Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 czerwca 2012 r.
7:58
Edytuj ten wpis

Restauracja "Toskania". Recenzja

0 2 A A
Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)
Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)

Polecam foccacię, sery, ravioli z borowikami, tortellini z szynką i parmezanem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wizyta w lubelskiej restauracji Toskania sprawiła mi dużo radości. A w końcu o to chodzi, żeby po zjedzeniu czegoś dobrego być na chwilę szczęśliwym. Ale od początku. Imponujący szyld w toskańskich kolorach zaprasza od drzwi. Kiedy je przekroczymy, pojawia się żal, że w środku zamiast energetycznych barw panują tonacje eleganckich szarości. Szarości wpadają w lawendowe odcienie, ale brakuje kwiatów, pachnących ziół w donicach i gąsiorków z winami. Dla ocieplenia wnętrza.

Sery, sery

Karta jest imponująca, warto ją wcześniej poznać na stronie internetowej restauracji. Do Toskanii wybraliśmy się z M. na imieninowy obiad. O tych imieninach zapomniałem, więc toskańskie smaki miały być rekompensatą za grzech zapomnienia. Znajomi polecali nam na początek Crostini misti, talerz grzanek w różnych smakach (11.5 zł), ale zamówiliśmy foccacię, włoskie podpłomyki z rozmarynem (5 zł), od których jestem uzależniony, deskę włoskich serów (24 zł) i Vitello in salsa tonatta (19 zł).

Po 15 minutach od zamówienia na stole pojawił się talerz podpłomyków, wyjętych prosto z pieca. Szef kuchni upiekł je dla nas od a do z – zaczęło się wyśmienicie. Już wpadłem w błogostan. Pyszne ciasto, rozmarynowa nuta i ta podpieczona skórka, coś dobrego.
W przekąskach w Toskanii jest w czym wybierać. Od roladek z szynki parmeńskiej z suszonymi pomidorami i serkiem kozim w sosie malinowym (22 zł) przez roladki z grillowanego bakłażana nadziewane serem pleśniowym oraz szynką parmeńską oraz deskę włoskich wędlin (26 zł) po Vitello, czyli plastry pieczonej cielęciny, które uwielbiam.

Danie na talerzu wyglądało malowniczo, cielęcina pieczona na zimno była smaczna. Ale to kultowe Vitello zostało "skopane” kiepskim sosem tuńczykowym. Całe szczęście, że na talerzu była jeszcze dobra oliwa i nuty sosu sardelowego – co w połączeniu z foccacią wywołało w nas falę radości. I pozwoliło przygotować się duchowo na deskę serów.

To jeden z najważniejszych składników włoskiej kuchni, za sery ją szczerze pokochałem. Na talerzu pojawiło się 5 rodzajów serów od koziego, przez Gorgonzolę po szlachetny Parmigiano-Reggiano. Rozsmakowałem się i rozmarzyłem, zazdroszcząc polskiej kuchni deski serów i ciesząc się, że z drugiej strony Polacy zaczęli się nimi rozkoszować. Tym bardziej, że nasz region z nich słynie.

Czarodziejski krem

Kocham włoską kuchnię za zupy. W karcie Toskanii jest Minestrone z tartym parmezanem (10 zł), Zuppa napoletana (11 zł), Krem ze szparagów podawany z pieczonym, wędzonym łososiem oraz grzankami czosnkowymi (14 zł) przygotowany ze świeżutkich szparagów.

Wybraliśmy Krem ziemniaczany z nutą czarnych trufli (12 zł) i Rosół wołowy z pierożkami tortellini (9 zł). Najpierw skosztowałem rosołu M. Był cudownie esencjonalny, pierożki z serową nutą – przesmaczne. Ale dopiero truflowo-ziemniaczany krem pokazał talent szefa kuchni. Z każdą łyżką Di patate con crema odsłaniał kolejne, smakowe tajemnice. Już byłem szczęśliwy, a przecież przed nami było danie główne i deser.

Ravioli, tortellini, serowe sosy

Wśród dań głównych panuje jeszcze większy wybór. Możecie zamówić sobie Sznycelki cielęce z szynką parmeńską w sosie szałwiowym (27 zł), Roladki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym w szpinakowym sosie (17 zł), Polędwicę wołową z borowikami (38 zł) czy marynowany antrykot z grilla (28 zł). Najbardziej kusiło mnie Ossobuco (39) czyli duszona gicz cielęca w warzywach. Ale cielęcina, żeby była dobra musi być świeża, a że o nią trudno, w restauracjach się ją mrozi na zapas. Odpada. Zresztą mięso można zjeść w każdej restauracji. O wiele bardziej kuszącą propozycją były ryby. Stek z tuńczyka z grilla z oliwą rozmarynowo-czosnkową za 37 zł, Dorada z pieca z ziołami (35 zł) czy Grillowany łosoś z tapenadą z czarnych oliwek (26 zł) to cenna oferta. Ale znów, ryby najlepiej smakują nad morzem. Dlatego wolę wpaść na kilka dni do Kątów Rybackich, kupić od rybaków świeżego turbota, odfiletować i usmażyć na patelni.

W Toskanii jest zachwycająca oferta makaronów. O Tagliateelle z borowikami i czosnkiem na oliwie z pastą truflową (27 zł), przez Penne z szynką parmeńską, pieczarkami oraz groszkiem cukrowym w sosie śmietanowym (19 zł) po Spaggetti con pomodoro fresco (14 zł). Pewnie wszystko świeże, pachnące, aromatyczne.

Ale Interesowały nas pierożki i sosy serowe. Miały u nas wyłączność. M. zamówiła Tortellini w sosie śmietanowym z szynką i parmezanem (18 zł), ja Ravioli Paulotoscana (22 zł) czyli pierożki nadziewane borowikami w sosie szpinakowym z gorgonzolą. Ogromna porcja gorących tortellini była nie do przejedzenia, ich dobroci nie da się opisać, poprosiliśmy o zapakowanie. Moje pierożki zachwycały leśnymi aromatami, sos był perfekcyjny, ale kucharz je rozgotował i podał zbyt chłodne. Wielki finał spalił na panewce.

Z żalu na deser zamówiłem świeży szpinak podsmażony na oliwie z orzeszkami pini (7 zł), M. – klasyczny deser Panna Cotta z sosem czekoladowym i owocami leśnymi (13 zł). Wizyta w Toskanii podarowała nam dużo rozkoszy i radości, ale zły na kucharza za Ravioli Paulotoscana – espresso zaparzyłem w domu, a kieliszek złocistego tokaju pod jabłonią rozpędził chmury.

Restauracja Toskania. Nasza ocena

Toskania zasługuje na wysoką ocenę. Karta dań jest znakomicie skonfigurowana, a za potrawami stoi kunszt szefa kuchni. Dla miłośników serów, które stoją w tle niemal każdej potrawy, to kulinarne Eldorado. Deska serów powinna występować w kilku wariantach, bo przecież sery można podać z miodem, konfiturą czy świeżymi owocami. Po wyjściu z Toskanii można być szczęśliwym i można wybaczyć chwilowe potknięcia, jak nasze rozgotowane i chłodne Ravioli Paulotoscana. Polecam:)

Restauracja Toskania
Lublin, ul. Chopina 13
tel. 81 525 27 86
Można płacić kartą

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Pozostałe informacje

Gmina zaczęła kręcić w nocy 1 czerwca
NA ROWERZE

Gmina kręci kilometry na swoje konto, nie miasta

W tegorocznej rywalizacji gmina o tytuł Rowerowej Stolicy Polski walczy oddzielnie. – Prosili o to mieszkańcy – tłumaczy Agnieszka Borodijuk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury.

Kolarze Lubelskie Perła Polski Cycling Team zaprezentowali się znakomicie podczas Tour of Małopolska

Znakomita postawa Lubelskie Perła Polski Cycling Team podczas Tour of Małopolska

To 62 edycja tej imprezy znanej również pod nazwą Małopolskiego Wyścigu Górskiego. W tym sezonie na jej starcie pojawiły dwie ekipy z województwa lubelskiego – Lubelskie Perła Polski oraz KS Pogoń Mostostal Puławy

Tylko po francusku. Najlepsze filmy znad Sekwany w Zamościu
DO ZOBACZENIA
5 czerwca 2024, 18:30

Tylko po francusku. Najlepsze filmy znad Sekwany w Zamościu

Przez ponad tydzień kinomani będą mieli okazję oglądać w Zamościu francuskie filmy. Zaplanowano osiem seansów, po jednym na każdy z dni 15. Przeglądu Kina Francuskiego w Centrum Kultury Filmowej Stylowy.

Noc Świętojańska organizowana przez ZDK
WIANKI I PAPROĆ
22 czerwca 2024, 20:00

Magiczna noc czerwcowa. Świętojańskie obrzędy i zabawy w parku

Wicie wianków, poszukiwanie kwiatu paproci i tańce przy ognisku – tak będzie nocą w sobotę, 22 czerwca, w Parku Miejskim w Zamościu.

Służbowy albo prywatny na ryczałcie. W sprawie komórek urzędnicy mają wybór
HALO?

Służbowy albo prywatny na ryczałcie. W sprawie komórek urzędnicy mają wybór

Dotychczas jeśli komuś z pracowników UM Zamość przysługiwał służbowy telefon, to go dostawał. Teraz też tak będzie, ale jeżeli ktoś woli korzystać tylko z prywatnej komórki, to otrzyma ryczałt na opłacenie abonamentu. Wiemy, ile wydaje się na to pieniędzy.

Tarcza Wschód: 700 km niespodzianek dla wroga i 4 lata na budowę
GRANICA

Tarcza Wschód: 700 km niespodzianek dla wroga i 4 lata na budowę

Zanim jeszcze wojska wroga wyjadą z baz, my mamy o tym wiedzieć. A gdy już przekroczą granicę, to ich czołgi mają utopić się w bagnach czy rozlewiskach, nadziać się na żelbetowe jeże czy wpaść na wybuchowe niespodzianki. W cztery lata ma powstać Tarcza Wschód. Jej koszt to 10 miliardów złotych. Nie będzie to linia na kształt Wału Pomorskiego, ale zaawansowany system aktywnej obrony.

Max: Wreszcie wiadomo, ile to będzie kosztować (wideo)
CENNIK
film

Max: Wreszcie wiadomo, ile to będzie kosztować (wideo)

Płacimy za miesiąc, albo za cały rok. Platforma Max w Polsce zacznie działać dokładnie za tydzień, 11 czerwca. Są już wszystkie cenniki, jest też trochę informacji dla tych, którzy już mają HBO Max.

Studenci „Medyka” docenieni przez Ministerstwo Zdrowia
galeria

Studenci „Medyka” docenieni przez Ministerstwo Zdrowia

50 osób otrzymało stypendium Ministerstwa Zdrowia za znaczące osiągnięcia naukowe. Spośród innych uczelni w kraju, Uniwersytet Medyczny w Lublinie może pochwalić się największą liczbą stypendystów.

Nie żyje Janusz Rewiński

Nie żyje Janusz Rewiński

Był znanym aktorem, satyrykiem, posłem na Sejm I kadencji. Zmarł w wieku 74 lat.

W minionym sezonie KPR Padwa Zamość dotarła aż do barażu o Orlen Superligę

Padwa Zamość osiągnęła najlepszy wynik w swojej historii

KPR Padwa Zamość osiągnęła bardzo dobry wynik. Drużyna prowadzona przez Zbigniewa Markuszewskiego zajęła wysokie drugie miejsce i wystąpiła w barażu o Orlen Superligę

Donic już nie ma. Mieszkańcy mogą parkować
radzyń podlaski

Donic już nie ma. Można parkować

Donice usunięte, można parkować. – Wystarczyła dobra wola- uważa Mariusz Szczygieł, radny, który wielokrotnie o to zabiegał, ale poprzedni burmistrz z PiS był nieugięty. Ta z pozoru mała zmiana była możliwa dopiero, gdy najważniejszy gabinet w ratuszu zajął bezpartyjny Jakub Jakubowski.

Marketing omnichannel - jak stworzyć spójne doświadczenie klienta!

Marketing omnichannel - jak stworzyć spójne doświadczenie klienta!

Nasi potencjalni klienci korzystają z różnych kanałów komunikacji. Zintegrowane podejście, które łączy te kanały – od sklepów stacjonarnych, przez strony internetowe i aplikacje mobilne, po media społecznościowe i callcenter – to właśnie marketing omnichannel. Dzięki niemu zapewniamy spójne i płynne doświadczenie klienta na każdym etapie interakcji z marką.

Ambasador Izraela Yacov Livne odwiedził KUL

Ambasador Izraela Yacov Livne odwiedził KUL

3 czerwca na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim odbyło się spotkanie z ambasadorem Izraela w Polsce Yacovem Livne. Rozmowa dotyczyła historii, w szczególności tej dotyczącej Żydów zamieszkujących Lublin, języka hebrajskiego, ale także śledztwa w sprawie śmierci polskiego wolontariusza w Strefie Gazy.

Piotrowski reprezentował nasz region w PE w latach 2004-2019.
LUBLIN

Piotrowski: Nie chcemy, żeby Unia Europejska wtrącała się w każdą dziedzinę naszego życia

Konfederacja liczy na 9 mandatów, dzięki którym chce blokować unijne dyrektywy. Na pierwszy odstrzał ma pójść Zielony Ład.

Do ataku doszło wczoraj o 3 rano

Pogranicznik z Chełma ranny na granicy w Białowieży

Otrzymał potężny cios konarem. Trafił do szpitala, ale jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Wczoraj w Białowieży, przy granicy z Białorusią został ranny funkcjonariusz z Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej w Chełmie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium