Forszmak po lubelsku, sery Old Poland, cebularze, gryczaki i jaglaki, śliwki nałęczowskie i maślane koguty będą czekać na fanów regionalnej kuchni z Lubelszczyzny, którzy w piątek 25 maja odwiedzą Galerię Olimp w Lublinie.
- Postanowiliśmy pokazać Lubelszczyznę przez pryzmat zdrowej, ekologicznej kuchni opartej o wiekulturową tradycję. Dobra kuchnia w połączeniu z urozmaiconym krajobrazem oraz bogactwem miejsc i zabytków związanych z wieloreligijną i wielokulturową przeszłością to nasz potencjał - mówi Piotr Franaszek, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, który jest pomysłodawcą i organizatorem kampanii Smaki Lubelszczyzny w Polsce.
Pomysł smakowej kampanii okazał się strzałem w dziesiątkę. – Zazdroszczę wam takiej prezentacji Województwa Lubelskiego – mówi Małgorzata Kotwica, dyrektor artystyczny Polskiego Instytutu Mody w Łodzi. Dlaczego? – Turystyka kulinarna to są duże pieniądze zostawione w regionie. Postawiliście na agroturystykę, ekologię i dobrą kuchnię, która jest zdrowa – dodaje Kotwica
Teraz czas na Lublin. Od godz. 14 do 20 na Scenie Smaku ustawionej w Galerii Olimp odbywać się będą pokazy kulinarne i prezentacje atrakcji turystycznych Lubelszczyzny. O 15.30 rozpocznie się pierwsza część koncertu "Smakuj życie z Federacją”. Lubelscy bardowie zagrają także o 17 i 19.30, po koncertach będzie można kupić ich płyty i zdobyć autograf.
Przez cały czas trwania imprezy organizatorzy będą częstować publiczność gorącym forszmakiem po lubelsku, cebularzami, jaglakami i gryczakami z piekarni Tadeusza Pęzioła w Lublinie, kazimierskimi kogutami maślanymi, śliwką nałęczowską, antystresowym ciasteczkami orkiszowymi, które zostały upieczone według receptury św. Hildegardy z Bingen.
Smakowicie zapowiada się degustacja długodojrzewających serów żółtych Old Poland, które są wytwarzane w "Spomleku” na podstawie receptur pozyskanych od potomków Olendrów w gminie Sławatycz. Oraz prezentacja słynnych miodów lubelskich.
Nie zabraknie także kulinarnych gadżetów, rozdawanych publiczności. Oraz książki "Smaki Lubelszczyzny. Przewodnik", w której znajdziecie przepisy na regionalne potrawy, ciekawostki z historii naszego regionu oraz wskazówki, co zobaczyć podczas kulinarnych podróży po Lubelszczyźnie.
Na dzieci czekają zabawy i konkursy, układanie gigantycznych puzli, malowanie twarzy i gry planszowe. Wstęp wolny.
Program
14.20 – Pierwszy pokaz kulinarny
15.15 – Prezentacja stoisk animacyjnych wraz z konkursem dla publiczności
15.30 – "Smakuj Życie z Federacją” – pierwsza część koncertu zespołu Federacja
16.10 – Degustacja cebularzy lubelskich wraz z prezentacją ciekawostek dotyczących wypieku
16.25 – Gry i zabawy – układanie gigantycznych puzzli
16.45 – Degustacja gryczaków janowskich wraz prezentacją potrawy
17.00 – "Smakuj Życie z Federacją” – druga część koncertu zespołu Federacja
17.30 – Prezentacja stanowiska druku sitowego
17.45 – Konkurs dla publiczności
18.00 – Drugi pokaz kulinarny
18.30 – Degustacja kogutów maślanych wraz z opowieścią o Kazimierzu Dolnym
18.45 – Gra planszowa "Smakuj Życie” połączona z quizem wiedzy o Lubelszczyźnie
19.05 – Quiz wiedzy o kulinariach i Lubelszczyźnie dla dorosłych
19.20 – Degustacja cukierków Śliwka Nałęczowska oraz ciasteczek orkiszowych
19.30 – "Smakuj Życie z Federacją” – trzecia część koncertu zespołu Federacja
Prezentacja Smaków Lubelszczyzny w Lublinie zamyka ogólnopolską kampanię, która w dniach od 8 do 22 maja 2012 odbyła się w prestiżowych galeriach handlowych największych polskich miast. Jej organizatorem jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.