Mus kawowy, tort z kremem kawowym i gruszkami oraz steki w kawowej skorupce zyskały największe uznanie komisji konkursowe. Autorom przepisów gratulujemy.
Przedstawiamy zwycięskie przepisy – a ich autorów prosimy o kontakt z Agnieszką Dragan: agnieszka.dragan@dziennikwschodni.pl – oraz podanie swoich danych: imienia i nazwiska, adresu oraz numeru telefonu.
Słonik 1960: Mus kawowy
2 jajka, 80 g cukru pudru, 1/8 l świeżo zaparzonej mocnej kawy Segafredo, 6 łyżek likieru kawowego, 6 listków żelatyny, 50 g nutelli, 1/4 l słodkiej śmietanki, 2 cukry waniliowe, 40 g czekolady, ulubione owoce, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 2 łyżki cukru do posypania, 4 łyżek syropu z wiśni, 20 g pistacji.
Wykonanie:
Jajka z cukrem pudrem, kawą, likierem ubić na parze. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zdjąć krem, dodać nutelli, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, 2/3 połączyć z kremem kawowym, schłodzić. Ułożyć kulki z kremu na talerzu, posypać tartą czekoladą.
Owoce pokroić, skropić likierem, posypać cukrem. Resztą bitej śmietany udekorować mus, dodając syrop wiśniowy i posypując pistacjami.
Alaaa: Tort Pavlova z kremem kawowym i gruszkami
Krem kawowy, 1 kostka margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 2 kopiaste łyżeczki kawy Espresso Casa, 50 ml wody. Na bezę: 4 białka, 25 dag drobnego cukru, szczypta soli. Oraz 1 gruszka z puszki, wiśnie do dekoracji.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka będą białe, lśniące i nie będą spadały z łyżek z miksera. Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 25 cm. Za pomocą szprycy okręgami zapełniając szczelnie miejsce za miejscem wypełnić odrysowane koło. Koła musimy zrobić dwa.
Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem do 160 stopni Celsjusza na 3 minuty, zmniejszyć na 90 stopni Celsjusza, suszyć przy lekko otwartych drzwiach około 1 godziny. Po tym czasie wyłączyć piec i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika.
Kawę zaparzyć gorącą wodą i schłodzić, jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ubijać tak długo aż cukier się rozpuści), margarynę utrzeć i małymi porcjami dodawać masę jajeczną cały czas ucierając. Na końcu dodać zaparzoną kawę (całość z fusami) i wymieszać.
Na pierwszy krążek bezy rozłożyć 2/3 kremu kawowego i pokrojone w kostkę 3 -4 połówki gruszki. Przyłożyć drugą bezę lekko dociskając. Górę udekorować pozostałym kremem. Górę tortu udekorować kawałkami gruszki i wiśniami. Przed podaniem trzymać w chłodnym miejscu.
Janczury: Steki w kawowej skorupce
4 steki z rostbefu, oliwa z oliwek, łyżka drobno zmielonych ,uprażonych ziaren kawy Segafredo, 2 łyżeczki soli morskiej,
1 łyżeczka cukru brązowego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego.
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać. Steki posmarować oliwą, posypać równomiernie mieszanką przypraw, odstawić na 20 min. Grillować na grillu dwustrefowym 4-5 minut. W tym czasie raz obrócić. Grillować następne 3 minuty przy zamkniętej pokrywie, raz obrócić. Zdjąć z ognia, odstawić na 3-5 minuty.