na prognozę pogody.

Black Friday 2024. Ile wydasz na zakupy?
sonda

Black Friday 2024. Ile wydasz na zakupy?

Zakupowe szaleństwo osiąga kulminację w Black Friday, czyli dzisiaj. Sprzedawcy kuszą promocjami już od kilku tygodni. Warto pamiętać o swoich prawach konsumenta.

Gdzie na liny i karasie? Zarybienie na pojezierzu  i w Siemieniu
ZDJĘCIA
galeria

Gdzie na liny i karasie? Zarybienie na pojezierzu i w Siemieniu

Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej przeprowadził ostatnią w tym roku akcję zarybiania lubelskich akwenów. Łącznie w tym roku było ich aż 150

"Nasz niebieski brat, nasz bohater odszedł tak nagle i za szybko". Policja żegna Mateusza Biernackiego
Zdjęcia
galeria

"Nasz niebieski brat, nasz bohater odszedł tak nagle i za szybko". Policja żegna Mateusza Biernackiego

Nasz niebieski brat, nasz bohater odszedł tak nagle i tak szybko, za szybko. Do dzisiaj nie jesteśmy w stanie w to uwierzyć- mówił podczas pogrzebu tragicznie zmarłego policjanta Mateusza Biernackiego jego przełożony. W Białej Podlaskiej żegnały go w piątek delegacje z komend z całego kraju.

Nie daj się rakowi i zbadaj piersi

Nie daj się rakowi i zbadaj piersi

Mammografia pozwala na wczesne wykrycie zmian i tym samym szybsze wdrożenie leczenie i lepsze rokowania. Sprawdź, gdzie w regionie zaparkuje mobilny mammobus.

Z wielką siłą dopadła mnie choroba - mówi artystka

Kozidrak odwołuje koncerty. "Po raz pierwszy w życiu"

Beata Kozidrak odwołuje koncerty. „Z wielką siłą”, jak pisze piosenkarka z Lublina, dopadła ją choroba. Apeluje do swoich fanów, by dbali o siebie.

Minister Adam Bodnar: ten budynek ma służyć nie tylko sędziom i prokuratorom, ale wszystkim pracownikom sądu i prokuratury

 

W Opolu Lubelskim prokurator i sędzia pod jednym dachem

Po latach czekania Sąd Rejonowy i Prokuratura Rejonowa pracują w nowej siedzibie. – Jestem przekonany, że ten gmach będzie chlubą polskiego sądownictwa i prokuratury. Będzie pokazywał, że Opole Lubelskie to miejsce, gdzie warto pracować i budować nowoczesny wymiar sprawiedliwości – powiedział minister sprawiedliwości, prokurator generalny Adam Bodnar podczas otwarcia nowej siedziby Sądu Rejonowego i Prokuratury Rejonowej w Opolu Lubelskim.

Stare Miasto bez ciepłej wody i ogrzewania
Lublin

Stare Miasto bez ciepłej wody i ogrzewania

Przerwa w dostawie ciepła w centrum Lublina. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada całodniowe prace na sieci ciepłowniczej.

Kazimierz i Janowiec osobno. Radni podzielili ważne muzea
galeria

Kazimierz i Janowiec osobno. Radni podzielili ważne muzea

Muzeum Zamek w Janowcu - to nowa instytucja kultury, którą do życia powołał w czwartek sejmik województwa lubelskiego. Decyzja nie była jednomyślna. Odłączenie zamku od muzeum w Kazimierzu Dolnym poparł PiS i Trzecia Droga. Koalicja Obywatelska była przeciw.

O Kryształową Cegłę: kto został w tym roku nagrodzony?
LISTA LAUREATÓW
galeria
film

O Kryształową Cegłę: kto został w tym roku nagrodzony?

Polskie Towarzystwo Mieszkaniowe Lublin już po raz 23. zorganizowało Konkursu „O Kryształową Cegłę” – na najlepszą inwestycję budowlaną po obu stronach wschodniej granicy Unii Europejskiej, na Szlaku Słońca i Śniegu. Wyniki ogłoszono podczas czwartkowej gali w Centrum Kongresowym UP w Lublinie.

To już oficjalne. Ostatnie 885 sztuk starych lamp  zastąpią bardziej energooszczędne - ledowe.

Jaśniej i taniej. Wymienią aż 885 lamp w mieście

Za dwa lata wszystkie drogi w Świdniku będą oświetlane nowoczesnymi lampami LED. Realizacja tego przedsięwzięcia stała się możliwa dzięki niskooprocentowanej pożyczce udzielonej przez Bank Gospodarstwa Krajowego.

Od jutra zapłacimy więcej za wodę i ścieki
Lublin

Od jutra zapłacimy więcej za wodę i ścieki

Od 30 listopada wchodzą w życie nowe taryfy za zaopatrzenie w wodę i odprowadzanie ścieków. Podwyżka wyniesie średnio 12 proc. w pierwszym roku, a w kolejnych latach ceny nieznacznie się zmienią.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium